Ένα πιο παραγωγικό και βιώσιμο νέο μέλλον είναι εφικτό

Άρθρο κας Μάγκυς Αθανασιάδη, Διευθύντριας Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας ΣΕΒ, στη Ναυτεμπορική

Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή όπου η παγκοσμιοποίηση αλλάζει, αναδιατάσσοντας τα παραγωγικά και εφοδιαστικά δίκτυα. Η πρόκληση είναι τεράστια για την παραγωγή αλλά και την εθνική οικονομία συνολικά.

Οι βιομηχανικές μας επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, με υψηλές απαιτήσεις σε επενδυτικά κεφάλαια  και σε ανθρώπινο ταλέντο για τη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Σε αυτό το τοπίο  αναδύονται σημαντικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν, με αιχμή τις  πολιτικές της Ευρώπης για Στρατηγική Αυτονομία, που  επιδιώκουν να δημιουργήσουν Ευρωπαϊκά παραγωγικά δίκτυα σε τεχνολογικούς κλάδους αιχμής και παραγωγικούς τομείς που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση.

Η διεθνής συγκυρία βρίσκει την χώρα μας σε συγκριτικά καλύτερη μοίρα, σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς καταγράφονται μια σειρά θετικών εξελίξεων, όπως είναι:

 • Η σημαντική ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της χώρας και η εκτίναξη των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στη βιομηχανία στα €1,56 δισ. το 2022 (+20,6% έναντι του προηγούμενου έτους και +4 φορές σε σχέση με το μ.ό. της περιόδου 2010-2021), μετά από μία παρατεταμένη εποχή επενδυτικής ανομβρίας.
 • Η στροφή των ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων προς επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.
 • Η ταχεία ισχυροποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα και η σταδιακά στενότερη συνεργασία των πανεπιστημίων με την παραγωγή και την αγορά.

Για να καταστεί εφικτή η ενεργός συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αλυσίδες αξίας, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνους τους τομείς, που αναγνωρίζει  η ΕΕ ως κρίσιμους για τη στρατηγική αυτονομία της ηπείρου μας και την πράσινη μετάβαση (ενδεικτικά: Μπαταρίες, Μικροηλεκτρονική, Υδρογόνο, Κρίσιμες Πρώτες ύλες, Υγεία). Στο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε εκπροσώπους ελληνικών εταιριών, που δραστηριοποιούνται, ήδη, με επιτυχία ή ξεκινούν μεγάλες επενδύσεις στις θεματικές αυτές περιοχές. Πέρα από τα προφανή οφέλη με τη μορφή προστιθέμενης αξίας και απασχόλησης, τέτοιες επενδυτικές προσπάθειες πρέπει να υποστηριχθούν καθώς δημιουργούν δυναμικά οικοσυστήματά επιχειρήσεων και πυροδοτούν πολλαπλασιαστικά οφέλη σε ευρύτερα τμήματα και παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας.

Για να έχει η χώρα μας θέση  και ρόλο στις υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας, αλλά και για να ισχυροποιήσει τη θέση της στον διεθνή τεχνολογικό και οικονομικό ανταγωνισμό, απαιτούνται γενναίες τομές θα συμβάλουν στην ενίσχυση της παραγωγικής μας βάσης, ώστε μέχρι το 2030 να φτάσει στο 15% του ΑΕΠ για τη μεταποίηση και 20% του ΑΕΠ για τη βιομηχανία. Απαραίτητες προϋποθέσεις, η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων σε παραγωγικές δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και καινοτομίας και η ποιοτική και ποσοτική επάρκεια του απαραίτητου ανθρώπινου κεφαλαίου που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη.

Η συντονισμένη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που προτείνει ο ΣΕΒ είναι απαραίτητη προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας να δεσμευτεί σε επενδύσεις για την ανάπτυξη βιομηχανικής παραγωγής και αντίστοιχα ο δημόσιος τομέας να διαμορφώσει κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο. Έτσι θα αναπτυχθούν περισσότερες μεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν, εξάγουν, και δημιουργούν απασχόληση και θα επιταχυνθεί η πολυπόθητη αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, όπως άλλωστε ανέφερε και ο Πρόεδρός μας, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στην τοποθέτησή του στην Ανοιχτή Εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ