Ψηφιακή ανταγωνιστικότητα και 4η βιομηχανική επανάσταση

Ζητήματα κουλτούρας, επενδύσεων και στρατηγικής για την επιχειρηματικότητα.

Άρθρο κ.  Δημήτρη Βέργαδου, Διευθυντή ΜΜΕ και Ενημέρωσης ΣΕΒ, στη Deal News

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και το κύμα αλλαγών που φέρνει μαζί της η 4η βιομηχανική επανάσταση, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι γεωπολιτικές αναταραχές και ανατροπές στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, προκαλούν θεμελιώδεις αλλαγές στον κόσμο της παραγωγής και της εργασίας και αναδιαμορφώνουν τον χάρτη της ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο.

Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων έχει ξεκάθαρα ψηφιακό πρόσημο. Για αυτό και ο ΣΕΒ παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού με όχημα το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Διαβάζουμε στην έκθεση του ΣΕΒ, που βγήκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις κινήθηκαν πέντε φορές ταχύτερα από τη μέση ευρωπαϊκή επιχείρηση (ρυθμός 9,2% έναντι 1,9% στην ΕΕ) και διαθέτουν πλέον το 70% της μέσης ψηφιακής ωριμότητας στην ΕΕ27.

Όμως, παρά την εμφανή πρόοδο, απαιτούνται:

  • Ταχύτερη ψηφιακή ωρίμανση: Η απόσταση από την ΕΕ μειώνεται αλλά παραμένει εμφανής.
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός να γίνει στρατηγική πρόκληση: Η στρατηγική και το μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων πρέπει να μετασχηματιστεί ταχύτερα για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των τεχνολογιών αιχμής
  • Περισσότερες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής: Οι επενδύσεις παραμένουν συγκρατημένες, παρότι αποδίδουν γρήγορα και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν ήδη αξία ή θα λάβουν σε σύντομο ορίζοντα.

Επιπλέον, η έρευνα του ΣΕΒ κατέγραψε και μια σειρά από πολύ χρήσιμες επισημάνσεις, που αφορούν:

  • Στο ανθρώπινο δυναμικό, όπου οι ελλείψεις σε δεξιότητες και τεχνογνωσία δεν είναι κύριος αποτρεπτικός παράγοντας. Καλύπτονται με outsourcing, επιμόρφωση, νέες προσλήψεις, και συνεργασίες.
  • Στην κυβερνοασφάλεια, όπου παρά τα αυξανόμενα επίπεδα εγρήγορσης και ευαισθητοποίησης, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις
  • Οι ΜμΕ υστερούν, αφού η ψηφιακή ωριμότητα συνδέεται με το επιχειρηματικό μέγεθος, ενώ
  • Βασική πρόκληση εντός των επιχειρήσεων είναι η αλλαγή της ψηφιακής κουλτούρας και η επάρκεια επενδυτικών κινήτρων.

Γιατί είναι σημαντική η ανάγκη επέκτασης των συστημάτων αιχμής σε όλη την επιχείρηση.

Αξίζει να σταθούμε στο σημείο αυτό, αφού σήμερα το 63% των επιχειρήσεων αξιοποιεί κυρίως βασικά/παραδοσιακά συστήματα ΤΠΕ (πχ ERP, CRM, HRMS, κλπ) σε τουλάχιστον 50% των κρίσιμων εσωτερικών διαδικασιών. Μόλις το 13,5% των επιχειρήσεων αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής σε βαθμό >50% των κρίσιμων εσωτερικών διαδικασιών. Ιδιαίτερα χαμηλό το ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιεί εκτεταμένα την Τεχνητή Νοημοσύνη για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων (3%), καθώς και εκείνων που έχουν μεταβεί πλήρως στο Cloud (9,9%). Επιπρόσθετα, εξίσου χαμηλό είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν ανεπτυγμένη στρατηγική για τη χρήση του Internet of Things – IoT (11,5%). Επίσης, μόλις το 15% των επιχειρήσεων υιοθετεί τεχνολογίες αιχμής σε B2C κανάλια, ενώ μόλις το 31% συλλέγει και αναλύει συστηματικά δεδομένα πελατών. Οι επενδύσεις της επόμενης τριετίας σε τέτοια κανάλια αναμένεται να εστιάσουν σε τεχνολογίες αιχμής (Blockchain, AR/VR, κ.α.).

Εν κατακλείδι, βαδίζουμε προς ένα μέλλον όπου οι ψηφιακές καινοτομίες θα αποτελέσουν σύντομα οργανικό κομμάτι της καθημερινής λειτουργίας κάθε επιχείρησης. Για αυτό είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως η ψηφιακή καινοτομία και ο μετασχηματισμός στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης δεν αποτελούν απλά επιλογή, αλλά έναν νέο τρόπο σκέψης, με διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας και πλαίσιο διαμόρφωσης της στρατηγικής. Προϋπόθεση για αυτή την μετάβαση είναι η αναβάθμιση και εκπαίδευση συνολικά του ανθρώπινου κεφαλαίου των επιχειρήσεων. Όπως το έθεσε ορθά ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης «σήμερα η απόκτηση κρίσιμων γνώσεων από το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας και οι αλλαγές στα μοντέλα οργάνωσης των επιχειρήσεων αποτελούν συνδυαστικές προϋποθέσεις για την μετάβαση στη νέα εποχή, με ορίζοντα το 2030».

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ