Accenture: Life Trends 2023

23 Φεβρουαρίου 2023 | Νέα Μελών

Accenture Life Trends 2023 : Η αυξανόμενη πρόσβαση σε αναδυόμενες τεχνολογίες ωθεί τη δημιουργικότητα, την αίσθηση της κοινότητας και την ιδιωτικότητα των δεδομένων σε μια νέα εποχή

 Η μελέτη προσδιορίζει πέντε μακροοικονομικές τάσεις που προβλέπεται να αλλάξουν τη δυναμική της σχέσης ανθρώπων και επιχειρήσεων

Έπειτα από πολλά συναπτά έτη παγκόσμιας αστάθειας, οι άνθρωποι αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση σε αναδυόμενες τεχνολογίες -όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το web3 και το tokenization- οι οποίες δημιουργούν ένα νέο τοπίο σε επίπεδο δημιουργικότητας, κοινωνίας και ιδιωτικότητας δεδομένων.

Σύμφωνα με τη μελέτη Accenture Life Trends 2023, οι επιχειρήσεις και οι ηγέτες τους θα πρέπει να προετοιμαστούν για αλλαγές στα επιχειρηματικά τους μοντέλα λόγω της μεταβαλλόμενης συμπεριφοράς των καταναλωτών, οι οποίοι βρίσκουν μεγαλύτερη αξία σε νέες, αναδυόμενες τεχνολογίες.

Με βάση την 15ετή παρακαταθήκη των Fjord Trends, η φετινή μελέτη -με τίτλο πλέον Accenture Life Trends 2023– εντοπίζει πέντε παγκόσμιες τάσεις στην ανθρώπινη συμπεριφορά που θα διαμορφώσουν τις επιχειρήσεις, την κουλτούρα και την κοινωνία τον επόμενο χρόνο.

Από το να μαθαίνουμε να ζούμε σε μια κατάσταση μόνιμης κρίσης (permacrisis), την ολοένα και μεγαλύτερη προσπάθεια να ανήκουμε σε διαδικτυακές κοινότητες, την απώλεια της αίσθησης των άυλων αγαθών της εργασίας έως τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει σημαντικά. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι αυτή η στροφή θα ωθήσει τις επιχειρήσεις και τους ηγέτες τους να λειτουργήσουν σε ένα ριζικά διαφορετικό περιβάλλον.

«Οι δύσκολες καταστάσεις ωθούν τους ανθρώπους να διερωτώνται για το βαθμό ελέγχου που ασκούν στη ζωή τους. Καθώς αναπόφευκτα προσαρμόζονται, οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την άσκηση μεγαλύτερου ελέγχου θα επηρεάσουν τα brands και τους οργανισμούς με τους οποίους αλληλεπιδρούν», δήλωσε ο Mark Curtis, Global Lead, Thought Leadership, Metaverse και Sustainability της Accenture Song. «Αυτή η νέα δυναμική θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέους και σύγχρονους τρόπους διάδρασης και οικοδόμησης σχέσεων με τους πελάτες τους».

Η μελέτη, στηριζόμενη σε πληροφορίες και ευρήματα από το παγκόσμιο δίκτυο σχεδιαστών, δημιουργών, τεχνολόγων, κοινωνιολόγων και ανθρωπολόγων της Accenture Song -η οποία αξιοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για την εικονογράφησή της- παρουσιάζει τις ακόλουθες τάσεις που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι επιχειρήσεις το 2023:

1. Βρισκόμαστε σε μια μόνιμη «κρίση», αλλά θα προσαρμοστούμε (We are in a permacrisis but will adapt) – Ο κόσμος βιώνει τη μια παγκόσμια καταστροφή μετά την άλλη. Όμως, όπως έχει κάνει η ανθρωπότητα εδώ και χιλιετίες, οι άνθρωποι προσαρμόζονται στην αστάθεια με τους εξής 4 τρόπους: πάλη, φυγή, εστίαση και αδράνεια, γεγονός που θα επηρεάσει το τι αγοράζουν και το πώς βλέπουν τα brands και τους εργοδότες τους, γεγονός που απαιτεί από τις εταιρείες να βρίσκονται σε εγρήγορση.

2. Η επόμενη μέρα της πιστότητας (Whats next for loyalty) – Σε έναν ασταθή κόσμο, οι άνθρωποι αναζητούν μέρη όπου αισθάνονται ότι ανήκουν. Ως αποτέλεσμα, τα σύγχρονα brands θα οικοδομηθούν πρώτα ως κοινότητες, επαναπροσδιορίζοντας την πιστότητα και τη συμμετοχή των brands. Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη μελέτη έχει δοκιμάσει νέα χόμπι ή έχει ενταχθεί σε νέες κοινότητες τους τελευταίους έξι έως εννέα μήνες. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες οδηγούν σε μεγάλο βαθμό τις τρεις τάσεις για να ενεργοποιηθεί αυτό το μοντέλο.

 • Κοινότητες του ανήκειν: σε πλατφόρμες όπως το Reddit, το Discord και το Twitch.
 • Token-gating: αποκλειστική πρόσβαση σε κατόχους token
 • Συλλεκτικά αντικείμενα: ψηφιακές τέχνες, αυτόγραφα, κάρτες συναλλαγών και πολλά άλλα.

3. Η σημασία των άυλων αγαθών της εργασίας (The importance of work intangibles) – Παρόλο που η συζήτηση αναφορικά με την επιστροφή στο γραφείο συνεχίζεται, ένα πράγμα είναι σαφές: δεν έχει ακόμα στεφθεί με επιτυχία για πολλούς ανθρώπους. Όλοι έχουν αισθανθεί την απώλεια των άυλων αγαθών και πλεονεκτημάτων του γραφείου, όπως οι τυχαίες συναντήσεις και η συνεχής, στενή καθοδήγηση των νέων ταλέντων. Σταδιακά όμως οι συνέπειες της απώλειας αυτής γίνονται ορατές. Χωρίς διαπροσωπική διάδραση, οι εταιρείες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ισχυρές προκλήσεις σε επίπεδο καθοδήγησης, καινοτομίας, κουλτούρας και συμπερίληψης. Είναι επομένως η κατάλληλη στιγμή οι ηγέτες να δημιουργήσουν ένα εμπεριστατωμένο και αμοιβαία επωφελές σχέδιο.

4. Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται συνοδοιπόρος στη δημιουργικότητα (AI is becoming peoples copilot for creativity) – Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται πλέον στα χέρια του καθημερινού χρήστη και αποτελεί ένα νέο εργαλείο στη δημιουργική διαδικασία. Ξαφνικά, τα νευρωνικά δίκτυα έγιναν ευρέως διαθέσιμα για τη δημιουργία κειμένου, εικόνων και μουσικής απαιτώντας ελάχιστη προσπάθεια ή δεξιότητα. Οι εξελίξεις στο AI επηρεάζουν επίσης την αγορά με εκπληκτική ταχύτητα. Οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν το πώς θα ξεχωρίσουν σε έναν τεράστιο όγκο περιεχομένου που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη και πώς χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν την ταχύτητα και την πρωτοτυπία των καινοτομιών που αναπτύσσουν.

5. Τα ψηφιακά πορτοφόλια θα μπορούσαν να δώσουν απάντηση στην κρίση της ψηφιακής ταυτότητας (Digital wallets could end the digital identity crisis) – Η χρήση των προσωπικών δεδομένων έχει απασχολήσει διαχρονικά ανθρώπους και επιχειρήσεις, ενώ η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη στις διαδικτυακές εμπειρίες των brands βαίνουν μειούμενες. Ωστόσο, ο έλεγχος των δεδομένων θα μπορούσε σύντομα να επιστρέψει στον χρήστη. Τα ψηφιακά πορτοφόλια που περιέχουν tokens (αντιπροσωπεύοντας τρόπους πληρωμής, ταυτότητα, σχήματα πιστότητας και άλλα) θα επιτρέψουν στους χρήστες να αποφασίσουν πόσα δεδομένα μοιράζονται ή και πωλούν στις εταιρείες. Αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τα brands: τα δεδομένα που θα διαθέτουν οι άνθρωποι θα είναι πολυτιμότερα από τις πληροφορίες τρίτων που άλλωστε πλέον έχουν πάψει να συλλέγονται σε έναν κόσμο χωρίς cookies.

«Οι αλλαγές στον έλεγχο οδηγούν τελικά σε αλλαγές εξουσίας και αυτές οι φαινομενικά μικρές – αλλά βαθιές αλλαγές – στην ανθρώπινη συμπεριφορά θα αλλάξουν τη δυναμική μεταξύ ανθρώπων και επιχειρήσεων», δήλωσε ο David Droga, CEO και Creative Chairman της Accenture Song. «Σε ρόλους ηγετών, εργαζομένων, πελατών, καταναλωτών και δημιουργών, οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να ανακτήσουν τον έλεγχο. Τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά -μια νέα εικόνα προόδου- από ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν, χάρη στις συμπεριφορικές αλλαγές και στην τεχνολογική ωρίμανση».

Για να διαβάσετε τη μελέτη Accenture Life Trends 2023, επισκεφτείτε τον σύνδεσμο εδώ. Η μελέτη είναι επίσης διαθέσιμη και στο Accenture Foresight, μια νέα εφαρμογή thought leadership.

Accenture Μονοπρόσωπη Α.Ε.

Η Accenture αποτελεί ηγέτιδα εταιρεία παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με κορυφαίες δυνατότητες στους τομείς των ψηφιακών τεχνολογιών, του cloud και της ασφάλειας. Συνδυάζοντας απαράμιλλη εμπειρία και εξειδικευμένες δεξιότητες σε περισσότερους από 40 κλάδους, προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις στους τομείς στρατηγικής και συμβουλευτικής, διαδραστικών υπηρεσιών, τεχνολογίας και επιχειρησιακών λειτουργιών, αξιοποιώντας το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο κέντρων Προηγμένης Τεχνολογίας και Ευφυών Λειτουργιών.

Τα 624.000 στελέχη μας υλοποιούν καθημερινά έργα με γνώμονα την αλληλεπίδραση της τεχνολογίας και της ανθρώπινης εφευρετικότητας, εξυπηρετώντας πελάτες σε περισσότερες από 120 χώρες. Ως Accenture, αγκαλιάζουμε τη δύναμη της αλλαγής με στόχο να δημιουργήσουμε αξία και κοινή επιτυχία για τους πελάτες, τους υπαλλήλους, τους μετόχους, τους συνεργάτες και την κοινωνία.

Στην Ελλάδα, η Accenture δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια -απασχολώντας πλέον περισσότερους από 1.000 συμβούλους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε επίπεδο management και technology consulting.

Περισσότερα νέα της Εταιρείας

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ