«Μεγέθυνση με περισσότερη βιομηχανία, επενδύσεις στις υποδομές και μεταρρυθμίσεις» – Άρθρο Δρα Γιώργου Ξηρογιάννη, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή ΣΕΒ, στα ΝΕΑ, 5/6/2020

Σε αντίθεση με την κρίση του 2009, σήμερα όλοι οι κλάδοι επηρεάζονται από την υγειονομική κρίση. Έτσι για ακόμα μια φορά μπαίνει επί τάπητος η ανάγκη μεγέθυνσης της οικονομίας που προέρχεται από τη βιομηχανία. Η βιομηχανία μπορεί να διατηρεί σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να δίνει δουλειές στις μικρότερες επιχειρήσεις, ειδικά στις περιφέρειες και να στηρίζει τις εξαγωγές πολλαπλάσια από άλλους κλάδους της οικονομίας.
Σίγουρα, προέχει η προστασία της ζωής με την αναβάθμιση των δομών και υπηρεσιών υγείας να είναι απαραίτητη. Όμως, οι πρόσθετοι πόροι από την Ε.Ε. και το ΕΣΠΑ 2021-2027 προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία για θωράκιση της οικονομίας μέσα από τη ενδυνάμωση μεταποιητικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων που αποτελούν το διαχρονικό κορμό της οικονομίας.
Πέρα από την στήριξη της ρευστότητας, οι προτεραιότητες διαμορφώνονται ως εξής:

Πρώτον, επανεκκίνηση της επενδυτικής δραστηριότητας, με εστίαση στη Βιομηχανία 4.0 και την κυκλική οικονομία.
Δεύτερον, μεγέθυνση των μικρότερων επιχειρήσεων και βελτίωση επιδόσεων που υπολείπονται διαχρονικά της ΕΕ όπως η παραγωγικότητα και η διεθνής ανταγωνιστικότητα τους.
Τρίτον, επιτάχυνση υποδομών με αναπτυξιακό αποτύπωμα όπως περιφερειακά λιμάνια, μαρίνες, υδατοδρόμια, έξυπνα δίκτυα ενέργειας, νέα ευρυζωνικά δίκτυα, σιδηροδρομικές συνδέσεις, περιφερειακές οδικές συνδέσεις, εμπορευματικά κέντρα, αστικές αναπλάσεις, κτλ.
Τέταρτον, τα προγράμματα στήριξης της εργασίας να συμπληρωθούν με επανακατάρτιση εργαζομένων και απόκτηση νέων δεξιοτήτων, ειδικά σε ψηφιακές τεχνολογίες.

Τέλος, απαιτείται επιμονή σε μεταρρυθμίσεις ώστε να αναταχθεί η μειωμένη επενδυτική ανταγωνιστικότητα της χώρας. Να σημειωθεί η υποχώρηση δυο θέσεων στο δείκτη WEF (πλέον 57η) και 7 θέσεων στο δείκτη Doing Business (πλέον 79η) το 2019.
X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ