Κλιματική δικαιοσύνη: Δομικό ζήτημα Ηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Άρθρο κας Ιουλίας Τσέτη, Προέδρου και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, Επίτιμης Δρος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, ΓΓ ΔΣ του ΣΕΒ, Προέδρου του UN Global Compact Network Greece, στην Καθημερινή

Η επισήμανση στην πρόσφατη εκδήλωση του UN Global Compact Network Greece: «Η επίτευξη των SDGs για την κλιματική αλλαγή απαιτεί συνέργειες, συνοχή και ταχύτητα» ότι εξαιτίας της κλιματικής κρίσης τα επόμενα χρόνια είναι πολύ πιθανό οι πρόσφυγες παγκοσμίως να φθάσουν τα 300 εκατ., σοκάρει και οφείλει να μας αφυπνίσει.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ, απειλεί τις ζωές και το μέλλον μας και απαιτεί από όλους μας, να κάνουμε τη μεγάλη προσωπική και συλλογική υπέρβαση, προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες κλιματικής δικαιοσύνης.

Η κλιματική δικαιοσύνη δεν είναι απλά ένας όρος που χρησιμοποιείται για να γίνει αναφορά στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα σύγχρονο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Είναι ένα θέμα Ηθικής πρωτίστως, αλλά ταυτόχρονα Πολιτικής και Πολιτισμού. Ένα ζήτημα που πίσω από την λέξη, κρύβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία έχουμε χρέος να προστατεύσουμε. Όπως ακριβώς και η ενεργειακή φτώχεια, που μαστίζει πλέον την εποχή μας.

Γιατί κλιματική δικαιοσύνη, σημαίνει και κοινωνική δικαιοσύνη, σημαίνει ισότητα, σημαίνει ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία οφείλουμε οι ισχυρές και αναπτυγμένες χώρες, να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο. Όταν όλα γύρω μας καταρρέουν και οι χαοτικές κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη, το θέμα της ισότητας και της δικαιοσύνης, αποτελεί μείζον και δομικό ζήτημα για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και αυτό, διότι οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή σε επισφαλείς συνθήκες, συχνά δεν έχουν τους πόρους ή την αναγκαία ασφαλιστική κάλυψη για να έρθουν αντιμέτωποι με περιβαλλοντικές καταστροφές και να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους.

Κλιματική Δικαιοσύνη Τώρα!

Να θυμίσουμε, ότι στη Διάσκεψη του Μπαλί το 2007 ιδρύθηκε ο παγκόσμιος συνασπισμός “Κλιματική Δικαιοσύνη Τώρα!”, ενώ το 2008 κατά την εναρκτήρια συνάντηση της Γενεύης, το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ εστίασε την προσοχή του στην κλιματική δικαιοσύνη.

Δύο χρόνια αργότερα το 2009, δημιουργήθηκε το δίκτυο “Δράση Κλιματικής Δικαιοσύνης” λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη για τη κλιματική αλλαγή. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, έγιναν συζητήσεις σχετικά με την πολιτική ανυπακοή και την άμεση δράση, και πολλοί κλιματικοί ακτιβιστές χρησιμοποίησαν το σύνθημα “αλλαγή του συστήματος και όχι του κλίματος”.

Είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση και συλλογική δράση αναφορικά με την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της διαδρομής μέχρι το 2030. Είναι η στιγμή, να ενισχύσουμε τον ουσιαστικό διάλογο και τις συνέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά την κλιματική δικαιοσύνη η οποία επηρεάζει ήδη τη βιοποικιλότητα και τους πολιτισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ταμεία και οι ρυθμίσεις χρηματοδότησης που έχουν δημιουργηθεί αποτελούν ένα βασικό εργαλείο αλλά όχι επαρκές για τη λύση του προβλήματος.

Σε μία εποχή γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητα, φαίνεται ότι η μόνη σταθερά είναι η έμφαση σε πολιτικές και ενέργειες, που είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με το περιβάλλον, τη βιωσιμότητά του, το νέο παραγωγικό μοντέλο, αλλά και την ανάγκη για ένα Ηθικό Επιχειρείν, στο πλαίσιο του οποίου εμπίπτει η κλιματική δικαιοσύνη.

Η ενσωμάτωση των Δέκα Αρχών του UN Global Compact και των SDGs στον τρόπο λειτουργίας μιας επιχείρησης, αποτελούν την υγιή πυξίδα για την επόμενη ημέρα. Αποτελεί χρέος των επιχειρήσεων να συνταχθούν με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική δικαιοσύνη, προκειμένου κοινωνία, επιχειρήσεις και οικονομία, να αποτελέσουν έναν ισχυρό κρίκο, ώστε κάθε κρίση να μπορεί να μετασχηματίζεται σε ευκαιρία, αλλά και σε πράξεις με αξία, αποδοτικότητα και ηθική.

Η χώρα μας έχει πετύχει πολλά στον τομέα της ενεργειακής αυτονομίας. Βρισκόμαστε στην 7η θέση παγκοσμίως στο ενεργειακό μίγμα, ωστόσο η κλιματική δικαιοσύνη, αποτελεί σημαντικό στοίχημα.

Η γενιά μας, φέρει το βάρος της ιστορικής ευθύνης, να λειτουργήσουμε συλλογικά ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες για μία πραγματική κλιματική δικαιοσύνη και ευημερία για τους νέους ανθρώπους, έχοντας διαχειριστεί σωστά μία σειρά σοβαρών προκλήσεων, που πλήττουν την οικονομία, το περιβάλλον, την κοινωνία.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ