Netcompany-Intrasoft: Αλ. Μάνος – Οι παράγοντες που κρίνουν την επιτυχή αξιοποίηση του ΑΙ από μια επιχείρηση  

22 Ιανουαρίου 2024 | Νέα Μελών

Σημεία ομιλίας του Αλέξανδρου Μάνου, CEO NetcompanyIntrasoft, στο “EmTech Europe ” στις 18 Ιανουαρίου 2024

 Την πεποίθηση ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) είναι «ένα εξαιρετικό εργαλείο το οποίο καλούμαστε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό -και πρωτίστως ηθικό- τρόπο»  εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft Αλέξανδρος Μάνος, από το βήμα του συνεδρίου “EmTech Europe” που συνδιοργάνωσαν η Καθημερινή και το ΜΙΤ στις 18 Ιανουαρίου.

«Το ΑΙ είναι ένα εργαλείο με απεριόριστες δυνατότητες, το οποίο θα πρέπει να αγκαλιάσουμε και όχι να φοβηθούμε», υπογράμμισε ο κ. Μάνος, εξηγώντας ότι «ήδη από τα τέλη του 2022 στην εταιρία μας ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης». «Το εκπληκτικό είναι πόσο γρήγορα αρχίσαμε να βλέπουμε αποτελέσματα, εξετάζοντας την αποτελεσματικότητά τους με βάση πραγματικούς στόχους και δεδομένα. Περάσαμε από τη φάση της ανάλυσης, της ανάπτυξης, της δοκιμής και μετρήσαμε όλους τους τομείς όπου σημειωνόταν πρόοδος. Διαπιστώσαμε ότι τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, καθώς μπορεί να διασφαλίσει κανείς σημαντικά υψηλότερη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα σε εργασίες όπως η δημιουργία κώδικα, καθώς και καλύτερη ποιότητα λογισμικού», ανέφερε.

Τρεις είναι οι παράγοντες που θα πρέπει να διασφαλίσει μια επιχείρηση που ετοιμάζεται να «πλοηγηθεί» στον κόσμο του ΑΙ, σύμφωνα με τον κ. Μάνο.

 • Ο πρώτος παράγοντας είναι να προσδιορίσει συγκεκριμένο και ξεκάθαρο στόχο και να εξασφαλίσει το buy-in των εργαζομένων, οι οποίοι θα το εξερευνήσουν-χρησιμοποιήσουν,  ώστε να είναι αρωγοί της δράσης. Να τους προσφέρει ένα γρήγορο upskilling και να τους εξηγήσει πως όχι μόνο δεν κινδυνεύει η θέση τους, αλλά ανεβάζουν την αξία τους μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν το ΑΙ σαν εργαλείο στην καθημερινότητά τους.
 • Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ενσωμάτωση εταιρικών δεδομένων, τα οποία αποτελούν και το μεγαλύτερο asset της, στο μοντέλο ΑΙ. «Όταν μία εταιρεία φτάσει σε αυτό το σημείο είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσει ότι τα δεδομένα της είναι αποσπασματικά, ατελή, ανεπαρκή. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει, λοιπόν, να κάνει, είναι να βεβαιωθεί ότι η διαχείριση των δεδομένων της, το data governance δηλαδή, γίνεται σωστά -και αυτή δεν είναι μια εύκολη ή γρήγορη υπόθεση. Χρειάζεται χρόνος και προγραμματισμός. Και μόλις μπουν τα δεδομένα σε τάξη, μπορεί να ξεκινήσει να τα ενσωματώνει στο ΑΙ μοντέλο που θα επιλέξει», εξήγησε.
 • Ο τρίτος παράγοντας είναι η ασφάλεια των δεδομένων -ένα ζήτημα που είχε ανακύψει και πριν από 6-7 χρόνια για το cloud. «Τότε όλοι σκέφτονταν πώς θα εμπιστευτούν το cloud, πλέον όμως όλα τα δεδομένα βρίσκονται εκεί», σημείωσε.

Τέλος, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας, είναι ο συνεργάτης που θα επιλέξει η κάθε εταιρία να την «οδηγήσει» σε αυτό το ταξίδι. Ένας αξιόπιστος συνεργάτης, που έχει ήδη ασχοληθεί με το ΑΙ, μπορεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητές της και ταυτόχρονα να διασφαλίσει μια ασφαλή διαδρομή.

H Tεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει τη λύση για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Στο ερώτημα κατά πόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Μάνος υποστήριξε ότι υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που είναι άμεσα σε θέση να υιοθετήσουν την τεχνολογία ΑΙ και άλλες όχι. «Στις συζητήσεις που κάνουμε με τις τράπεζες, τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, τις εταιρείες λιανικής και μεταποίησης, διαπιστώνουμε ότι έχουν διαφορετικά επίπεδα ετοιμότητας και ικανότητας για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση», ανέφερε.

Σε επίπεδο χώρας, ο κ. Μάνος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ωφεληθεί από το ΑΙ. Όπως σημείωσε, τα τελευταία 4-5 χρόνια, και παρά την πανδημία του Covid, δόθηκε ισχυρή ώθηση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τον ταχύτερο δυνατό ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε η χώρα να περάσει στην επόμενη εποχή -σκοπό για τον οποίο η Ελλάδα λαμβάνει έναν τεράστιο όγκο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

«Υπό αυτή την έννοια, δεν πιστεύω ότι τίθεται θέμα κατά πόσο μπορούμε ή όχι -είναι βέβαιο ότι μπορούμε. Και πιστεύω ειλικρινά στην ανάγκη να το κάνουμε αυτό γιατί, μέσω του ΑΙ θα μπορούσε η χώρα μας να αντιμετωπίσει και το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης επιστημόνων πληροφορικής που αποτελεί τροχοπέδη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Καθώς η Ελλάδα προχωρά μπροστά, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί και θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο» κατέληξε.

Netcompany-Intrasoft

Η Netcompany-Intrasoft ιδρύθηκε το 1996 και είναι μια κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία στον τομέα των υπηρεσιών Τεχνολογίας των Πληροφοριών και Επικοινωνιών, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής υψηλής ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Υπουργεία και Δημόσιους Οργανισμούς σε εθνικό επίπεδο, Χρηματοοικονομικά Ιδρύματα, Τηλεπικοινωνιακούς Οργανισμούς, μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Απασχολεί περισσότερα από 2.800 στελέχη υψηλής εξειδίκευσης με άριστες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, τα οποία εκπροσωπούν 50 διαφορετικές εθνικότητες και κατέχουν περισσότερες από 30 γλώσσες. Με έδρα το Λουξεμβούργο, έχει φυσική παρουσία μέσω γραφείων, υποκαταστημάτων και θυγατρικών σε 13 χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Ελλάδα, Ιορδανία, Κένυα, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αμερική), ενώ οι διεθνείς της δραστηριότητες εκτείνονται σε πάνω από 70 χώρες παγκοσμίως.

Περισσότερα νέα της Εταιρείας

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ