Πώς μια μαθητική επιχείρηση μπορεί να μετασχηματίσει την τοπική οικονομία & κοινωνία

22 Ιανουαρίου 2023 | Άρθρα & Συνεντεύξεις

Άρθρο κας Ιουλίας Τσέτη πρόεδρου & CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, Επίτιμης Δρ. Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, ΓΓ ΔΣ του ΣΕΒ και πρόεδρου του UN Global Compact Network Hellas, στο ΚΑΠΑ επιχειρείν της Καθημερινής

Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι η απάντηση στις συνεχείς προκλήσεις, αποτελεί η επιστροφή στις ρίζες μας και η ουσιαστική ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

Πριν λίγο καιρό, είχα την ευκαιρία, να συμμετάσχω σε μια διαδικτυακή συνάντηση με μαθητές της Β’ Λυκείου του 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης, στο πλαίσιο του θεσμού Inspirational Mentors. Ένας εμβληματικός θεσμός, που μπορεί να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση και να δώσει ελπίδα στα νέα παιδιά που αμφιταλαντεύονται με πολλές προσλαμβάνουσες, κυρίως αρνητικές, και δεν γνωρίζουν την πραγματική διάσταση του επιχειρείν στον τόπο μας.

Οι ερωτήσεις που δέχθηκα από τους μαθητές, αφορούσαν κυρίως στην ανησυχία για το μέλλον τους, τις διεξόδους που θα τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν, μεσούντος ενός ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και πώς τα κατάφερα, σε ένα ανδροκρατούμενο εργασιακό περιβάλλον.

Η εποικοδομητική κουβέντα μας, ήταν για εμένα μία αισιόδοξη πρόβλεψη, ότι ο τόπος δεν μπορεί παρά να πάει μπροστά. Και αυτό θα γίνει με την επιστροφή στις ρίζες μας, αλλά και με την επαναστοχοθέτηση στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων. Οφείλουμε να δώσουμε στους νέους τα βιώματα και τις ευκαιρίες εκείνες, ώστε να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες, να πορευτούν αυτόνομα και δημιουργικά. Οι νέοι μας, να θυμούνται ότι το όνειρο δεν έχει ουρανό…

Από την πλευρά μου ως Γενική Γραμματέας του ΣΕΒ, εξήγησα στους μαθητές ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις, ενώ ο εχθρός είναι η οκνηρία και τα στερεότυπα.

Η Κοζάνη, όπως πολλές επαρχιακές πόλεις, έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα αποβιομηχάνισης και έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Ανέφερα στους μαθητές ότι το ισχυρό προσόν για την ανάπτυξη της οικονομίας, αποτελεί μεταξύ άλλων, η τοπική παραγωγή, η βιοποικιλότητα και οι εκχυλίσεις φαρμακευτικών φυτών.

Πιστεύω ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα έλθει από την καθετοποιημένη παραγωγή, την αξιοποίηση του πλούσιου υπεδάφους, την καλλιέργεια φυτών, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, αλλά και από τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη οικονομία. Αξίζει να λειτουργήσουν και πάλι βιομηχανικές μονάδες, να αποκτήσουμε επάρκεια και αυτάρκεια της παραγωγής, να δημιουργηθούν έξυπνες start ups, να δούμε τους νέους να παραμένουν στον τόπο τους, να τον αναδείξουν και να αναδειχθούν σε άξιους επιχειρηματίες. Είναι μεγάλο στοίχημα άλλωστε η ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

Αναμένοντας την παραγωγή του προϊόντος από τους μαθητές του 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης που θα ανταγωνιστεί ανάμεσα σε άλλα – και ποιος ξέρει, ίσως διακριθεί στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό διαγωνισμό- εκτιμώ ότι ο θεσμός του Inspirational Mentoring, θα δώσει πνοή στη νέα γενιά. Ίσως δε σε λίγο καιρό, να μιλάμε για την πρώτη μαθητική startupper επιχείρηση στην Κοζάνη, με διεθνείς αξιώσεις!

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ