Ο ρόλος των Γυναικών Ερευνητριών & των Βιοεπιστημών, στη μεταπανδημική εποχή

Άρθρο κας Ιουλίας Τσέτη, CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, Γ.Γ. του Δ.Σ. του ΣΕΒ, προέδρου του ΔΣ Global Compact Network Hellas, στην Συλλεκτική Έκδοση για τις Γυναίκες της Καθημερινής, Μάιος 2022

Εάν η έρευνα, η επιστήμη και η υγεία είναι γένους θηλυκού, την ίδια δυνατή, γυναικεία «σφραγίδα», θα έχει και η μεταπανδημική εποχή.

Οι γυναίκες διαμορφώνουμε την Homus Feminae Post Pandemic era, κάτι που το είδαμε ιδιαίτερα εύγλωττα στη διάρκεια της πανδημίας, με πολλές γυναίκες ερευνήτριες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας υγειονομικής μάχης.

Στις Γυναίκες – Ερευνήτριες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, η εξέλιξη της μοριακής τεχνολογίας των mRna εμβολίων κατά του SARS CoV2, που καταξιώνουν τη Big Pharma και θέτουν τα θεμέλια για μία πραγματική Επανάσταση, μεγαλύτερη ακόμη και από τη βιομηχανική που διανύουμε. Αυτή η Επανάσταση της Βιοτεχνολογίας, στην οποία συμμετέχουν ενεργά ερευνήτριες σε όλο τον πλανήτη, πρόκειται άμεσα να δημιουργήσει καινοτόμα φάρμακα, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση μελλοντικών επιδημιών και χρόνιων νόσων.

Οι Επιστήμες Υγείας- στις οποίες πρωταγωνιστούν με αφοσίωση και υποδειγματική συνέπεια οι γυναίκες ερευνήτριες- αποτελούν ένα από τα κορυφαία πεδία δραστηριότητας στο ελληνικό «οικοσύστημα» καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Ο τομέας των Βιοεπιστημών εξελίσσεται ραγδαία, συνεισφέροντας στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, αλλά και της δημόσιας υγείας, τοποθετώντας τα θεμέλια για μία υγιή γήρανση, και εξάγοντας παράλληλα καινοτόμες γνώσεις, τεχνογνωσία, θεραπείες, προϊόντα και υπηρεσίες.

Αξίζει να δούμε ορισμένα στοιχεία, όσον αφορά στην συμμετοχή των γυναικών στην Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ):

 • Οι γυναίκες διδάκτορες αποτελούσαν το 2020 το 49,3% στο σύνολο των διδακτόρων.
 • Το συνολικό προσωπικό που απασχολείται σε Ε&Α στην Ελλάδα ανέρχεται σε 103.525 άτομα, με 45.001 να είναι γυναίκες (ποσοστό 43,5% του συνολικού προσωπικού) (στοιχεία 2019).
 • Οι γυναίκες καταγράφουν υψηλά ποσοστά (πάνω από 50%) στις δράσεις υποστήριξης υποψηφίων διδακτόρων, μεταδιδακτόρων και νέων ερευνητών, που χρηματοδοτήθηκαν σε εθνικό επίπεδο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο τα έτη 2016-2021.

Στην Ελλάδα, παράγεται βασική έρευνα με την καθοριστική συμμετοχή των γυναικών ερευνητριών, οι οποίες κάνουν υπερήφανη όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και το πολύπλοκο πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης, μεταμορφώνοντας τη χώρα μας σε Κόμβο Καινοτομίας και Αριστείας.

Ο ενεργός αυτός ρόλος τους και μάλιστα σε ένα πολύ απαιτητικό επιστημονικό πεδίο ανοίγει ήδη το δρόμο για την σταδιακή εξάλειψη των ανισοτήτων και για έναν πραγματικά ενεργό κόσμο ισότητας.

X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ