Εθνικός στόχος η μεγέθυνση των επιχειρήσεων

Τοποθέτηση Δρος Γιώργου Ξηρογιάννη, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή ΣΕΒ, στη Deal News

Το πολύ μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων συχνά λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανταγωνιστικότητα αλλά και στην ικανότητα επιβίωσης τους σε περιόδους κρίσης. Ενδεικτικά, η Ελλάδα διαθέτει πολύ λίγες μεσαίες επιχειρήσεις (τις μισές σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ), μόλις το 3% των μικρότερων επιχειρήσεων έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, ενώ η παραγωγικότητα τους υπολείπεται κατά 20%-30% του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού. Συνεπώς, η μεγέθυνση των μικρότερων επιχειρήσεων εξυπηρετεί τόσο τις ίδιες όσο και την ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας.

Η ικανότητα του νόμου να συνεισφέρει στη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, είναι το πλέον κρίσιμο κριτήριο αξιολόγησης του. Προβλέψεις όπως η έκπτωση φόρου 30% (αν και με €500.000 πλαφόν), η απαλλαγή από τέλη ή χαρτόσημα κατά το μετασχηματισμό, η διατήρηση των διοικητικών αδειών (πχ λειτουργίας) είναι σημαντικά πρώτα βήματα στη διευκόλυνση των συνεργασιών μεταξύ μικρών επιχειρήσεων. Τέτοιες προβλέψεις είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Όμως, ορισμένες αντιφατικές προβλέψεις αναιρούν τους στόχους που ο ίδιος ο νόμος προτάσσει. Ενδεικτικά, η έκπτωση φόρου αποδίδεται όταν το νέο σχήμα παραμένει μικρομεσαία επιχείρηση. Με απλά λόγια, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιούν τις διευκολύνσεις μεγέθυνσης αρκεί να παραμένουν μικρομεσαίες. Ανάλογη αντίφαση υπάρχει στη μεταφορά των διοικητικών αδειών. Η πρόβλεψη μειώνει σημαντικά τη γραφειοκρατία αρκεί οι επιχειρήσεις να παραμένουν μικρομεσαίες. Όταν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις διαθέτουν μεγαλύτερο μέγεθος τότε τιμωρούνται (αδικαιολόγητα) με πρόσθετη γραφειοκρατία. Η άρση των δυο αυτών αντιφάσεων θα δώσει πρόσθετη δυναμική στο νόμο.

Τέλος, οι θετικές προβλέψεις του νόμου είναι χρήσιμο να εμπλουτιστούν σύντομα με κίνητρα ανάλογα των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ όπως η μεταφορά των ζημιών στη δεκαετία, οι υπερ-αποσβέσεις, οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις. Μαζί με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης θα δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ