Το μέλλον της βιομηχανίας απαιτεί νέες ικανότητες και τομές

8 Νοεμβρίου 2023 | Άρθρα & Συνεντεύξεις
Θεματικές: Βιομηχανία

Άρθρο κ. Δημήτρη Βέργαδου,  Διευθυντή Τομέα ΜΜΕ & Ενημέρωσης του ΣΕΒ, στο περιοδικό Μετάδοση Ισχύος, Οκτώβριος 2023

H βιομηχανία είναι ο παραγωγικός πυρήνας και πυλώνας ανθεκτικότητας κάθε σύγχρονης οικονομίας, με πολλαπλά και πολύ-επίπεδα οφέλη για όλη την κοινωνία.  Στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και σήμερα αναδεικνύει την ανθεκτικότητά της και τον κομβικό της ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη, ενώ ηγείται του μετασχηματισμού για ένα μέλλον βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της εξαιρετικά επίκαιρης και τεκμηριωμένης έκθεσης του ΣΕΒ, με τίτλο: “Σχέδιο και τομές για τη βιομηχανία των δυνατοτήτων μας”,  η βιομηχανία προσθέτει οικονομική και κοινωνική υπεραξία για μια σειρά από λόγους. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία κρατάει ζωντανή την περιφέρεια, προσφέροντας ένα μεγάλο αριθμό καλών θέσεων εργασίας, αλλά και αμοιβών. Επενδύει στους εργαζόμενους και στη διαρκή τους εξέλιξη και δίνει στους νέους σταθερές δουλειές (ενδεικτικά προσφέρει 32% υψηλότερες μέσες αμοιβές σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία). Σε κάθε εθνική δυσκολία, προσφέρει αρωγή σε κάθε γωνιά της χώρας με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Συμβάλει σημαντικά στα δημόσια έσοδα και δημιουργεί ευρύτερα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα μέσω της αλληλεπίδρασής της με άλλους τομείς της οικονομίας. Η ανάπτυξη σε κλάδους όπως το εμπόριο, οι υπηρεσίες, η εφοδιαστική αλυσίδα, κ.ά., είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιομηχανία, ενώ τα κατεξοχήν εμπορεύσιμα προϊόντα που δημιουργεί, είναι η βάση των εξαγωγών και της βελτίωσης του εμπορικού ισοζυγίου, καλύπτοντας το 90% των εξαγωγών αγαθών.

Στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, πρωτοπορεί, καινοτομεί (διπλασιάζοντας τα τελευταία δέκα χρόνια, τις δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη) και επενδύει, συχνά πριν από τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας (με €38 δισ. ύψος συνολικών επενδύσεων). Τέλος,  πρωτοπορεί της συλλογικής προσπάθειας για την πράσινη μετάβαση και την κλιματική ουδετερότητα (ενδεικτικά, με τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου πάνω από 40%, καθώς στην προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών με πράσινα χαρακτηριστικά).

Σήμερα, η βιομηχανία καλείται να συνεχίσει να δημιουργεί αξία και οφέλη, σε ένα περιβάλλον, όμως, που θα χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από ταχύτατες, διαρκείς αλλαγές. Οι γεωπολιτικές ανατροπές, επίσης, αυξάνουν τους βαθμούς αβεβαιότητας και εντείνουν τις πιέσεις συνολικά στην οικονομία για διαρκή εγρήγορση και ανταγωνιστική προσαρμογή. Όπως ευρύτερα το έθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στο πρόσφατο βιομηχανικό συνέδριο και στην ανοικτή εκδήλωση της ΓΣ του Συνδέσμου, «η χώρα μας έχει επιτύχει μια αναπτυξιακή ορμή, δεν σημαίνει πως νομοτελειακά θα πετύχουμε την αναγκαία ανθεκτικότητα, συμπεριληπτικότητα και βιωσιμότητα σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα. Για αυτό, και ό,τι τομές, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι να κάνουμε πρέπει να τις ξεκινήσουμε από σήμερα».

Με αιχμή την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης, ο ΣΕΒ προτείνει σήμερα ένα μεταρρυθμιστικό υπόδειγμα, πάνω σε 7 άξονες – τομές, όπως:

 • Η παραγωγική μεγέθυνση των επιχειρήσεων, για περισσότερη καινοτομία, εξωστρέφεια και διεθνή ανταγωνιστικότητα
 • Η ενίσχυση των επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με εγχώριο αποτύπωμα και δουλειές σε πράσινες ή ψηφιακές τεχνολογίες, τεχνολογίες βελτίωσης περιβαλλοντικών επιδόσεων, παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών για την απεξάρτηση από τρίτες χώρες, ώστε να αποφευχθεί η αποβιομηχάνιση
 • Η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση με διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας.
 • Ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας και ένα άλμα μπροστά στην ανάπτυξη ταλέντου.
 • Η ισότητα στην εργασία, χωρίς αποκλεισμούς με ανάδειξη του πλούτου ιδεών που φέρνει κάθε εργαζόμενη/ος.
 • Η δομική μείωση της γραφειοκρατίας. Κανένας νόμος για τη βιομηχανία δεν πρέπει να ψηφίζεται αν προσθέτει περισσότερη γραφειοκρατία από ό,τι αφαιρεί.
 • Η έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που απαιτεί νέα λογική στο σχεδιασμό των υποδομών, αλλά και νέες διαδικασίες πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Εν κατακλείδι, για να κτίσουμε το παραγωγικό μας μέλλον, πολιτεία και  επιχειρήσεις καλούνται σήμερα να αναπτύξουν νέες ικανότητες. Το σχέδιο υπάρχει. Με  βούληση και συνεργατικότητα, μπορούμε να πετύχουμε.

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ