KPMG: Οι CEOs της παγκόσμιας κατασκευαστικής βιομηχανίας εκτιμούν με θετικό πρόσημο την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα έρευνας της KPMG “Global Industrial Manufacturing CEO Outlook”  

8 Μαρτίου 2024 | Νέα Μελών

Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG Global Industrial Manufacturing CEO Outlook σε 175 CEOs των βιομηχανικών κατασκευών παγκοσμίως, η εμπιστοσύνη στην οικονομία έχει αυξηθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, υπάρχουν ελπιδοφόρα σημάδια ανακούφισης στις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, με το κόστος εισροής και μεταφοράς να σταθεροποιείται σταδιακά. Τα επιτόκια φαίνεται να φτάνουν σε ένα επίπεδο σταθερότητας και αναμένεται ευρέως να σημειώσουν πτώση το 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα υπογραμμίζει πως οι CEOs των βιομηχανικών κατασκευών επικεντρώνονται σε δύο παράλληλες μετασχηματιστικές διαδικασίες: στην ψηφιοποίηση και το ESG αντίστοιχα.

Η ψηφιοποίηση και η συνδεσιμότητα προκύπτουν ως οι κυρίαρχες προτεραιότητες για τους CEOs στην προσπάθειά τους να επιτύχουν τους στόχους της ανάπτυξης. Αυτό μεταφράζεται σε μια αυξημένη υιοθέτηση τεχνολογιών και μοντέλων της Βιομηχανίας 4.0 (I4.0) σε ολόκληρο το φάσμα της βιομηχανίας. Σημαντικό είναι ότι το 69% των ερωτηθέντων διευθυντών προσδιορίζει την επένδυση στη δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη ως την πρώτη επενδυτική προτεραιότητα της εταιρείας τους, αποτυπώνοντας μια στρατηγική δέσμευση για την αξιοποίηση της δύναμης των προηγμένων τεχνολογιών.

Επιπλέον, οι επιμέρους παράγοντες του ESG καταλαμβάνουν μια εξέχουσα θέση στην ημερήσια διάταξη των CEO, με πολλούς οργανισμούς να αναγνωρίζουν τον κεντρικό ρόλο τους στην προσέλκυση και διατήρηση κορυφαίων ταλέντων. Αυτή η αναγνώριση υπογραμμίζει μια ευρύτερη ευαισθητοποίηση εντός της βιομηχανίας όσον αφορά τη σημασία των βιώσιμων και κοινωνικά υπεύθυνων πρακτικών.

Ο Αλέξανδρος Βελδέκης, Partner, Audit, KPMG στην Ελλάδα με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας σχολίασε «Με αισιοδοξία βλέπουν οι επικεφαλής του κλάδου της βιομηχανικής παραγωγής-μεταποίησης την παγκόσμια οικονομία και προσδοκούν ανάπτυξη στον κλάδο μέσα στην επόμενη τριετία. Η ανάπτυξη μπορεί να συνεχιστεί και να επεκταθεί μέσω θεμελιωδών λειτουργικών αλλαγών που προέρχονται από την ψηφιοποίηση (εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη) και την βιώσιμη ανάπτυξη του ESG (υιοθέτηση μοντέλου βιώσιμης λειτουργίας). Παράλληλα, διαφαίνεται πως στα προσεχή χρόνια θα γίνουν μετασχηματισμοί (εξαγορές ή/και συγχωνεύσεις) στον βιομηχανικό κλάδο, στα πλαίσια της προσπάθειας των εταιριών να υλοποιήσουν την μακροχρόνια στρατηγική τους με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν πρόσθετη αξία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Παραμένει όμως κρίσιμο για την ανάπτυξη των εταιριών του κλάδου πόσο γρήγορα θα αντιδράσουν στο σύγχρονο δυναμικό περιβάλλον και θα προλάβουν τις εξελίξεις της αγοράς».

 

KPMG

Η KPMG είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο εταιρειών παροχής Ελεγκτικών, Φορολογικών και Συμβουλευτικών υπηρεσιών. Δραστηριοποιούμαστε σε 154 χώρες και περιοχές και απασχολούμε περισσότερα από 200 000 άτομα σε εταιρείες-μέλη παγκοσμίως. Οι ανεξάρτητες εταιρίες-μέλη του δικτύου της KPMG είναι συνδεδεμένες με την KPMG International Cooperative (KPMG International), μια ελβετική εταιρεία. Κάθε εταιρεία της KPMG είναι νομικά διακριτή και αυτοτελής οντότητα και αυτοχαρακτηρίζεται ως τέτοια.

Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι:

 • Ελεγκτικές, Φορολογικές και Συμβουλευτικές υπηρεσίες
 • Audit, Tax and Advisory services

Περισσότερα νέα της Εταιρείας

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ