Ο ηγετικός ρόλος της βιώσιμης ανάπτυξης σε καιρούς διαρκών προκλήσεων
Άρθρο κας Ιουλίας Τσέτη, Επίτιμης Δρ. Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρου και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, Πρόεδρου του UN Global Compact Network Greece και Γενικής Γραμματέα του ΔΣ του ΣΕΒ, στην ειδική έκδοση της Καθημερινής για τους CEOs και το «Νέο Ενάρετο Κύκλο της Οικονομίας στην Ελλάδα»
Η Ηγεσία δεν αποτελεί κληρονομικό προνόμιο, αλλά χαρακτηριστικό των ανθρώπων εκείνων που εμπνέουν, ενδυναμώνουν και δίνουν ουσιαστικές λύσεις στα ζωτικά και επείγοντα.
Με αυτή τη σκέψη, θα ήθελα να αναφερθώ στη σημαντική παγκόσμια πρωτοβουλία βιώσιμης ανάπτυξης του UN Global Compact, αλλά και του Ελληνικού Δικτύου του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών.
Οι ηγέτες των επιχειρήσεων αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι στρατηγικής σημασίας, τόσο για την επίτευξη των εταιρικών στόχων, όσο και για τη συμβολή στη δημιουργία ενός κόσμου που διέπεται από δικαιοσύνη, ισότητα και ευημερία.
Στο σύγχρονο, παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, όπου κυριαρχούν η αβεβαιότητα και οι διαρκείς προκλήσεις, η υιοθέτηση της κοινής γλώσσας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που προσφέρουν οι Δέκα Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact) εφόσον εδράζονται σε διαμοιραζόμενες αξίες και αρχές, και η αξιοποίηση του οδικού χάρτη που παρέχουν οι Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals-SDGs) είναι ίσως πιο επείγουσες από ποτέ.
Οι ραγδαίες αλλαγές επιβάλλουν την αναγκαιότητα της ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας για τη μετάβαση από τα λόγια στις πράξεις προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία, η κοινωνία και η επιχειρηματικότητα με ρεαλιστικούς στόχους.
Το UN Global Compact Network Greece ως Τοπικό Δίκτυο του UN Global Compact -της μεγαλύτερης παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την εταιρική βιώσιμη ανάπτυξη- από την ίδρυση του το 2021, υποστηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις στην ανάληψη δράσεων στους τομείς που μπορούν να επιφέρουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο, την υιοθέτηση μετασχηματικών βημάτων και την ανάδειξη των πρωτοβουλιών τους σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Καθώς βρισκόμαστε ήδη στα μισά του δρόμου μέχρι το 2030, που έχει συμφωνηθεί ως χρονικός ορίζοντας για την επίτευξη των SDGs, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να οραματιστούν ξανά, να επανεξετάσουν και να επανακαθορίσουν τις φιλοδοξίες, το μοντέλο διακυβέρνησης και τις δράσεις τους, υιοθετώντας την ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης. Πλέον η βιωσιμότητα αποτελεί όχι μόνο αναγκαιότητα για πρόοδο με μακροχρόνια οφέλη για τις επιχειρήσεις αλλά και μια ευκαιρία για καινοτομία, δημιουργία αξίας και αλλαγή κουλτούρας.
Η διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή επιχειρήσεων στο UN Global Compact Network Greece αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για την ανανέωση της ελπίδας ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Το όραμά μας για το τοπικό δίκτυο του Global Compact, είναι να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την εταιρική βιωσιμότητα στην Ελλάδα, ενεργοποιώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις – ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου και ωριμότητας, σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης – να αναλάβουν ουσιαστική δράση για τις Δέκα Αρχές και τους SDGs, και να αναπτύξουν συνέργειες με ενδιαφερόμενα μέρη που αποτελούν το οικοσύστημα για την αλλαγή. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται -μεταξύ άλλων- και η κρίσιμης σημασίας ενίσχυση της γυναικείας ηγεσίας και επιχειρηματικότητας με ισότιμους, δίκαιους και συμπεριληπτικούς όρους.