GIZELIS ROBOTICS: Το μέλλον είναι το έξυπνο εργοστάσιο – αναγκαίο βήμα ο αυτοματισμός
«Στην Ελλάδα μπορούμε να παράξουμε τεχνολογία παγκόσμιας κλάσης»
Η παρέμβαση του Ευάγγελου Γκιζελή στην εκδήλωση της ΕΕΝΕ στο Delphi Forum
Στο πάνελ για το κρίσιμο ζήτημα της επαναβιομηχανοποίησης της ελληνικής οικονομίας, που διοργανώθηκε από την ΕΕΝΕ στο πλαίσιο 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (Delphi Forum), το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, μίλησε ο κ. Ευάγγελος Γκιζελής, Founder & CEO της Gizelis Robotics και επικεφαλής του βιομηχανικού ομίλου Gizelis. Στο πάνελ, που συντόνισε ο κ. Παύλος Ευθυμίου Γενικός Διευθυντής της ΕΕΝΕ, συμμετείχε ακόμη ο κ. Άγης Πιτσιόλας, Πρόεδρος της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, Διευθυντής Μάρκετινγκ & Εξαγωγών της AGRINO.
Ο κ. Γκιζελής στην παρέμβασή του επισήμανε ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση και το έξυπνο εργοστάσιο είναι το μέλλον, όπου όλοι, τα μέσα και οι συντελεστές (μηχανήματα, γραμμές παραγωγής, συστήματα και άνθρωποι) διασυνδέονται σε πραγματικό χρόνο (real time), μέσω μιας ολιστικής διαχείρισης και ανταλλαγής δεδομένων. Η μετάβαση αυτή σημαίνει ότι πλέον μηχανές και άνθρωποι μαθαίνουν να συνεργάζονται και τόνισε ότι είναι καθήκον μας να βρούμε ποιες εργασίες θα αναλάβουν να εκτελούν οι μηχανές και ποιες οι άνθρωποι, σημειώνοντας ότι ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει κομβικός για να πετύχουμε στη νέα τεχνολογική εποχή.
Για να πάμε, όμως, στην νέα εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης – όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιζελής – πρέπει πρώτα να περάσουμε από την 3η βιομηχανική επανάσταση, που είναι η εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων αυτοματισμού και ρομποτικής στη βιομηχανία. Για αυτό και ο αυτοματισμός είναι μονόδρομος για την επιβίωση των επιχειρήσεων με τη ρομποτική τεχνολογία να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας, μέσα από τη βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. «Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί κουλτούρα αποδοχής ως αναγκαίο καλό του αυτοματισμού της εργασίας στις επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Γκιζελής και ανέφερε ως καλή πρακτική την περίπτωση του 1ου έξυπνου εργοστασίου της χώρας, που υλοποιεί η εταιρεία Calpak, η οποία έχει καταφέρει μέσω της μετάβασης αυτής να τριπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό της και να πενταπλασιάσει τα οικονομικά της μεγέθη.
Αναφερόμενος, ακόμη, στην πολυετή εμπειρία του βιομηχανικού ομίλου Gizelis που εξάγει μηχανήματα και προϊόντα σε 55 χώρες, ο κ. Γκιζελής τόνισε ότι δεν πρέπει να αισθανόμαστε παραγωγοί 2ης κατηγορίας, ότι στην Ελλάδα παράγουμε υψηλή τεχνολογία, και με οδηγό τη διαφοροποίηση και εξειδίκευση μπορούμε να διεκδικήσουμε μερίδια στην παγκόσμια αγορά.