KPMG: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της πρωτοβουλίας AdvantAge από την KPMG και τον ΣΔΑΔΕ με την υποστήριξη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

5 Ιουλίου 2023 | Νέα Μελών
 • Τα κύρια ευρήματα των ερευνών που είχαν ως στόχο τη συγκέντρωση απόψεων σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες το θέμα της ηλικιακής διάκρισης στο επίκεντρο της εκδήλωσης
 • 41% των εργοδοτών έχει απορρίψει εργαζόμενους στο πρώτο στάδιο επιλογής λόγω ώριμης ηλικίας σύμφωνα με την έρευνα

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Ιουνίου η εκδήλωση που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της πρωτοβουλίας κοινωνικής υπευθυνότητας AdvantAge, που υλοποιείται από την KPMG στην Ελλάδα και τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ) με την υποστήριξη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Στόχος της πρωτοβουλίας AdvantAge είναι να ευαισθητοποιήσει και να εμπλέξει ενεργά την επιχειρηματική κοινότητα, και την κοινωνία ευρύτερα, στο θέμα της ηλικιακής διάκρισης με επίκεντρο – στην παρούσα φάση – τις ώριμες ηλικιακά ομάδες.

Η εκδήλωσε άνοιξε με ένα θερμό καλωσόρισμα από τη Μαριλένα Παππά, Events Coordinator, KPMG στην Ελλάδα και τον χαιρετισμό της Βερώνη Παπατζήμου, Partner, Consulting, KPMG στην Ελλάδα. Τη σκυτάλη των χαιρετισμών πήρε ο Σωτήρης Σταματίου, Group Human Resources Director, Ίδρυμα Ωνάση & Προέδρος ΔΣ, ΣΔΑΔΕ και ακολούθησε ο Μαρίνος Κλούρας, Executive Director Marketing & Communication, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του branding της πρωτοβουλίας AdvantΑge, από τη Νάσια Ντινοπούλου, Creative Director, Marketing and Communication, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερευνών από την KPMG και τον ΣΔΑΔΕ για την ηλικιακή διάκριση στην εργασία, από τη Δήμητρα Σπανού, Manager, Consulting, KPMG στην Ελλάδα και τη Μαρία-Μυρτώ Πηγαδιώτη, HR Director – Global Functions, TMF Group, Mέλος, ΣΔΑΔΕ.

Τα κύρια ευρήματα των ερευνών που είχαν ως στόχο τη συγκέντρωση απόψεων σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες το θέμα της ηλικιακής διάκρισης με επίκεντρο τις ώριμες ηλικιακά ομάδες αλλά και το πώς ανταποκρίνονται και προσαρμόζονται οι εταιρείες στο θέμα αυτό με σχετικές πολιτικές και διαδικασίες, είναι τα εξής:

 • Το 77% των εργοδοτών υποστηρίζει ότι δεν έχουν παρατηρηθεί περιστατικά ηλικιακής διάκρισης ενώ το 62% των εργαζομένων έχει παρατηρήσει σχετικά περιστατικά
 • Το 41% των εργοδοτών έχει απορρίψει εργαζόμενους στο πρώτο στάδιο επιλογής λόγω ώριμης ηλικίας
 • Το 41% των εργαζομένων από 50 + δεν αποδέχονται τις εκπαιδεύσεις που διοργανώνονται στον χώρο εργασίας τους.
 • Το 86% των εργοδοτών υποστηρίζει ότι δεν παρέχεται ενισχυτική εκπαίδευση στους ηλικιακά ώριμους εργαζομένους
 • Το 81% των εργοδοτών υποστηρίζει ότι το ώριμο ηλικίας δεν αποτελεί κριτήριο αποχώρησης
 • Το 89% των εργαζομένων απαντά ότι δεν δέχονται βοήθεια προετοιμασίας για τη συνταξιοδότηση

Μέσα από την έρευνα και τα σχόλια των εργοδοτών και εργαζομένων προέκυψαν προτεινόμενες ενέργειες για την καταπολέμηση της ηλικιακής διάκρισης:

 • Upskilling – Reskilling
 • Ενίσχυση δεξιοτήτων π.χ. νέες τεχνολογίες
 • Εκπαίδευση και παροχή ευκαιριών ανεξαρτήτως ηλικίας
 • Δράσεις για την συμπερίληψη π.χ. δράσεις CSR
 • Δημιουργία οργανισμών υποστήριξης για εργαζόμενους 50 + ετών
 • Οικονομικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για πρόσληψη & διατήρηση στελεχών άνω των 45
 • Δημιουργία θέσεων εργασίας για έμπειρους εργαζόμενους

Ακολούθησε ομιλία με θέμα «Το δημογραφικό και η διαγενεακή μεταβίβαση πόρων και αξιών στην Ελλάδα» από τη Δρ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών, διαΝΕΟσις η οποία μοιράστηκε με το κοινό της εκδήλωσης κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία όπως: ο πληθυσμός της Ελλάδας στο μέλλον θα μειωθεί σημαντικά, στην Ελλάδα εμφανίζεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες ηλικίας άνω των 40 στην Ευρώπη (5,3%) και πολλά άλλα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Πλάτωνα Τήνιου, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά με θέμα «Η δημιουργικότητα των μεγαλύτερων ως πρόκληση και αναπτυξιακή ευκαιρία». Ένα βασικό σημείο της ομιλίας του είναι ότι η ομάδα των 50+ είναι η μόνη ομάδα του πληθυσμού που αυξάνεται.  Αν είναι τμήμα της λύσης, θα βοηθήσει την ανάπτυξη. Αν είναι τμήμα του προβλήματος, θα την δυσχεράνει.

KPMG

Η KPMG είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο εταιρειών παροχής Ελεγκτικών, Φορολογικών και Συμβουλευτικών υπηρεσιών. Δραστηριοποιούμαστε σε 154 χώρες και περιοχές και απασχολούμε περισσότερα από 200 000 άτομα σε εταιρείες-μέλη παγκοσμίως. Οι ανεξάρτητες εταιρίες-μέλη του δικτύου της KPMG είναι συνδεδεμένες με την KPMG International Cooperative (KPMG International), μια ελβετική εταιρεία. Κάθε εταιρεία της KPMG είναι νομικά διακριτή και αυτοτελής οντότητα και αυτοχαρακτηρίζεται ως τέτοια.

Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι:

 • Ελεγκτικές, Φορολογικές και Συμβουλευτικές υπηρεσίες
 • Audit, Tax and Advisory services

Περισσότερα νέα της Εταιρείας

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ