Alpha Bank: Η Alpha Bank ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

2 Σεπτεμβρίου 2021 | Νέα Μελών

Η Alpha Bank πρωταγωνιστεί, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, σε εμβληματικές παραχωρήσεις έργων υποδομών, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την ανακήρυξη, από το ΤΑΙΠΕΔ, του σχήματος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects, ως προτιμητέου επενδυτή για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού για χρονική περίοδο 35 ετών.

Ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλους του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) σε αυτήν την απαιτητική αξιοποίηση, η Alpha Bank παρείχε, για πρώτη φορά σε παρόμοια συναλλαγή, το εργαλείο της προ-εγκεκριμένης δανειακής χρηματοδότησης (staple financing), που κατέστη διαθέσιμο σε όλους τους διαγωνιζόμενους.

Η Εγνατία Οδός είναι ένα έργο υψηλής στρατηγικής σημασίας, καθώς συνδέει το ανατολικό άκρο της Ευρώπης με την υπόλοιπη ήπειρο. Ο αυτοκινητόδρομος διασχίζει το σύνολο της Βορείου Ελλάδος συνδέοντας τους λιμένες Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας και, μέσω των κάθετων αξόνων, συνδέει την Ελλάδα με τρεις βόρειες γειτονικές χώρες. Με συνολικό μήκος περίπου 1.000 χιλιόμετρα, η Εγνατία Οδός αποτελεί τη μεγαλύτερη παραχώρηση αυτοκινητοδρόμου, τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Το έργο της Εγνατίας Οδού αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη συναλλαγή παραχώρησης με την Alpha Bank σε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς η Τράπεζα, τον Απρίλιο του 2017, πρωτοστάτησε και στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία FRAPORT AG – SLENTEL Ltd.

Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank κ. Γιάννης Εμίρης δήλωσε σχετικά:

«Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού όπως και των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων καθιστούν την Alpha Bank τη μόνη τράπεζα που έχει διατελέσει αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος, είτε από την πλευρά του αγοραστή είτε του πωλητή, στις μεγαλύτερες παραχωρήσεις έργων υποδομών από το ΤΑΙΠΕΔ, στηρίζοντας με καινοτομική χρηματοδότηση, και τις δύο συναλλαγές. H πρωταγωνιστική συμμετοχή της Alpha Bank σε εμβληματικά έργα υποδομών επιβεβαιώνει την ικανότητά της να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την υλοποίηση επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα με πολυδιάστατη θετική επίπτωση στην οικονομία».

Το όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει εφάπαξ τίμημα Ευρώ 1,496 δισ. που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό που έχει προσφερθεί μέχρι στιγμής ως τίμημα για παραχώρηση περιουσιακού στοιχείου του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ. Επιπλέον, θα εισπράττει σε ετήσια βάση το 7,5% των ακαθάριστων εσόδων της παραχώρησης (συνολικά άνω των Ευρώ 850 εκατ. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εσόδων του προτιμητέου επενδυτή). Εντός πέντε ετών, ο παραχωρησιούχος θα υλοποιήσει υποχρεωτικές επενδύσεις προϋπολογισμού Ευρώ 420 εκατ. οι οποίες θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά το επίπεδο εξυπηρέτησης και ασφάλειας του αυτοκινητοδρόμου, ενώ πρόσθετες επενδύσεις θα υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της 35ετούς παραχώρησης, καλύπτοντας τη βαριά συντήρηση και τις αντικαταστάσεις στοιχείων του αυτοκινητοδρόμου.

Alpha Bank

Ο Όμιλος της Alpha Bank δραστηριοποιείται και στη διεθνή τραπεζική αγορά με παρουσία στην Κύπρο, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στην Ουκρανία, στην Αλβανία, στην Π.Γ.Δ.Μ. και στη Μεγάλη Βρεταννία. Κύριος άξονας της στρατηγικής μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των εργασιών της Τραπέζης στους δύο τομείς δραστηριοτήτων με τα μεγαλύτερα περιθώρια και τις καλύτερες προοπτικές αναπτύξεως των εργασιών, που είναι η λιανική τραπεζική στην Ελλάδα και ειδικότερα οι εργασίες προς ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και η επέκτασή μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η στρατηγική μας αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ισχυρότερου και πιο αποτελεσματικού οργανισμού με σημαντικά οφέλη για τους μετόχους και τους πελάτες μας. Θέλουμε να είμαστε η Τράπεζα αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μιας αγοράς 60 εκατομμυρίων ανθρώπων που επεκτείνεται με υψηλούς ρυθμούς και δημιουργεί ευκαιρίες για κέρδη. Το Δίκτυό μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία, Σκόπια και Κύπρος) αριθμούσε 403 Καταστήματα στο τέλος του 2007, όσα περίπου είναι και τα Καταστήματά μας στην Ελλάδα. Έχουμε ήδη δημιουργήσει τις υποδομές, όσον αφορά το οργανωτικό πλαίσιο και τα συστήματα, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να επεκταθούμε ταχύτερα στην λιανική τραπεζική στην Ελλάδα και στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Περισσότερα νέα της Εταιρείας

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ