Προϋποθέσεις για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση

Άρθρο κ. Μιχάλη Μητσόπουλου, Διευθυντή Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών ΣΕΒ, στα Νέα 

Το πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ ασχολήθηκε με το θέμα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και την έξοδο από την πανδημία, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γ. Ζαββού, καθώς και διακεκριμένων στελεχών της αγοράς. Από τις παρεμβάσεις των ομιλητών, και τον διάλογο που ακολούθησε, σκιαγραφήθηκε η πραγματικότητα την οποία θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις, που θα επιδιώξουν την ανάπτυξη και την αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών.

Δεν πρέπει να λησμονούμε, όμως, το σημείο εκκίνησης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις ουσιαστικά δεν συμμετέχουν στην ενιαία αγορά κεφαλαίων από το 2010, με αποτέλεσμα να υποστούν στην πράξη αθέμιτο ανταγωνισμό, εντός της ενιαίας αγοράς, σε μια περίοδο πρωτοφανούς αύξησης της ρευστότητας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και αντίστοιχα διαμόρφωσης ιστορικά ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης των υπόλοιπων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Σήμερα, χάρη στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα και την ταχεία απομείωση της κληρονομιάς που άφησε η κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, των «κόκκινων δανείων» δηλαδή, χάρη στις τιτλοδοτήσεις των προγραμμάτων «Ηρακλής», η απομόνωση αυτή αρχίζει να υποχωρεί.

Όμως το περιβάλλον που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που αφενός βλέπουν ευκαιρίες από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα, και αφετέρου έχουν αποδυναμωμένους από κρίσεις και πανδημίες ισολογισμούς πλέον έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με το 2010. Πλέον, η ρευστότητα θα κατευθύνεται προς βιώσιμα επενδυτικά σχέδια που συντάσσονται με τους στόχους «ESG» όχι μόνο επειδή το εθνικό και ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο το απαιτούν αλλά, κυρίως, επειδή η ίδια η αγορά το επιζητά. Επίσης, ειδικά σε ότι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, οι απαιτήσεις αυξάνονται για όλες τις επιχειρήσεις όχι μόνο λόγω του εθνικού νόμου, αλλά και πάλι λόγω των ευρωπαϊκών εξελίξεων και των απαιτήσεων της αγοράς. Οι απαιτήσεις, συνεπώς, που τίθενται για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι ιδιαίτερα αυξημένες όχι μόνο σε ότι αφορά τα οικονομικά στοιχεία αλλά και σε οργανωτικό επίπεδο. Η επιχείρηση θα πρέπει να είναι σε θέση να διατυπώσει επενδυτικές προτάσεις που θα πείσουν τους χρηματοδότες τόσο για την οικονομική βιωσιμότητα τους όσο και την ευθυγράμμιση με τους στόχους «ESG» και παράλληλα να υποστηρίξει οργανωτικά τις αυξημένες απαιτήσεις διαφάνειας, λογοδοσίας και επίτευξης στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό θα συμβαίνει ακόμα και όταν το εγχείρημα υποστηρίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα ειδικά για ελληνικές μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις τη σημαντική μείωση του κόστους χρήματος.

Από τις παρεμβάσεις των ομιλητών προέκυψε ότι χρήματα θα υπάρχουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, από τραπεζική χρηματοδότηση ή για ενίσχυση από αγορές κεφαλαίων, ομολόγων και Private equity. Αλλά, θα είναι διαθέσιμα υπό τους ποιοτικούς αυτούς όρους. Για πολλές ελληνικές, ειδικά μεσαίες και μικρότερες, επιχειρήσεις που «χάσανε μια δεκαετία» παλεύοντας για την επιβίωση, αυτό απαιτεί ένα ποιοτικό και οργανωτικό άλμα που θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Η ευκαιρία συνεπώς υπάρχει, αλλά για να την αδράξει η ελληνική επιχειρηματικότητα θα πρέπει να καταβάλλει μια σημαντική προσπάθεια. Αυτή όμως αξίζει, τόσο για την κάθε επιχείρηση που με τον τρόπο αυτό θα επιτελέσει έναν μετασχηματισμό που θα την καταστήσει πολύ πιο ανταγωνιστική όσο και για τη χώρα σαν σύνολο. Αν βγαίνει ένα συμπέρασμα από το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, αυτό είναι ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν βοήθεια στην προσπάθεια αυτή. Όπως επεσήμαναν οι κκ. Ψάλτης, Λαζαρίδης και Αλιπράνης, το τραπεζικό σύστημα, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια και τα Private equity είναι σε θέση να προσφέρουν, πέρα από κεφάλαια, και τεχνογνωσία και στήριξη στην προσπάθεια αυτή.

X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ