Τράπεζα Πειραιώς: Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε για τη σχολική χρονιά 2022-2023 η λειτουργία του νέου Κέντρου Διερευνητικής Μάθησης στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής

11 Ιουλίου 2023 | Νέα Μελών

Με την ενεργό συμμετοχή και τη θερμή ανταπόκριση των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω του καινοτόμου Κέντρου Διερευνητικής Μάθησης στο 10ο   Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής για τη σχολική χρονιά 2022  – 2023.

Το «Μαζί για το Παιδί» με την ευγενική υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς δημιούργησε καινοτόμο Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής που αριθμεί πάνω από 332 μαθητές/τριες και είναι ένα από τα πολυπληθέστερα σχολεία της περιοχής.

Η νέα υπερσύγχρονη αίθουσα Διερευνητικής Μάθησης έχει ειδικά διαμορφωθεί για τη διδασκαλία της βιολογίας, της γεωλογίας, της φυσικής, των μαθηματικών, της γεωμετρίας, της γεωγραφίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της μηχανικής καθώς και της ρομποτικής.

H πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας» του «Μαζί για το Παιδί», που δίνει έμφαση σε θέματα εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στην παροχή ίσων ευκαιριών σε μαθητές και μαθήτριες δημόσιων ακριτικών σχολείων.

Αντίστοιχα, το Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής είναι η πρώτη από μια σειρά παρόμοιων  δράσεων με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στη διερευνητική μάθηση των μαθητών/τριών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος EQUALL της Τράπεζας Πειραιώς για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ισότιμων ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, μέσω της χρήσης της αίθουσας επιτεύχθηκαν τα παρακάτω:

 • Ανάδειξη της Διαδραστικής Μάθησης | Οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου αξιοποίησαν το υλικό οργανώνοντας δικές τους δράσεις με διαφορετικές ενότητες. Εφαρμόστηκαν οι έννοιες της βιωματικής συνεργατικής μάθησης, οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ανέπτυξαν τη δημιουργικότητα και τα ταλέντα τους. Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικά μαθήματα σε αντικείμενα των φυσικών επιστημών, της γεωγραφίας, της αστρονομίας, της φιλαναγνωσίας, της διατροφής. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την πλούσια ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιοθήκη του εργαστηρίου, έγιναν μαθήματα ρομποτικής, χρησιμοποιήθηκε το πλούσιο υλικό όπως παζλ, χάρτες, επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ο διακρατικός πίνακας, ενώ ήρθαν σε επαφή με έννοιες της καθημερινότητας όπως οι οικονομικές συναλλαγές.
 • Συμβολή στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής όπως ομαδικότητα-συνεργασία, δημιουργικότητα, τρόπος παρουσίασης εργασιών και ιδεών | Μεταξύ μαθητών και μαθητριών αλλά και εκπαιδευτικών αναπτύχθηκε κλίμα συνεργασίας, εμπιστοσύνης και σεβασμού. Αποτέλεσμα ήταν να βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες της μορφωτικής διαδικασίας και κατ’ επέκταση η εύρυθμη λειτουργία όλης της σχολικής μονάδας.
 • Συμβολή στην ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών | Μέσα από τις δράσεις του εργαστηρίου παρατηρήθηκε η αύξηση της συμμετοχής των παιδιών σε κοινές δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα ήταν η κατανόηση της έννοιας της φιλίας και η καλλιέργεια αυτής, η ανάπτυξη του συναισθηματικού τομέα όπως οι ικανότητες έκφρασης και διαχείρισης συναισθημάτων, η ενθάρρυνση της συνεργασίας, η ενίσχυση της ενσυναίσθησης των παιδιών και της δημιουργίας φιλικών σχέσεων, η έκφραση μεγαλύτερης χαράς και ικανοποίησης των μαθητών από τη συνεργασία τους μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, η διαμόρφωση κλίματος αλληλοσεβασμού και σεβασμού της διαφορετικότητας.
 • Δημιουργία συνθηκών εξωστρέφειας | Άνοιγμα του σχολείου στην κοινότητα που πραγματοποιήθηκε με πληθώρα δράσεων σε συνεργασία με άλλες σχολικές μονάδες, φορείς, συλλόγους και ομάδες του Δήμου Κομοτηνής και με ενδοσχολικές επιμορφώσεις για γονείς.
 • Όφελος για την εκπαιδευτική κοινότητα | Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί του σχολείου εξοικειώθηκαν και χρησιμοποίησαν νέες πρακτικές και μεθόδους, αξιοποιώντας τόσο τις νέες τεχνολογίες όσο και το πλούσιο υλικό που είχαν στη διάθεσή τους.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της δουλειάς των παιδιών και των εκπαιδευτικών, καθώς και της αξιοποίησης του υλικού του Κέντρου Διερευνητικής Μάθησης ήταν η δημιουργία μακέτας της «Έξυπνης Πόλης» με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Παρουσιάστηκε με διαδραστικό τρόπο η καθημερινότητα μιας οικολογικής πόλης με μια «έξυπνη είσοδο» που δεν επιτρέπει την είσοδο αυτοκινήτων που ρυπαίνουν το περιβάλλον, που διαθέτει «έξυπνους κάδους» με αυτόματη διαλογή των απορριμμάτων και ένα εργοστάσιο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Σημειώνεται ότι η νέα υπερσύγχρονη αίθουσα Διερευνητικής Μάθησης που δημιουργήθηκε, διαθέτει:

 • Σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό: διαδραστικό πίνακα, βιντεοπροβολέα, laptops, εκτυπωτή,
 • 6 κιτ ρομποτικής lego spike,
 • 9 πακέτα δασκάλων για τη διδασκαλία φυσικών επιστημών,
 • Περισσότερους από 300 τίτλους βιβλίων,
 • Περισσότερα από 150 παιχνίδια και κιτ διερευνητικής μάθησης ώστε το μάθημα να γίνεται μέσα από το παιχνίδι και η μαθησιακή εμπειρία να αποκτάται διαδραστικά και βιωματικά.

Λίγα λόγια για το «Μαζί για το Παιδί»:

Το «Μαζί για το Παιδί» και τα σωματεία-μέλη του εργάζονται από το 1996 για την προστασία χιλιάδων παιδιών στη χώρα μας. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών με στόχο κάθε παιδί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει πρόσβαση σε βιώσιμες συνθήκες διαβίωσης και σε ίσες ευκαιρίες.

Το έργο του «Μαζί για το Παιδί» επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην υγεία και την ψυχική υγεία, στην εκπαίδευση, στην στήριξη των σωματείων-μελών που απαρτίζουν την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», καθώς και την υποστήριξη πληθυσμών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

Είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), που στηρίζεται σε πόρους από χορηγίες εταιρειών, δωρεές ιδιωτών, έσοδα από προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και από τη διοργάνωση πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Περισσότερα www.mazigiatopaidi.gr

 

Τράπεζα Πειραιώς

Με έδρα στην Αθήνα, παρουσία σε 7 χώρες και περίπου 17,0 χιλ. εργαζόμενους, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς παρέχει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών σε περίπου 5,8 εκατ. πελάτες μέσω ενός δικτύου 860 καταστημάτων και 2,5 χιλ. ΑΤΜ, καθώς και της καινοτόμου πλατφόρμας ψηφιακής τραπεζικής winbank.

Το όραμα της Τράπεζας Πειραιώς είναι «να αποτελεί την πλέον αξιόπιστη τράπεζα στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζομένους της».

Το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώθηκε στα €68,2 δισ., τα δάνεια μετά από προβλέψεις στα €45,7 δισ. και οι καταθέσεις τα €41,8 δισ., στις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Περισσότερα νέα της Εταιρείας

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ