Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την εργασία

Τοποθέτηση κ. Χρήστου Α. Ιωάννου  – Διευθυντή  Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ, στον φάκελο στα ΝΕΑ του Σαββάτου για τις ελλείψεις εργαζομένων

Οι  ελλείψεις «χεριών» είναι θέμα αρκετών κλάδων στην Ελλάδα. Σημαντικότερο θέμα, στρατηγικής σημασίας μιας παραγωγικής Ελλάδας, που χρειαζόμαστε, είναι οι ελλείψεις στελεχών, ταλέντων και «μυαλών».

Η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό  εργαζομένων “υψηλής ειδίκευσης” στην ΕΕ: 32% το 2021 έναντι 42% στην  ΕΕ, 43% στην ευρωζώνη. Ήταν 31% το 2012, έναντι 39% στην ΕΕ, 40% στην ευρωζώνη. Το χάσμα αυξήθηκε, αντί να μειωθεί. Τα σήματα κοινωνίας και οικονομίας τροφοδοτού(σα)ν την διαρροή. Εκεί που δημιουργούνται και αυξάνονται οι θέσεις για στελέχη: σε επιχειρήσεις και οργανισμούς παραγωγικότερων οικονομιών (και κοινωνιών).

Η βιώσιμη αντιμετώπιση των ελλείψεων συνδέεται με κοινωνικές επιλογές στην οικονομία μας, που να ανατρέπουν τα κακώς κείμενα:  Επιχειρήσεις  σύγχρονες, παραγωγικές, εξωστρεφείς του κατάλληλου μεγέθους. Επιχειρήσεις και κλάδους που αξιοποιούν, δημιουργούν, αναπτύσσουν στελέχη. Με επενδύσεις, ξένες και εγχώριες, ανταγωνιστικής παραγωγής και τεχνολογίας. Με μείωση της υπερφορολόγησης της ειδικευμένης  εργασίας στελεχών προστιθέμενης αξίας (του συντελεστή 44% για κάθε ευρώ πάνω από 40000 μισθού ετησίως) για να υπάρχουν περιθώρια ανταγωνιστικής ανταμοιβής. Συνδέεται και με τις αναγκαίες συγχρονισμένες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία. Να δημιουργούμε και να προσελκύουμε ταλέντα, στελέχη και «μυαλά» είναι το θέμα. Να τα συγκρατούμε ή να επιστρέφουν. Και να τα αξιοποιούμε. Στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

Οι αλλεπάλληλες διαπιστώσεις δυσκολιών και ελλείψεων σε κλάδους και επιχειρήσεις επιβάλλουν άμεσες ενέργειες και δράσεις και από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Από πλευράς μας, έχουμε, ήδη, αναλάβει ενέργειες, όπως το Skills4Jobs και το IG@Work του ΣΕΒ, η ΠΕΦ «Academy Professional Development» της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, η «Διττή Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ζυθοποιών Βυνοποιών» στην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ).  Η αντιμετώπιση της ποσοτικής και ποιοτικής έλλειψης του ανθρώπινου κεφαλαίου είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση στο δρόμο για το 2030

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ