MYTILINEOS: GE Vernova και MYTILINEOS αναλαμβάνουν σύμβαση ύψους £1 δισ. για την κατασκευή της πρώτης υψηλής μεταφορικής ισχύος υποθαλάσσιας διασύνδεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο

13 Δεκεμβρίου 2023 | Νέα Μελών
 • Η Κοινοπραξία αναλαμβάνει την προμήθεια και κατασκευή δύο σταθμών μετατροπής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) για την κοινοπραξία EGL1 – National Grid και SP Energy Networks.
 • Το σύστημα HVDC βασίζεται στην τεχνολογία Voltage-Sourced – την πιο προηγμένη τεχνολογία HVDC.
 • Η σύνδεση EGL1 HVDC θα επιτρέψει τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας για την τροφοδοσία περισσότερων από δύο εκατομμυρίων σπιτιών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο

 Η MYTILINEOS Energy & Metals (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) (MYTILINEOS) και η GE Vernova’s Grid Solutions business (NYSE: GE) (GE Vernova) ανακοινώνουν ότι αναλαμβάνουν σύμβαση ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών από  την National Grid Electricity Transmission και την SP Transmission, μέρος του SP Energy Networks (SPEN), για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής μεταφορικής ισχύος στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία GE Vernova και MYTILINEOS επιλέχθηκε για την προμήθεια και κατασκευή δύο σταθμών μετατροπής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC), για τη διασύνδεση Eastern Green Link 1 (EGL1). Η EGL1 – μια κοινοπραξία της National Grid Electricity Transmission και της SP Transmission – θα επιβλέπει τη κατασκευή μιας HVDC, 525kV, 2GW, διπολικής Voltage-Sourced Converter (VSC) τεχνολογίας, υποθαλάσσιας διασύνδεσης από το Torness στο East Lothian της Σκωτίας στο Hawthorn Pit στην κομητεία Durham της Αγγλίας, επιτρέποντας τη μεταφορά «πράσινης» ανανεώσιμης ενέργειας για την τροφοδοσία περισσότερων από δύο εκατομμυρίων σπιτιών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η GE Vernova, επικεφαλής της κοινοπραξίας, και η MYTILINEOS θα παρέχουν την μελέτη και τον τεχνολογικό εξοπλισμό για τους δύο σταθμούς μετατροπής VSC HVDC, οι οποίοι αποτελούν τους τερματικούς σταθμούς για τη σύνδεση του καλωδίου HVDC και θα μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο, επιτρέποντας τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας στο ηπειρωτικό δίκτυο μεταφοράς. Το καλωδιακό σύστημα HVDC έχει μήκος περίπου 190 χλμ. Η τεχνολογία VSC είναι η πιο προηγμένη τεχνολογία HVDC, παρέχοντας το πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο μέσο υποθαλάσσιας μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις.

Η έναρξη της φάσης σχεδιασμού αναμένεται τον Ιανουάριο του 2024, ενώ η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2025.

«Μαζί με τον εταίρο μας τη MYTILINEOS, έχουμε την τιμή να μας ανατεθεί η σύμβαση HVDC για το EGL1, ένα από τα μεγαλύτερα έργα μεταφοράς που έγιναν ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το κρίσιμο έργο για τις προσπάθειες απανθρακοποίησης και ενεργειακής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου προστίθεται σε ένα αυξανόμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που χρησιμοποιούν την προηγμένη τεχνολογία HVDC της GE Vernova», δήλωσε ο κ. Philippe Piron, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GE Vernova’s Grid Solutions.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, σχολίασε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ψήφο εμπιστοσύνης της National Grid και της SP Transmission στις δυνατότητες της MYTILINEOS να υλοποιήσει το έργο EGL1 μαζί με τον εταίρο μας GE Vernova. Η MYTILINEOS προσβλέπει στην αξιοποίηση της δεκαετούς εμπειρίας της στη διαχείριση και κατασκευή μεγάλων και σύνθετων έργων δικτύου, για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του ζωτικής σημασίας έργου για την ενεργειακή μετάβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η GE Vernova θα προμηθεύσει την τεχνολογία VSC HVDC από τις εγκαταστάσεις της στο Stafford του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος μετατροπής τάσης δεύτερης γενιάς (VSC Valves) και του υπερσύγχρονου συστήματος ελέγχου eLumina™. Το σύστημα eLumina™ είναι το πρώτο HVDC σύστημα ελέγχου στον κλάδο που χρησιμοποιεί ψηφιακό σύστημα μέτρησης πλήρως βασισμένο στο πρότυπο 61850 του IEC.

Η MYTILINEOS θα είναι υπεύθυνη για τη μελέτη, την προμήθεια και την κατασκευή έργων πολιτικού μηχανικού, την μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των βοηθητικών συστημάτων, όπως και την εγκατάσταση όλου του εξοπλισμού.

Η στρατηγική εστίαση της MYTILINEOS στην ανάπτυξη δικτύων είναι κρίσιμη για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση και αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσω της ενίσχυσης της ικανότητας των δικτύων για μεταφορά ενέργειας, αυξάνεται η σταθερότητα, και τα συστήματα μεταφοράς γίνονται πιο ανθεκτικά. Η Εταιρεία έχει σημαντική τεχνογνωσία σε έργα δικτύου μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων έργων μεταφοράς υψηλής τάσης (HV) και υπερυψηλής τάσης (UHV), όπως Υποσταθμοί και Γραμμές Μεταφοράς, καθώς και σε έργα σταθεροποίησης δικτύου, τα οποία έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία, καθιστώντας την MYTILINEOS έναν αξιόπιστο συνεργάτη για τους διαχειριστές δικτύων μεταφοράς και διανομής σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η υψηλή τεχνογνωσία της MYTILINEOS στη διαχείριση και κατασκευή έργων τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας παγκοσμίως είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα που θα ωφελήσει χιλιάδες ανθρώπους προς την εποχή του καθαρού μηδενικού ισοζυγίου.

Οι υποθαλάσσιες συνδέσεις, ιδίως στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διευκόλυνση της ανάπτυξης και της ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη βελτίωση της σταθερότητας του δικτύου και στην προώθηση διεθνών συνεργασιών, για ένα πιο βιώσιμο και διαφοροποιημένο ενεργειακό μείγμα.

Η διασύνδεση EGL1 αποτελεί βασικό μέρος της νέας υποδομής δικτύου για την υποστήριξη των προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου για απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η διασφάλιση της ηλεκτρικής επάρκειας.

Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να βρείτε την επίσημη ανακοίνωση της National Grid εδώ.

 

MYTILINEOS

Η MYTILINEOS – Όμιλος Επιχειρήσεων είναι ένας από τους κορυφαίους βιομηχανικούς Ομίλους της χώρας και σύμβολο της υγιούς και ανταγωνιστικής ελληνικής επιχειρηματικότητας σε σταθερή πορεία διεθνούς ανάπτυξης, με δραστηριότητα στους τομείς Έργων EPC, της Μεταλλουργίας και της Ενέργειας μέσω των θυγατρικών του εταιρειών.

Η ΜΕΤΚΑ Α.Ε. είναι o κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου MYTILINEOS και μια διεθνώς ανταγωνιστική δύναμη στην κατασκευή μεγάλων ενεργειακών έργων ΕPC (Engineering – Procurement – Construction) με παρουσία στις αγορές της Ευρώπης, Τουρκίας, Μέσης Ανατολής, Ασίας και Βόρειας Αφρικής.  Παράλληλα, η Εταιρεία διαθέτει ισχυρή βιομηχανική παραγωγική βάση, η οποία της επιτρέπει να παράγει εξειδικευμένα μηχανολογικά εξαρτήματα και να έχει ισχυρή παρουσία σε έργα Υποδομών και Άμυνας.

Με σημαντικότερο σταθμό την εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος το 2005, ο Όμιλος MYTILINEOS κατέστησε στρατηγικής σημασίας την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα του μεταλλουργικού του βραχίονα και έχει καθιερωθεί ως ένας από τους ισχυρότερους εκπροσώπους του κλάδου στην Ευρώπη. Σήμερα, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ μαζί με τη ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ (ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη) αποτελούν κινητήρια δύναμη για την εθνική οικονομία αλλά και την ελληνική περιφέρεια.

H Protergia είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Διαθέτει ένα ενεργειακό χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας άνω των 1200 MW, που ξεπερνά το 10% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ως παραγωγός, με ιδιωτικές επενδύσεις σε μονάδες υψηλής τεχνολογίας, η Protergia διαθέτει βαθειά γνώση της αγοράς ηλεκτρισμού, ενώ υλοποιεί συνεχώς φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις, προσφέροντας τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Τέλος, η M&M GAS έχει συσταθεί από τους Ομίλους MYTILINEOS και MOTOR OIL το 2010 και δραστηριοποιείται στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου (υγροποιημένου ή μη). H εταιρεία στοχεύει στη διασφάλιση της κάλυψης, με ανταγωνιστικούς όρους, των αναγκών των δύο Ομίλων σε φυσικό αέριο καθώς και στην εμπορία φυσικού αερίου σε τρίτους. Το 2014, η M&M Gas έκανε πραγματικότητα την πρώτη συμφωνία με την οποία βιομηχανικός καταναλωτής προμηθεύτηκε φυσικό αέριο από ανεξάρτητο προμηθευτή. Η εταιρεία παρέδωσε ποσότητα υγροποιημένου αερίου στην ΕΛΒΑΛ του Ομίλου Βιοχάλκο, έναν από τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Περισσότερα νέα της Εταιρείας

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ