ΕΥ Eλλάδος: Οι επιχειρήσεις αναθεωρούν τις στρατηγικές διαχείρισης κεφαλαίων, καθώς προετοιμάζονται για μία μακρά περίοδο βραδείας ανάκαμψης

9 Απριλίου 2020 | Νέα Μελών
 • Το 73% των ανωτάτων στελεχών διεθνώς εκτιμούν ότι η πανδημία του COVID-19 θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
 • Περισσότεροι από τους μισούς (52%) αναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν τις επιχειρησιακές λειτουργίες, καθώς διαπιστώνουν την ευπάθεια της εφοδιαστικής τους αλυσίδας
 • Το 54% των ερωτηθέντων αναμένουν μία μακρά περίοδο βραδείας ανάκαμψης, η οποία θα επεκταθεί και το 2021
 • Η πρόθεση για Συγχωνεύσεις & Εξαγορές παραμένει έντονη, καθώς τα στελέχη σχεδιάζουν την επόμενη μέρα
Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων του κορωνοϊού στις αλυσίδες εφοδιασμού, στα έσοδα και την κερδοφορία, ενώ ταυτόχρονα επανεξετάζουν την κατανομή κεφαλαίων και τα σχέδιά τους για Συγχωνεύσεις & Εξαγορές (Σ&Ε) μετά την κρίση. Αυτό προκύπτει από την 22η έκδοση της εξαμηνιαίας έρευνας της ΕΥ, Global Capital Confidence Barometer (CCB22), η οποία διεξήχθη την περίοδο 4 Φεβρουαρίου έως 26 Μαρτίου 2020.

Σχεδόν τρεις από τους τέσσερις (73%) συμμετέχοντες στην έρευνα, η οποία καταγράφει τις απόψεις πάνω από 2.900 ανωτάτων στελεχών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, εκτιμούν ότι η πανδημία του COVID-19 θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, με τη μορφή διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και μειωμένης κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, τα στελέχη αντιδρούν στην κρίση προβαίνοντας σε αναθεωρήσεις των μοντέλων λειτουργίας των οργανισμών τους. Ο αυξανόμενος ρυθμός με τον οποίο ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις διακόπτουν τη λειτουργία τους σε πολλά μέρη του κόσμου, έχει αναδείξει τις ευπάθειες των αλυσίδων εφοδιασμού πολλών εταιρειών, με πάνω από τις μισές (52%) να λαμβάνουν μέτρα για να αλλάξουν τη δομή στην οποία δραστηριοποιούνται σήμερα, και το 41% να επενδύουν στην επίσπευση της αυτοματοποίησης διαδικασιών.

Καθώς το 49% των ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων παγκοσμίως αναφέρουν περιθώρια κέρδους ίδια ή και χαμηλότερα σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, η μεγάλη πλειοψηφία των εταιρειών (95%) προετοιμάζονται για περαιτέρω μείωση των περιθωρίων κερδοφορίας τους, ενώ η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται. 

Προετοιμασία για το τι έπεται
Σύμφωνα με την έρευνα, πολλές επιχειρήσεις (72%), υπό την πίεση των στόχων που είχαν θέσει ως προς τα έσοδα και την κερδοφορία, είχαν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες μετασχηματισμού.
Η πλειοψηφία των στελεχών (72%) σκοπεύουν, επίσης, να προβούν σε τακτικότερες αναθεωρήσεις στρατηγικών και χαρτοφυλακίων. Επιπρόσθετα, τα στελέχη αναφέρουν ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα, θα επικεντρωθούν, κατά προτεραιότητα, σε αλλαγές στις επενδύσεις τους στην ψηφιακή τεχνολογία (43%), καθώς και στην ανακατανομή κεφαλαίων σε όλο το εύρος του χαρτοφυλακίου τους (42%).

Ο μετασχηματισμός μέσω Συγχωνεύσεων & Εξαγορών, «κλειδί» για την ανάκαμψη μετά την κρίση
Παρότι τα διοικητικά συμβούλια επικεντρώνονται σήμερα στην άνευ προηγουμένου παγκόσμια υγειονομική κρίση, τα στελέχη επεξεργάζονται, παράλληλα, και σχέδια για την επόμενη μέρα. Ενώ το 54% των ερωτηθέντων αναμένουν μία περίοδο βραδείας ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, σε σχήμα “U”, η οποία θα επεκταθεί το 2021, το 38% προβλέπουν ότι η ανάκαμψη και η επιστροφή στην κανονικότητα θα επέλθει το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (ανάκαμψη σε σχήμα “V”). Μόλις ένα 8% προβλέπουν μία ανάκαμψη σχήματος “L”, δηλαδή μία περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, με την οικονομική δραστηριότητα να ανακάμπτει το 2022.

Καθώς η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αναμένει ανάκαμψη μεσοπρόθεσμα, η πρόθεση για υλοποίηση Σ&Ε κατά τους επόμενους 12 μήνες, παραμένει στα υψηλά επίπεδα (56%) που καταγράφονταν σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος κύκλου συμφωνιών. Ωστόσο, τα στελέχη παγκοσμίως αναφέρουν ότι, εξαιτίας του COVID-19, θα επικεντρωθούν περισσότερο στην επιχειρησιακή ανθεκτικότητα ενός στόχου, κατά την αξιολόγηση μιας συναλλαγής (38%), ενώ αναμένουν μείωση στις αποτιμήσεις (39%).

Ο κος Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων & Υποστήριξης Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, σημειώνει: «Είναι βέβαιο ότι η επόμενη μέρα από την κρίση του COVID-19, θα μας βρει όλους σε ένα πολύ διαφορετικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον από αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. Για να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επισπεύσουν τον μετασχηματισμό τους, αλλάζοντας το επιχειρηματικό μοντέλο τους και αναπροσαρμόζοντας την κατανομή των κεφαλαίων τους. Είναι επιτακτικότερο από ποτέ, να διερευνηθούν και να αξιοποιηθούν οι επιλογές στρατηγικών συνεργασιών, συμπράξεων και Σ&Ε, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν τις οικονομίες κλίμακος που θα τους παράσχουν πρόσβαση στην απαραίτητη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού τους στη μετά-COVID εποχή. Συνεπώς, με την επάνοδο στην κανονικότητα, είναι πιθανό η δραστηριότητα Σ&Ε να ενταθεί, καθώς η εμπειρία από την περίοδο 2008-2012 δείχνει ότι το διάστημα της ανάκαμψης προσφέρεται για την απόκτηση αξιόλογων περιουσιακών στοιχείων».

ΕΥ Eλλάδος

Η ΕΥ κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον χώρο των ελεγκτικών, φορολογικών, χρηματοοικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η βαθιά γνώση και η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε συμβάλλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στις κεφαλαιαγορές και τις οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Δημιουργούμε ηγετικά στελέχη που συνεργάζονται για να τηρήσουν τις υποσχέσεις μας προς όλους τους εταίρους μας. Mε τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε σημαντικά στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τους ανθρώπους μας, για τους πελάτες μας και για τις κοινωνίες μας.

Περισσότερα νέα της Εταιρείας

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ