Alpha Bank: «Μεταπολίτευση. Η διαμόρφωση μίας έννοιας»

18 Νοεμβρίου 2021 | Νέα Μελών

Ομιλία του Κώστα Κωστή στον κύκλο διαλέξεων για την Ιστορία της Μεταπολίτευσης που εγκαινίασε το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank

Τον νέο κύκλο διαλέξεων με τίτλο «Συναντήσεις» και θέμα την Ιστορία της Μεταπολίτευσης εγκαινίασε το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη. Στην πρώτη διάλεξη που πραγματοποιήθηκε εχθές, ο Κώστας Κωστής, Επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank και Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέλυσε την επιστημονική του άποψη σχετικά με την έννοια και το φαινόμενο της Μεταπολίτευσης καθώς και τη συλλογιστική του για την αποτίμηση της περιόδου αυτής που αποτελεί μία σημαντική τομή στην σύγχρονη ελληνική ιστορία.

«Τη στιγμή που πλησιάζουν τα πενήντα χρόνια από την ‘Μεταπολίτευση’, αξίζει να προσεγγίσουμε το θέμα αυτό με περισσότερη προσοχή και ψυχραιμία», σημείωσε ο κ. Κωστής για να συμπληρώσει ότι η σωστή εξέταση της έννοιας «Μεταπολίτευση», θα πρέπει να μην περιορίζεται στην απόδοση αποκλειστικά πολιτικών χαρακτηριστικών και να μην αξιολογείται «μόνο με ελληνικά μάτια», γιατί τότε υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η «ουσία του φαινομένου».

Αναλύοντας την παραπάνω προσέγγιση, ο Επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank εξήγησε ότι η εδραίωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974 εντάσσεται σε μία παγκόσμια διαδικασία για την οποία χρησιμοποιούμε το όνομα «δημοκρατική παγκοσμιοποίηση».

«Και εκτός Ελλάδος, το φαινόμενο του παγκόσμιου εκδημοκρατισμού δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μία συνιστώσα της διαδικασίας βαθιάς παγκοσμιοποίησης που ξεκινάει το 1971 και ολοκληρώνεται με την μεγάλη παγκόσμια κρίση του 2009» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έκτοτε ο κόσμος περνάει σε μία φάση από-παγκοσμιοποίησης, της οποίας ακόμη δεν έχουμε δει τις πλήρεις συνέπειες, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στις απαρχές της, χωρίς να είναι σαφές που θα μας οδηγήσει πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά».

Στη συνέχεια, ο κ. Κωστής σημείωσε ότι για την αποτίμηση της «αμφιλεγόμενης» αυτής περιόδου, οφείλουμε να αναλογιζόμαστε τους στόχους που είχαν τεθεί από το κράτος, επομένως «το ερώτημα δεν είναι τί θέλαμε εμείς να έχει κάνει η Ελλάδα, αλλά κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι στόχοι που κατά διαστήματα τέθηκαν». Η εδραίωση της δημοκρατίας και η ενσωμάτωση της χώρας στον κορμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπογράμμισε ότι συνιστούν δύο σημαντικές επιτυχίες του ελληνικού κράτους την περίοδο της Μεταπολίτευσης, επομένως «παρά το γεγονός ότι οι αδυναμίες και οι αποτυχίες ήταν λίγο περισσότερες, θα πρέπει να στεκόμαστε και στο γεγονός ότι η Ελλάδα μπόρεσε να αντιμετωπίσει
όλες τις δοκιμασίες, ακόμη και αυτές της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και να σταθεί στα πόδια της». «Η επιτυχία δεν είναι μικρή», κατέληξε ο κ. Κωστής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος διαλέξεων «Συναντήσεις» πραγματοποιείται κάθε δεύτερη εβδομάδα στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) και η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό (τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων), με προϋπόθεση την κράτηση θέσης μέσω e-ticket στην ιστοσελίδα του Μουσείου, όπου είναι διαθέσιμο και το σχετικό Πρόγραμμα.

Alpha Bank

Ο Όμιλος της Alpha Bank δραστηριοποιείται και στη διεθνή τραπεζική αγορά με παρουσία στην Κύπρο, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στην Ουκρανία, στην Αλβανία, στην Π.Γ.Δ.Μ. και στη Μεγάλη Βρεταννία. Κύριος άξονας της στρατηγικής μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των εργασιών της Τραπέζης στους δύο τομείς δραστηριοτήτων με τα μεγαλύτερα περιθώρια και τις καλύτερες προοπτικές αναπτύξεως των εργασιών, που είναι η λιανική τραπεζική στην Ελλάδα και ειδικότερα οι εργασίες προς ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και η επέκτασή μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η στρατηγική μας αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ισχυρότερου και πιο αποτελεσματικού οργανισμού με σημαντικά οφέλη για τους μετόχους και τους πελάτες μας. Θέλουμε να είμαστε η Τράπεζα αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μιας αγοράς 60 εκατομμυρίων ανθρώπων που επεκτείνεται με υψηλούς ρυθμούς και δημιουργεί ευκαιρίες για κέρδη. Το Δίκτυό μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία, Σκόπια και Κύπρος) αριθμούσε 403 Καταστήματα στο τέλος του 2007, όσα περίπου είναι και τα Καταστήματά μας στην Ελλάδα. Έχουμε ήδη δημιουργήσει τις υποδομές, όσον αφορά το οργανωτικό πλαίσιο και τα συστήματα, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να επεκταθούμε ταχύτερα στην λιανική τραπεζική στην Ελλάδα και στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Περισσότερα νέα της Εταιρείας

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ