Τάσεις στο ελληνικό επιχειρείν και η πρόκληση της προσαρμογής

Σημείωμα κ. Δημήτρη Βέργαδου, Διευθυντή Τομέα ΜΜΕ και Ενημέρωσης ΣΕΒ, στο περιοδικό Μετάδοση – Ισχύος, Ιαν-Φεβ 2024.

Η ετήσια έρευνα γνώμης των επιχειρήσεων «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» #SEVBusinessPulse, που παρουσίασε ο ΣΕΒ, φέτος για 7η συνεχή χρονιά, αποτελεί μια ουσιαστική και αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στην αναπτυξιακή τους προοπτική, αλλά και στην καθημερινή τους λειτουργία. Συγχρόνως είναι και ένα εργαλείο συγκριτικής ανάλυσης και αξιολόγησης των βασικών τάσεων που χαρακτηρίζουν το ελληνικό επιχειρείν.  Μια σημαντική καινοτομία της φετινής έρευνας  είναι ότι διευρύνεται με δύο νέες ενότητες:  1) «Σύγχρονο Εργασιακό Περιβάλλον», με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό της εργασίας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, και 2) «Δημιουργία ενός Βιώσιμου Μέλλοντος»,  με έμφαση στα κρίσιμα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την εφετινή έρευνα οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν συγκρατημένη αισιοδοξία —και αυτό συμβαίνει σε όλους τους κλάδους και ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης. Συνειδητοποιούν την ανάγκη αυτο-βελτίωσης και ειδικότερα αναγνωρίζουν πως πρέπει να επενδύσουν στον ανθρώπινο παράγοντα, να βελτιώσουν το εργασιακό περιβάλλον που προσφέρουν και να προσελκύσουν το ταλέντο —όχι μόνο με οικονομικές απολαβές, αλλά και με σειρά άλλων παροχών/δράσεων. Σημειώνεται, πάντως, ότι το 84% αναγνωρίζει την υψηλή φορολόγηση της εργασίας ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στη βελτίωση των απολαβών των εργαζομένων τους.

Επίσης, οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι πρέπει να προσαρμοστούν ταχύτερα στις τεχνολογικές αλλαγές, όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, και στη βιώσιμη ανάπτυξη για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά τους. Συγχρόνως, αναγνωρίζουν ότι το κράτος βελτιώνεται, αλλά αυτό δεν αρκεί: Πρέπει να κινηθεί πιο αποτελεσματικά στις μεταρρυθμίσεις, αφαιρώντας τα πολλά εμπόδια και στρεβλώσεις που ακόμη υπάρχουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

H πρόκληση της ενημέρωσης και της προσαρμογής στη βιώσιμη ανάπτυξη

Οι  επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι τα ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης αφενός θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον και αφετέρου ότι είναι πολυσύνθετα. Ωστόσο δεν τα εντάσσουν στη στρατηγική τους, η δε βαρύτητα που αποδίδουν στην πράσινη οικονομία είναι  ανάλογη με το μέγεθός τους.  Κρίσιμο εύρημα είναι ότι στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης διαπιστώνεται μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης στην επιχειρηματική κοινότητα (κυρίως από τις Μικρές Επιχειρήσεις): Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (52%) δηλώνουν μη επαρκώς ενημερωμένες, ενώ μία στις τρεις (32%) δεν δίνει καμία βαρύτητα στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης. Με δεδομένη τη σφοδρότητα της μεταβολής του κλίματος και των μέτρων που θα απαιτηθούν, αυτό το μεγάλο έλλειμμα θα πρέπει να καλυφθεί με γρήγορους ρυθμούς.

Ως προς τις μεγαλύτερες προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις ξεχωρίζουν: τη μείωση του κόστους ενέργειας (52%)· την εύρεση κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού (47%)· και την  πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (37%).  Επίσης, οι  επιχειρήσεις -ανεξαρτήτως μεγέθους- ζητούν από την Πολιτεία δράσεις κυρίως για τη μείωση του κόστους ενέργειας (75%) και την προστασία των υποδομών από τις φυσικές καταστροφές (74%).

Εν κατακλείδι, τα λόγια του Πρόεδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλου είναι εύγλωττα: «Η ετήσια έρευνα του ΣΕΒ στις επιχειρήσεις καταγράφει πρόοδο, και συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον. Υπογραμμίζει όμως την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των αλλαγών, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην δημόσια διοίκηση. Είμαστε σε μια συγκυρία όπου ένα άλμα προς τα εμπρός είναι εφικτό, και θα μας ωφελήσει όλους. Είναι στο χέρι μας, αλλά απαιτεί αποφασιστικότητα, ξεβόλεμα και συνεργασία».

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ