Cenergy Holdings: Αναλαμβάνει σύμβαση για το Porthos, υποθαλάσσιο έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, στην Ολλανδία

19 Οκτωβρίου 2023 | Νέα Μελών

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι ανατέθηκε στη Σωληνουργεία Κορίνθου, τον κλάδο σωλήνων χάλυβά της, σύμβαση αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW) για το έργο Porthos, μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) αποτελεί μέθοδο χαμηλού κόστους για την αποτροπή μεγάλων όγκων CO2 να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα, μέσω της μόνιμης αποθήκευσής τους σε υπόγειες γεωλογικές δομές.  Η μέθοδος CCS αποτελεί μια κρίσιμη τεχνολογία που επιδιώκει να συμβάλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, ειδικά για την βραχυπρόθεσμη μείωση εκπομπών CO2 από την βιομηχανία.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, το έργο Porthos σκοπεύει να αποθηκεύσει CO2 από τη βιομηχανία στο λιμάνι του Ρότερνταμ σε άδεια, υποθαλάσσια εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός, διαμέτρου 16 ιντσών και μήκους 22 χιλιομέτρων, θα περιλαμβάνει αντιδιαβρωτική, θερμομονωτική επένδυση, καθώς και εξωτερική επένδυση σκυροδέματος (CWC).  Παράλληλα έχει στόχο να μεταφέρει CO2 από έναν σταθμό συμπίεσης στην πλατφόρμα P18-A της Βόρειας Θάλασσας. Η υπάρχουσα πλατφόρμα φυσικού αερίου P18-A θα επαναχρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση CO2.  Η πλατφόρμα αυτή θα είναι εξοπλισμένη με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη μεταφορά του συλλεγόμενου CO2 στα φρεάτια έγχυσης.  Οι σωλήνες θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Σωληνουργεία Κορίνθου στην Ελλάδα και οι εργασίες εγκατάστασης θα ξεκινήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εντός του 2026.

Οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των παγκόσμιων ενεργειακών και κλιματικών στόχων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κήρυξε το έργο Porthos ως «Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος» και διέθεσε επιχορήγηση 102 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του.

Τα τελευταία 15 χρόνια, η Σωληνουργεία Κορίνθου έχει κατασκευάσει αγωγούς μεταφοράς CO2 συνολικού μήκους άνω των 1.150χλμ. Η εμπειρία της σε έργα στη Βόρεια Αμερική και τώρα σε υποθαλάσσια έργα στην Ευρώπη καταδεικνύει την ετοιμότητά της να συμβάλει στην ανάπτυξη πολλών παρόμοιων έργων ανά τον κόσμο.

Σχετικά με το Porthos
Το έργο Porthos είναι μια συνεργασία μεταξύ της Λιμενικής Αρχής του Ρότερνταμ, της Gasunie και της EBN. Αυτά τα κρατικά μετοχικά σχήματα έχουν σημαντικό ρόλο στο ολλανδικό ενεργειακό τοπίο. Στόχος τους είναι να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών CO₂ στην Ολλανδία, καθώς και να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Κάθε οργανισμός συμβάλλει με τη δική του εμπειρία και τεχνογνωσία στο Porthos: Η Λιμενική Αρχή του Ρότερνταμ θα επικεντρωθεί στην τοπική κατάσταση και αγορά, η Gasunie μπορεί να προσφέρει εκτενή εμπειρία με την υποδομή και τις μεταφορές φυσικού αερίου και η EBN θα μοιράζεται την τεχνογνωσία της στον τομέα των βαθύτερων στρωμάτων εδάφους και στις υπoθαλάσσιες υποδομές. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.porthosco2.nl/en/.

Σχετικά με την Gasunie
Η Gasunie είναι διαχειριστής ενεργειακού δικτύου με δραστηριότητες στην Ολλανδία και το βόρειο τμήμα της Γερμανίας. Διαχειρίζεται και συντηρεί την υποδομή για μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου μεγάλης κλίμακας και δραστηριοποιείται στην κατασκευή και διαχείριση δικτύων θερμότητας και CO2. Η εταιρεία δεσμεύεται για έναν ασφαλή, αξιόπιστο και βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό, διασφαλίζοντας ότι όλοι έχουν πάντα πρόσβαση στην ενέργεια. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.gasunie.nl/en/.

Cenergy Holdings

Η Cenergy Holdings είναι μια Βέλγικη εταιρεία συμμετοχών εισηγμένη τόσο στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών όσο και στο Χρηματιστήριο των Αθηνών, επενδύοντας σε κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες, εστιάζοντας στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση μεταφοράς ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μετάδοσης δεδομένων. Το χαρτοφυλάκιο της Cenergy Holdings αποτελείται από την Σωληνουργεία Κορίνθου και την Hellenic Cables, εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αντίστοιχων τομέων ανάπτυξης. Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή σωλήνων χάλυβα για τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και σημαντικός παραγωγός κοίλων τμημάτων χάλυβα για τον κατασκευαστικό τομέα. Η Hellenic Cables είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για τους προαναφερθέντες τομείς.

Περισσότερα νέα της Εταιρείας

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ