Κίνητρα ενίσχυσης των Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων – Άρθρο κ. Κώστα Σφακάκη, Συμβούλου Διοίκησης ΣΕΒ για φορολογική πολιτικής, στο Βήμα της Κυριακής, 1/11/2020

Στη Γαλλία 9 στις 10 επιχειρήσεις απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους. Οι ίδιες αναλογίες ισχύουν και για την Ελλάδα με την σημαντική όμως διαφορά ότι οι επιχειρήσεις απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους.

Τίθεται έτσι το περίπλοκο θέμα του πολύ μικρού μεγέθους και του μεγάλου αριθμού των 800 χιλιάδων οικογενειακών επιχειρήσεων και μικρών μαγαζιών του καθαρά επιχειρηματικού τομέα στην περιφέρεια κυρίως της χώρας μας. Επικεντρώνοντας στην ανάγκη της ενίσχυσης, της βελτίωσης ή και της επιβίωσής τους, ως προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του συνόλου της εθνικής οικονομίας και βέβαια των υπολοίπων 19 χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων (που απασχολούν από 10 έως 50 εργαζόμενους) και των 2,5 χιλιάδων Μεσαίων και Μεγάλων Ελληνικών επιχειρήσεων (που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους).

Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αναφορά στη Γαλλία είναι το γεγονός ότι για την λειτουργία και την προστασία του τεράστιου αριθμού των 3 εκατομμυρίων Μικρών Γαλλικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος Μακρόν έχει συστήσει Υπουργείο Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μάλιστα με υπουργό βγαλμένο από τα σπλάχνα τους (τον Αλέν Γκριζέ). Έναν επιχειρηματία, δημιουργό εκ του μηδενός εταιρείας ταξί, ο οποίος δουλεύει 18 ώρες το 24ωρο,συναντά δεκάδες ανθρώπους καθημερινά, μένει σε διαμέρισμα μέσα στο υπουργείο και πέραν των άλλων σχεδιάζει να δώσει εξετάσεις για να λάβει το απολυτήριο του λυκείου! Γνωρίζει άριστα και εκ των έσω τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μεσαίες και Μικρές επιχειρήσεις κυρίως λόγω της πανδημίας και προτείνει τρόπους και πρακτικές για τη βελτίωση της λειτουργίας τους η ακόμη και για την επιβίωση τους.

Εστιάζοντας το ενδιαφέρον στα καθ’ ημάς, οι 800 χιλιάδες πολύ Μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό έως 10 εργαζόμενους, οι οποίες απασχολούν περί τα 2/3 του συνόλου των εργαζομένων —σε ένα σύνολο 822 χιλιάδων επιχειρήσεων του επιχειρηματικού τομέα σε όλη την χώρα— είναι φυσικό να αποτελούν το κέντρο ενδιαφέροντος σε όλους τους οικονομικούς σχεδιασμούς και προβληματισμούς του παρελθόντος και πολύ περισσότερο του παρόντος, λαμβανομένων υπ’ όψιν των σημερινών κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών, όπως έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας. Οι διαστάσεις του προβλήματος είναι πολλές και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι περιλαμβάνεται στα ουσιώδη θέματα στην έκθεση της ομάδας Πισσαρίδη για την διάθεση των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης.

Αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη η επικέντρωση στη θεσμοθέτηση κινήτρων τα οποία θα συμβάλουν στη βελτίωση ή και την επιβίωση του τεράστιου αριθμού των μικρών αυτών επιχειρήσεων. Κίνητρα τα οποία θα διευκολύνουν και θα προωθούν την δημιουργία μεγαλύτερων εταιρικών σχηματισμών με την μορφή συγχωνεύσεων και θα συνίστανται σε φορολογικές, εργασιακές, ασφαλιστικές, χρηματοδοτικές, φοροελεγκτικές και λοιπές διευκολύνσεις, το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των οποίων θα επιδιωχθεί να καλυφθεί εν όλω η εν μέρει από το ταμείο ανάκαμψης. Η θεσμοθέτηση των προτεινόμενων κινήτρων θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, νέες ευκαιρίες για εξαγωγές, νέες δουλειές, καλύτερους μισθούς και αναβαθμισμένες υπηρεσίες και προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούμε ως εξαιρετικά σημαντική την προ ημερών ανακοίνωση της σύστασης ομάδας εργασίας 15 στελεχών από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης με αντικείμενο τις προτάσεις μέτρων, εν όψει της αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τη μεγέθυνση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Μεσαίων και Μικρών Επιχειρήσεων.

X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ