Τεχνητή Νοημοσύνη – Για μια στρατηγική εθνικής νοημοσύνης – Άρθρο κ. Δημήτρη Βέργαδου, Δ/ντή Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης ΣΕΒ, στην Political

«Ο μόνος τρόπος να ανακαλύψουμε τα όρια του δυνατού είναι να τα ξεπεράσουμε και να πάμε στην περιοχή του αδύνατου»  Arthur C. Clarke (1917-2008), Βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ)  δεν είναι νέα υπόθεση.  Ως διακριτός επιστημονικός κλάδος, εξελίσσεται ήδη  από τη δεκαετία του 1960.  Αποτελεί σημείο συνάντησης και σύμφυσης  μιας πλειάδας επιστημών, όπως των μαθηματικών, ειδικά της μαθηματικής λογικής, της πληροφορικής, της νευρολογίας, της γλωσσολογίας και της μηχανικής.  Έχει συνδεθεί επίσης με τα ρομπότ και την εξέλιξή τους, και σήμερα πλέον συνεισφέρει σε κλάδους όπως το λιανεμπόριο, η  ενεργειακή διαχείριση, η δημόσια διοίκηση, η διάγνωση και υγεία κ.ά.  Η ΤΝ, δηλαδή η ικανότητα των μηχανών να μαθαίνουν συνεχώς και να «σκέπτονται» μέσα από σύνθετους συλλογισμούς και την ευφυή διάδραση με το περιβάλλον, συνιστά το νέο σύνορο του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Οι ΗΠΑ, η Κίνα, ο Καναδάς, η Ευρώπη αναπτύσσουν στρατηγικές και κατευθύνουν πόρους για να «κόψουν δρόμο» και να βρεθούν στο μέτρο του δυνατού μπροστά από τις εξελίξεις. Η ΤΝ μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, κυρίως μέσα από λύσεις «έξυπνης»  αυτοματοποίησης. Όσες εταιρείες διεθνώς επενδύουν στα εργαλεία και στις μεθόδους της ΤΝ  κυριολεκτικά  «αλλάζουν πίστα».  Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της πρόκλησης αλλά και της ευκαιρίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας Accenture, η διάχυση της ΤΝ στην Ελλάδα μπορεί να αυξήσει αθροιστικά το ΑΕΠ σε 15 χρόνια κατά περίπου €200 δισ.  Ο ΣΕΒ στην πρόσφατη έκθεσή του για την ΤΝ αναδεικνύει τις ευκαιρίες που ανοίγει  για τις επιχειρήσεις, την οικονομία και την κοινωνία.   Για τη χώρα μας, όπου, παρά την πρόσφατη κρίση, οι δυναμικές επιχειρήσεις δεν έπαψαν να επενδύουν σε τεχνολογίες πληροφορικής, το διακύβευμα είναι σαφές.  Χρειάζεται αναβάθμιση στο επίπεδο της στρατηγικής και κατ’ επέκταση των επενδύσεών τους στο πεδίο της ΤΝ.  Έμφαση, επίσης, πρέπει να δοθεί στην Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) και στην αναγκαία διασύνδεση με τα πανεπιστήμια, με περισσότερα μαθήματα, διδακτορικά και έρευνα στην ΤΝ – με ευεργετικές συνέπειες για τους νέους επιστήμονες.

Εθνική Στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης και αλλαγή παραδείγματος 

Ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προτείνει μια συνολική, στοχευμένη πρόταση για μια εθνική στρατηγική στην ΤΝ.   Για την κάλυψη του τεχνολογικού κενού, είναι αναγκαία η κινητοποίηση των επιχειρήσεων, φιλο-επενδυτικές δημόσιες πολιτικές, άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων και ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων.  Η χώρα μας οφείλει να τρέξει γρήγορα και συντονισμένα για να διαμορφώσει τη δική της εθνική στρατηγική στον τομέα, όχι μόνο γιατί τούτο αποτελεί κεντρική ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Ήδη, 16 χώρες της Ε.Ε.  υλοποιούν προγράμματα μεγάλης κλίμακας, ενώ 5 χώρες βρίσκονται σε τελικό στάδιο σχεδιασμού. Το γεγονός όμως ότι η ΤΝ  αποτελεί εθνική στρατηγική επιλογή μας το καταδεικνύει και η γείτονα Τουρκία.  Διαβάζουμε, ενδεικτικά από τη σχετική έκθεση του ΣΕΒ, ότι η Τουρκία ήδη στηρίζει διαχρονικά την Ε&Α στην ΤΝ, παρέχοντας στα ερευνητικά κέντρα φοροαπαλλαγές και χρηματοδοτική στήριξη (€300 εκ. από το 2012). Επιπλέον, ξεκίνησε το έργο 5G Valley Open Test Site (5GVATS), μια ανοιχτή εγκατάσταση δοκιμών, όπου μπορούν να υλοποιηθούν δράσεις Ε&Α και να γίνουν πειραματικές δοκιμές σε νέες τεχνολογίες επικοινωνιών, ενώ τρέχει την πλατφόρμα Turkey Artificial Intelligence Initiative (TRAI) που υλοποιεί μελέτες σχετικά με την εμπορευματοποίηση, τη δεοντολογία της ΤΝ, κ.λπ.

Η σημερινή συγκυρία μπορεί παραδόξως να είναι ιδανική για μια αλλαγή παραδείγματος στη χώρα, εκμεταλλευόμενοι την ψηφιακή ορμή  που ανέδειξαν η κρίση της πανδημίας και η προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα. Η επιλογή να αναπτύξουμε μια ολιστική εθνική στρατηγική στην ΤΝ βάζοντας τους αναγκαίους πόρους και το ανθρώπινο κεφάλαιο, μπορεί να γίνει μια επιλογή εθνικής νοημοσύνης.
X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ