TÜV HELLAS: Αλλαγή νοοτροπίας και μακρόπνοο όραμα οι μεγαλύτερες προκλήσεις του κλιματικού νόμου

20 Ιουλίου 2022 | Νέα Μελών

Οι εταιρείες -ανεξαρτήτως κλάδου και μεγέθους- καλούνται να κινηθούν άμεσα προκειμένου να ανταποκριθούν στα δεδομένα που φέρνει ο νέος κλιματικός νόμος. Και η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι η αλλαγή νοοτροπίας και η ύπαρξη μακρόπνοου οράματος.

Παράλληλα, άμεση και επιτακτική ανάγκη είναι η μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου σε όλο το φάσμα της βιομηχανίας και της κοινωνίας, με τους φορείς πιστοποίησης να παίζουν κομβικό ρόλο στην επιβεβαίωση των σχετικών προσπαθειών.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης, με θέμα το νέο κλιματικό νόμο, την πράσινη μετάβαση αλλά και το παρόν και το μέλλον της ενέργειας που διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία η TÜV HELLAS (TÜV NORD) την Τετάρτη 20 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που είχε τίτλο «Κλιματικός νόμος και ενεργειακή μετάβαση: ευκαιρίες και προκλήσεις» κορυφαία στελέχη της αγοράς ενέργειας, ακαδημαϊκοί αλλά και πολιτικοί τόνισαν την ανάγκη κινητροδότησης προς τις επιχειρήσεις αλλά και τις αλλαγές στο σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα που επιφέρει η ενεργειακή κρίση.

Επιπλέον, ειδική μνεία έγινε στη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος της χώρας -σήμερα και στο μέλλον-, στην εξασφάλιση εθνικής προστιθέμενης αξίας αλλά και στον κομβικό ρόλο των κριτηρίων και εκθέσεων ESG στο πλαίσιο του νέου κλιματικού νόμου.

Κομβικό σημείο της εκδήλωσης ήταν επίσης ο ρόλος της πιστοποίησης, όπου και έγινε ξεκάθαρο πως οι φορείς πιστοποίησης μπορούν να είναι αρωγοί σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση «πράσινων» επενδύσεων, μέχρι τη λειτουργία των εταιρειών και τη συμμόρφωσή τους με τις διατάξεις το νέου νόμου αλλά και τα πρότυπα ESG.

Αναλυτικά, στην ενότητα που αφορά στο νέο κλιματικό νόμο και τη συνεισφορά των φορέων πιστοποίησης o Δρ. Παναγιώτης Αχλάδας, Senior Auditor for QHSEEn Management Systems και Lead Verifier of Green House Gases (GHG), παρουσίασε τα βασικά στοιχεία του νέου κλιματικού νόμου αλλά και το ρόλο των φορέων πιστοποίησης. Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Καραπέτσης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας TRITOXO και Ενεργειακός Επιθεωρητής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απαραίτητη κινητροδότηση, καθώς και στο πώς αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τις προκλήσεις, ανάλογα με τον κλάδο και το μέγεθός τους.

Ο κύριος Παναγιώτης Παπαδημητρίου, Επικεφαλής ESG της Eurobank έδωσε έμφαση στις περιβαλλοντικές δράσεις της τράπεζας αλλά και στο ρόλο των πιστοποιήσεων σε σχέση και με τα ESG Ratings.

Τέλος, η κυρία Βασιλική Καζάζη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της TÜV HELLAS (TÜV NORD) αναφέρθκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις, στη σημασία των εκθέσεων ανθρακικού αποτυπώματος αλλά και στο πώς η ενεργειακή κρίση επηρεάζει τους στόχους του κλιματικού νόμου.

Αντίστοιχα, στην ενότητα που αφορά στο παρόν και το μέλλον της διαθεσιμότητας της ενέργειας ο κύριος Ιωάννης Μανιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, και πρώην Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στο στοίχημα της διαθεσιμότητας ενέργειας στο μέλλον, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία εθνικής υπεραξίας από τις σχετικές επενδύσεις.

Ο κύριος Χάρης Δούκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διαχείρισης στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ παρουσίασε πόσο θωρακισμένη είναι η Ελλάδα απέναντι στην ενεργειακή κρίση, σχολιάζοντας τόσο την επαναξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων όσο και την προοπτική ανάδειξης της Ελλάδας ως ενεργειακού hub.

Από την πλευρά του, ο κύριος Κωνσταντίνος Παπαλουκάς, Συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής για το Υδρογόνο μίλησε για τις προοπτικές και τις προκλήσεις του συγκεκριμένου καυσίμου αλλά και ευρύτερα για τις μελλοντικές εξελίξεις στην πράσινη ενέργεια.

Τέλος, ο κύριος Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV HELLAS (TÜV NORD) αναφέρθηκε στον εκδημοκρατισμό της ενέργειας αλλά και στα διδάγματα που μπορεί να αποκομίσει η χώρα μας από βέλτιστες πρακτικές του εξωτερικού.

Σχολιάζοντας την ημερίδα και τα συμπεράσματά της, ο κύριος Σάββας Πελτέκης δήλωσε: «Η σημασία του νέου κλιματικού νόμου και της ενεργειακής μετάβασης είναι κεφαλαιώδης. Και η εξαιρετική ανταπόκριση των κορυφαίων ομιλητών αλλά και του κοινού επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον αλλά και την αξία εκδηλώσεων ενημέρωσης και συζήτησης. Ευχαριστούμε τους εξαιρετικούς ομιλητές για τη συμμετοχή τους καθώς και το κοινό που επέδειξε εντονότατο ενδιαφέρον.

Καθώς μάλιστα πρόκειται για μια εξαιρετικά δυναμική διαδικασία, σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε και άλλες, αντίστοιχες εκδηλώσεις στο άμεσο μέλλον, μένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας να ενημερώνουμε τους συνεργάτες μας αλλά και το ευρύ κοινό για τις εξελίξεις, επιβεβαιώνοντας το ρόλο μας ως αρωγοί στις προσπάθειές τους».

TÜV HELLAS

Η TÜV HELLAS είναι Οργανισμός Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, μέλος του Γερμανικού Οργανισμού TÜV NORD GROUP. Στην  Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1987 παρέχοντας ανεξάρτητες υπηρεσίες Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (Third Party Inspection-Certification), σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ποιότητας, της Ασφάλειας, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα έχει πιστοποιήσει περισσότερα από 10.000 Συστήματα Ποιότητας παρέχοντας πιστοποιητικά με διεθνή αναγνώριση που αποτελούν διαβατήριο εγκυρότητας στις διεθνείς αγορές.
Στον τομέα των Επιθεωρήσεων συμμετέχει και καθορίζει αποφασιστικά το παρόν και μέλλον της Ποιότητας των Τεχνικών Έργων έχοντας αναλάβει την επιθεώρηση και πιστοποίηση των μεγαλύτερων έργων υποδομής της χώρας μας.

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Φορέα με περισσότερα από 1.000 σεμινάρια και 15.000 συμμετέχοντες πρωτοπορεί στην ενδυνάμωση του σύγχρονου στελέχους με εξειδικευμένη γνώση και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Τέλος, η νέο-ιδρυθείσα Διεύθυνση Πιστοποίησης Προσώπων / Επαγγελματιών παρέχει πιστοποίηση σε πλήθος ειδικοτήτων σχετιζόμενων με τον κλάδο της κατασκευής και της βιομηχανίας, των πωλήσεων, της διοίκησης και του τουρισμού σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο Διαπίστευσης φορέων πιστοποίησης προσώπων ELOT EN ISO/IEC 17024, εφαρμόζοντας πλήρως τυποποιημένες διαδικασίες, ελεγμένες από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).

Περισσότερα νέα της Εταιρείας

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ