Ιουλία Τσέτη: Ισότητα, διαφορετικότητα, βιώσιμη ανάπτυξη οι βασικοί άξονες της εποχής μας

Η κα Ιουλία Τσέτη, CEO των UNI-PHARMA SA & InterMed SA, ΓΓ του ΔΣ του ΣΕΒ, Πρόεδρος ΔΣ Global Compact Network Hellas  μιλά  στον δημοσιογράφο Χρήστο Ν. Κώνστα στο «ΧΡΗΜΑ» όχι μόνο για την επιχειρηματική της δράση αλλά και για τις αναγκαίες δράσεις αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, την  εξασφάλιση της πρόσβασης ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό αλλά και τους στενούς δεσμούς που πρέπει να αναπτύξουν οι επιχειρήσεις με το ακαδημαϊκό και ερευνητικό σύστημα από τη μία και την κοινωνία από την άλλη (Μάιος – Ιούνιος 2023).

 Μια ωραία γυναίκα με πολλούς τίτλους, πολλές δραστηριότητες και ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο. Έχει όμως χρόνο και μεγάλα αποθέματα δύναμης για να υπηρετεί τους στόχους και τα οράματα μιας νέας εποχής.

 Πιστεύει στην καινοτομία, την αριστεία, την αξιολόγηση, στη δύναμη της έρευνας και των βιοεπιστημών, στο ηθικό επιχειρείν και στην κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων…

 Αναλάβατε τη διοίκηση του Ομίλου, ακριβώς την εποχή που η Ελλάδα έμπαινε με φόρα στον σκοτεινό μνημονιακό λαβύρινθο. Σήμερα, 13 χρόνια μετά, η χώρα μας έχει μπει σε μια νέα εποχή, η οικονομία αναπτύσσεται, αισιοδοξεί, αλλά τα παλιά προβλήματα του κλάδου παραμένουν…

Το 2010, ανέλαβα το τιμόνι του Ομίλου σε μια δύσκολη πράγματι συγκυρία για τη οικογένειά μας, καθώς αφενός η περίοδος εκείνη σημαδεύτηκε από την απώλεια του πατέρα μας Κλέωνα και αφετέρου μόλις ξεκινούσε η πρωτοφανής παγκόσμια οικονομική κρίση. Η πρόκληση ήταν μεγάλη, αλλά η ευθύνη για να αναλάβω τη σκυτάλη ήταν νομοτελειακή. Όλα τα προηγούμενα χρόνια εργαζόμουν κοντά στον πατέρα μου, ενώ μικρότερη, είχα την ευκαιρία να μαθητεύσω στο φαρμακείο της μητέρας μου στην Άρτα, γνωρίζοντας από κοντά το θαυμαστό κόσμο του και το έργο του φαρμακοποιού, που αποτελεί το πρώτο και κομβικό σκαλοπάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μία τεράστια εμπειρία όπως αντιλαμβάνεστε.

Ασχολούμαι επομένως από πολύ μικρή ηλικία με τον κόσμο του φαρμακείου καθώς προέρχομαι από οικογένεια φαρμακοποιών- παππούδων και γονιών-  εγώ η ίδια είμαι φαρμακοποιός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία στη Βιοφαρμακευτική και πρόσφατα Επίτιμη Διδάκτωρ του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ. Αυτό είναι που με διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους συναδέλφους μου του κλάδου. Ο όρκος στον Ιπποκράτη όταν πραγματικά τον ενστερνίζεσαι, σε οδηγεί να σκέφτεσαι πρώτα ως φαρμακοποιός και ως επιστήμονας υγείας και μετά ως επιχειρηματίας.

Το 2010 όπως είπατε, ήταν η χρονιά που η Ελλάδα ξεκινούσε τον δικό της Γολγοθά που δυστυχώς ήταν μεγάλος σε διάρκεια και με βαρύ οικονομικό και κοινωνικό τίμημα.

Για μας, εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε μια δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και τολμώ να πω ενδιαφέρουσα πορεία, γιατί αντίθετα με τη σιωπή και την αδράνεια που επικρατούσε, αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε τεχνολογία αιχμής, η οποία απογείωσε τη λειτουργία των μονάδων μας.

Το 2010, οι βιομηχανίες του Ομίλου απασχολούσαν 150 άτομα.  Σήμερα έχουμε αγγίξει τους 686 εργαζομένους, με εξαγωγές σε 72 σχεδόν χώρες και 4 μονάδες παραγωγής.

Μαζί με την αδελφή μου Ειρήνη, αντιμετωπίσαμε την κρίση επιθετικά και όχι αμυντικά. Μέσα στην κορύφωση της μεγάλης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε τη μεγαλύτερη επένδυση στο φαρμακευτικό κλάδο, το νέο βιοκλιματικό εργοστάσιο της UNI-PHARMA, με ρομποτικά συστήματα και τεχνολογίες αιχμής –το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από το 2015, μία μονάδα state- of the art- σε όλη την Ευρώπη.

Ο κλάδος του φαρμάκου ωστόσο σήμερα αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα που αποτελούν κληρονομιά εκείνης της δύσκολης μνημονιακής εποχής και ακόμη δεν έχουν επιλυθεί…

Δεν θέλω να επαναλάβω τα γνωστά προβλήματα που προκάλεσε η αύξηση και παγίωση των υποχρεωτικών εισφορών- όπως clawback & rebate- οι οποίες αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας αλλά εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τον κλάδο. Πρόκειται για πολιτικές ξεκάθαρης στρέβλωσης που πρέπει να διορθωθούν, διαφορετικά θα υποδαυλίζουν διαρκώς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων.

Μπορεί να είμαστε εν έτη 2023, μια ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης η οποία –όσο απίστευτο και εάν φαίνεται- αντιμετωπίζει ακόμη και σήμερα προβλήματα έλλειψης φαρμάκων. Και οι ελλείψεις αυτές, βασίζονται κυρίως στην αποβιομηχάνιση της Ευρώπης και στο γεγονός, ότι έχει αυξηθεί το κόστος των πρώτων υλών για τους λόγους τους οποίους γνωρίζετε καλά, όπως ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, μετά από μία εξίσου σοβαρή υγειονομική. Δυστυχώς το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων, δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό, καθώς πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη αρνούνται πεισματικά να αναθεωρήσουν τις καθηλωμένες τιμές σε κλασσικά και αναντικατάστατα φάρμακα και θεραπείες.

Αλλά και οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα, παραμένουν καθηλωμένες από το 2008.

Στη χώρα μας επίσης καταγράφεται το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών πρωτότυπων κυρίως φαρμάκων, το οποίο οφείλεται στις πολύ χαμηλές τιμές που διατηρεί η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δημιουργείται λοιπόν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο έχει συνέπειες σε όλους μας, με αποτέλεσμα στις συνεχόμενες αναφορές για ελλείψεις φαρμάκων τον τελευταίο χρόνο στον πολίτη και στη δημόσια υγεία.

Από την άλλη πλευρά πρέπει να παραδεχθούμε πως η φαρμακευτική δαπάνη είχε ξεφύγει, η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα…

Η νέα πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Υγείας θα είναι περισσότερο αποτελεσματική στον έλεγχο της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και στην ψηφιοποίηση όλου του συστήματος. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και δυστοκίες, ενώ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ξεκάθαρη εντολή να τρέξουν όλα τα ζητήματα στο χώρο της υγείας, επισημαίνοντας, ότι η επόμενη 4ετία θα είναι η 4ετία της Υγείας.

Από την άλλη πλευρά, έχει σημασία να δούμε, ότι οι υγειονομικές ανάγκες αυξάνονται συνεχώς, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν, είναι αφενός η Πολιτεία να αποφασίσει μία γενναία ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης, αφετέρου να επιτύχει στην ορθολογική διαχείριση της συνταγογράφησης, ώστε η «πίττα» να μοιράζεται δίκαια.

Σας υπογραμμίζω ότι ακόμη και σήμερα, ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, παραμένει λίγο πολύ στα επίπεδα του 2014. Σε λίγους μήνες μπαίνουμε στο 2024… Επαναλαμβάνω ότι είναι ένα περίπλοκο πολυεπίπεδο πρόβλημα που απαιτεί συντονισμένες κινήσεις από την πολιτική ηγεσία.

Αν ο σημερινός υπουργός Υγείας, σας ζητούσε την άποψη σας, την συμβουλή σας για το πώς πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, τι θα του λέγατε;

Σε μία συνάντησή μου με τον Υπουργό Υγείας, θα του πρότεινα αρχικά να επισκεφθεί τις άρτιες τεχνολογικές εγκαταστάσεις μας, που είναι αντάξιες  της βαριάς βιομηχανίας της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο, καθώς και να γνωρίσει από κοντά το επιστημονικό και εργατικό δυναμικό. Έτσι θα νιώσει υπερήφανος και θα αντιληφθεί σε βάθος τις ανάγκες της βιομηχανίας στον τόπο μας, που τόσο πολύ αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της ύπαρξής της, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Θα του έλεγα επίσης, ότι χρειάζονται επενδύσεις στην έρευνα. Είναι αδήριτη ανάγκη να συνδέσουμε την εργαστηριακή έρευνα με την κλινική πράξη, ώστε να αναπτυχθούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Αξιοποιώντας την τεχνολογία αιχμής και τα ερευνητικά δεδομένα θα προσδώσουμε μεγαλύτερη αξία στην ασθενή με νέες θεραπείες, ενώ ταυτόχρονα οι Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα εξελιχθούν περαιτέρω τόσο στον ψηφιακό μετασχηματισμό όσο και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, καθώς και στο πεδίο της οριακής καινοτομίας. Στόχος μας είναι να αναπτύσσουμε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας για τον ασθενή και τη δημόσια υγεία.

Κατά δεύτερον, θα πρότεινα στον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε διόρθωση των τιμών, καθώς από το 2008 οι τιμές είναι καθηλωμένες σε πολλά καθιερωμένα και καταξιωμένα φάρμακα καθημερινής χρήσης. Οι χαμηλές αυτές τιμές, εκτός από το γεγονός ότι απειλούν τη βιωσιμότητά μας, υποδαυλίζουν και το εξαγωγικό μοντέλο των επιχειρήσεων και επομένως και την εξωστρέφεια.

Τέλος, θα πρότεινα στο νέο υπουργό Υγείας, να εκπονήσει με τις επιχειρήσεις ένα Σύμφωνο Συνεργασίας και Συναντίληψης, με σταθερό ορίζοντα τουλάχιστον 4ετίας, το οποίο θα τηρηθεί απρόσκοπτα.

Ένας πολιτικός σήμερα κ. Κώνστα, οφείλει να αφουγκράζεται όχι μόνο της ανάγκες των πολιτών, αλλά και της βιομηχανίας, και να περάσει το μήνυμα ότι η πολιτική είναι Μαζί με την κοινωνία και την οικονομία. Χρειαζόμαστε πολιτικούς της πράξης και όχι της θεωρίας.

Υπάρχουν όμως αξιόλογα κίνητρα για τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής στη χώρα μας;

Δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι το μέλλον της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα, πρέπει να αφορά σε μεγάλο βαθμό, συμμαχίες και συνέργειες με τα ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας.

Από εκεί θα παραχθεί βασική έρευνα που θα δώσει πνοή στον κλάδο, στηρίζοντας τη βιομηχανική παραγωγή.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα από την δική μας καθημερινότητα, στον Όμιλό μας: Η πανδημική κρίση, ανέδειξε την ανάγκη για προηγμένα διαγνωστικά πεδίου Έτσι γεννήθηκε το Nanospot, μία πρωτοποριακή πλατφόρμα ανίχνευσης αντισωμάτων με πρώτη εφαρμογή στον  SARS-CoV-2, η οποία σε ελάχιστα λεπτά μπορεί να δώσει μια ημιποσοτική εκτίμηση ολικών αντισωμάτων με αξιοπιστία αντίστοιχη των διαγνωστικών σε περιβάλλον εργαστηρίου. Αυτή η πλατφόρμα βασίστηκε σε ένα δημιουργικό συνδυασμό μιας βιοτεχνολογικής εφεύρεσης Γερμανών επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ και μίας εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης της Techcyte. Η ναυαρχίδα του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη UNI-PHARMA, επένδυσε ένα σημαντικό ποσό στην ωρίμανση της τεχνολογίας, καθώς μέρος της προ-κλινικής επαλήθευσης έγινε στην Ελλάδα με τη συμμετοχή εργαστηρίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Βλέπετε λοιπόν πόσο στενά συνδεδεμένη είναι η καινοτομία στην φαρμακοβιομηχανία, με το Πανεπιστήμιο, την έρευνα και την ακαδημαϊκή κοινότητα και πώς μπορεί να δώσει απαντήσεις σε πιεστικά αιτήματα των καιρών.

Τα τελευταία χρόνια πολυεθνικοί κολοσσοί έχουν επιλέξει την Ελλάδα για να επενδύσουν αλλά κυρίως προς αξιοποίηση της πρόσβασης σε  επιστημονικό προσωπικό που αμείβεται πιο ανταγωνιστικά λόγω της οικονομικής συγκυρίας της χώρας και αποσκοπώντας στην προαγωγή εξοικονομήσεων σε υποστηρικτικές λειτουργίες. Όχι στην καρδιά της καινοτομίας που είναι η διερεύνηση του βιοχημικού υπόβαθρου των ασθενειών. Στον αντίποδα αυτής της λογικής, προτάσσουμε την πάγια πεποίθησή μας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση της καινοτομίας και των ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, με συνεργασίες αιχμής των επιχειρήσεων με τα ακαδημαϊκά και πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Στο κομμάτι αυτό, επιβάλλεται να επενδύσει σημαντικά και ο ιδιωτικός τομέας, να εκσυγχρονιστεί και να γίνει ανταγωνιστικός με Ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Εμείς στον Όμιλο Τσέτη επιδιώκουμε τη διαρκή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αναζητούμε την αριστεία -μαζί με την αξιολόγηση- και την καινοτομία. Όλα αυτά αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία της Στρατηγικής του Ομίλου Τσέτη, και είναι βαθιά χαραγμένα στην κουλτούρα του Οργανισμού μας.

Την  τετραετία 2018-2021 ο Όμιλος χρηματοδότησε συνολικά με ίδια κεφάλαια 37 ερευνητικές προτάσεις- οι 20 αφορούν υποτροφίες της «Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ Επιστημονικής Έρευνας και Πολιτισμού».

Ο Όμιλος εκπόνησε επίσης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, 28 ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων τα 8 είναι συγχρηματοδοτούμενα με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), και τα 12 αφορούν άμεσα, ή έμμεσα, στην αξιοποίηση της βιοποικιλότητας της χώρας, ενώ ήδη από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, ο Όμιλος ΟΦΕΤ ξεκίνησε την εκπόνηση επιπλέον 5 καινούριων ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία προστέθηκαν στα ήδη τρέχοντα. Τα προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα.

Πριν από ένα χρόνο επίσης, προχωρήσαμε σε δύο συνεργασίες αιχμής, με δύο κορυφαία Ινστιτούτα της χώρας, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στην Κρήτη και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας στα Ιωάννινα- τα οποία βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας- σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Αποτέλεσμα της συνεχούς και διαχρονικής επένδυσης στην καινοτομία αποτελούν τα περισσότερα από 100 ιστορικά, Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας που έχουν απονεμηθεί στον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη σε περισσότερες από 60 χώρες, με 70 ενεργά ή υπό εξέταση και 35 προϊόντα του να βρίσκονται υπό προστασία.

Ένας τομέας στον οποίο πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα σήμερα, είναι οι Βιοεπιστήμες, οι οποίες με την καινοτομία που πρεσβεύουν, θα φέρουν την πολυπόθητη «Άνοιξη», σε έναν κόσμο που βάλλεται από διαρκείς προκλήσεις. Μέσα από τις Βιοεπιστήμες, θα αναδειχθούν νέες θεραπείες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και θα δώσουν λύση στα προβλήματα χρόνιων και ανίατων νόσων. Οι Επιστήμες Υγείας αποτελούν ένα από τα κορυφαία πεδία δραστηριότητας στο ελληνικό ‘οικοσύστημα’ καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Ο τομέας των Βιοεπιστημών, συνεισφέρει τα μέγιστα στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων, εξελίσσοντας την κοινωνική πρόοδο, εξάγοντας καινοτόμες γνώσεις, ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες, μέσα από τη δημιουργία νεοφυών και ευφυών επιχειρήσεων και δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην οικονομία, στη δημόσια υγεία και στην κοινωνία.

Να τονίσουμε ακόμη, ότι η νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική στρατηγική, σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τον κλάδο της φαρμακευτικής παραγωγής και της Βιοφαρμακευτικής έρευνας στην Ευρώπη. Παράλληλα εκτιμούμε ότι ανοίγει νέους ορίζοντες για τις φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα.

Πρόσφατα ως ΓΓ του ΔΣ του ΣΕΒ, παρουσιάσατε μία έρευνα για την «Ισότητα στην Εργασία», με αδιάσειστα στοιχεία που μιλούν για τις μεγάλες ανισότητες ακόμη και σήμερα στον εργασιακό τομέα, στις αμοιβές, αλλά και στην πρόσβαση στη τεχνολογία, μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Κύριε Κώνστα, η ισότητα στον κόσμο της εργασίας αποτελεί εκτός από θεμελιώδη αξία για την κοινωνία, και ρυθμιστική προτεραιότητα, αλλά και ένα ζήτημα δικαιοσύνης.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΒ, οι εργαζόμενες γυναίκες λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές, υποεκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πληθώρα στερεοτύπων και προκαταλήψεων.

Η ανεπάρκεια της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, αποτελεί πρωτίστως θέμα βαθιάς έλλειψης κουλτούρας, αλλά και θεσμών. Η ισότητα των φύλων πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βασική αξία σε κάθε εταιρεία και Οργανισμό, ενώ το θεσμικό πλαίσιο για την ισότητα, είναι αναγκαίο να αξιολογείται διαρκώς.

Χρειαζόμαστε τόλμη, διεκδίκηση και να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τις Γυναίκες, που απαιτούν την πλήρη ένταξη στην επιχειρηματική ζωή του τόπου, με δίκαιες αμοιβές, ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στη δια βίου μάθηση και στις τεχνολογίες, ώστε να αναδειχθούν παράλληλα και νέα ταλέντα.

Ο ΣΕΒ ως κορυφαίος θεσμικός εταίρος, δεσμεύεται να διασφαλίσει συνθήκες ίσης μεταχείρισης και ισότητας, ενισχύοντας έτσι την εξέλιξη, την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία.

Ωραία λοιπόν, το πρώτο κομμάτι της συμβουλής σας είναι η στενή σύνδεση της παραγωγής με την Εκπαίδευση. Το επόμενο βήμα ποιο είναι;

 Αναμφίβολα η στενή σύνδεση των επιχειρήσεων με την κοινωνία, με την καθημερινότητα των πολιτών, με τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους…

Να ξεκινήσω από το αυτονόητο. Τι θέλει σήμερα η Ελληνική οικογένεια; Να δει τα παιδιά της να προκόβουν, να ευημερούν και να εξελίσσονται εδώ στον τόπο που γεννήθηκαν.

Εμείς στον Όμιλο Τσέτη πιστεύουμε και επενδύουμε συνειδητά στους νέους εργαζόμενους και επιστήμονες. Προσφέρουμε ουσιαστικά κίνητρα σε νέους ερευνητές, να επιστρέψουν στην Ελλάδα, μέσα από το Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ που έχουμε δημιουργήσει, με μία σειρά από γενναίες υποτροφίες, με στόχο να στηρίξουμε τον κοινωνικό, εργασιακό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό ιστό της χώρας.

Θέλω να δω τη χώρα μας να μεταμορφώνεται σε ένα Hub Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης και θα ήθελα να δω επίσης την Ελλάδα βιομηχανικό κόμβο ξανά. Το χρειαζόμαστε, το έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, η βιομηχανική μας ιστορία και το σύγχρονο επιχειρείν.

Άλλες εμβληματικές μας δράσεις οι οποίες θέλουμε να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς την κοινωνία, τον πολιτισμό, τη νέα γενιά και το περιβάλλον είναι:

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΩΗΣ– Δράσεις υγείας- σε επίπεδο πρόληψης και διάγνωσης- σε συνεργασία με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και κατά τόπους Ιατρικούς και Οδοντιατρικούς Συλλόγους που στηρίζουν τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας

ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ: Στηρίζουμε τον αγώνα των Γυναικών με καρκίνο μαστού, μέσα από τη Running Team των βιομηχανιών μας.

SCIENCE ON THE GO: Υλοποίηση εκπαιδευτικών workshop που δείχνουμε σε φοιτητές και μαθητές, πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αντισηπτικό, αλλά και ένα συμπλήρωμα διατροφής.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ: Ενισχύουμε νέους ανθρώπους έως 25 ετών με στόχο να αποιδρυματοποιηθούν και να ενταχθούν σταδιακά και ομαλά στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.

Mentoring: Μέσα από τον θεσμό του Inspirational Mentors, ως μία από τους 75 μέντορες της χώρας, συνάντησα και ενδυνάμωσα τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ ΚΟΖΑΝΗΣ, και υλοποιήσαμε μία  σειρά διαλέξεων για την έρευνα, την αγορά εργασίας και τη Δια βίου εκπαίδευση. Με τη βοήθεια της UNI-PHARMA & InterMed, οι μαθητές δημιούργησαν προϊόντα που μπορούν να σταθούν στο ράφι.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Τα δύο τελευταία χρόνια, στηρίζουμε το Θερινό πανεπιστήμιο, πέρυσι στο Καστελόριζο και  εφέτος στις Φυλακές Νέων ανηλίκων Αυλώνα, στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη να μειωθούν οι ανισότητες, μέσα από τη διαρκή μάθηση και εκπαίδευση.

BELIVE: Η InterMed στηρίζει συστηματικά τα τελευταία χρόνια το έργο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Be Live, και τα υπογόνιμα ζευγάρια σε όλη τη χώρα.

SAVE THE SEA: Μέσα από τα μεγάλα περιβαλλοντικά μας προγράμματα υλοποιούμε εκτεταμένους υποβρύχιους και παράκτιους καθαρισμούς, γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε βιώσιμο το περιβάλλον και το οικοσύστημά μας και για τις επόμενες γενιές.

Η Ομάδα αιμοδοσίας του ΟΦΕΤ ΣΤΑΓΟΝΑ ΖΩΗΣ με εθελοντικές αιμοδοσίες που πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο στις εγκαταστάσεις των βιομηχανιών μας, σε συνεργασία με το νοσοκομείο Αγία Όλγα.

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Τον Φεβρουάριο του 2022,  σε συνεργασία με την Αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ανακοινώσαμε στοχευμένες ενέργειες, προκειμένου οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα, να μπορούν να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.

Με ποιους άλλους τρόπους μπορεί να συνδεθεί η επιχειρηματική δράση με την κοινωνία;

Ο πλανήτης ολόκληρος, προφανώς και η Ελληνική Οικογένεια βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις, οικονομικές περιβαλλοντικές και ενεργειακές και μπροστά σε νέους κοινωνικούς μετασχηματισμούς. Η βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και το υπεύθυνο και Ηθικό επιχειρείν, αποτελούν όχι μόνο αναγκαιότητα για πρόοδο με μακροχρόνια οφέλη για τις επιχειρήσεις αλλά και μια ευκαιρία για δημιουργικότητα, ανάπτυξη και αλλαγή κουλτούρας, η οποία θα μας επιτρέψει να δούμε μακρύτερα και πιο καθαρά τους στόχους μας.

Ο Όμιλος Τσέτη έχει λάβει ηγετική θέση στην έμπρακτη προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση της ορθολογικής παραγωγής όσο και της εφοδιαστικής αλυσίδας στο πεδίο της Προϊοντικής Υπευθυνότητας.

Η ίδρυση του Δικτύου UN Global Compact στην Ελλάδα, το 2021, όπου έχω την τιμή να προεδρεύω, λειτούργησε ευεργετικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν προσυπογράψει τις Δέκα Αρχές καθώς φαίνεται να κατάφεραν αφενός να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για βιώσιμη ανάπτυξη – αξιοποιώντας για παράδειγμα τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που παρέχει ο φορέας – και αφετέρου να αναδείξουν περισσότερο τη δράση τους, ή τον ηγετικό τους ρόλο σε επιμέρους τομείς. Η δέσμευση εξελίχθηκε σε στρατηγική προτεραιότητα και η προτεραιότητα μετουσιώνεται σε πράξη.

Αυτός εξάλλου είναι ένας πρωταρχικός στόχος του UN Global Compact Network Hellas: να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις να περάσουν από τη θεωρία στην πρακτική εφαρμογή, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το τοπικό πλαίσιο λειτουργίας, τις προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητές του.

Είναι μια φράση που έχετε πει στο παρελθόν που μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Είπατε ότι «Οι γυναίκες δυστυχώς μαθαίνουν από νωρίς, να μην είναι φιλόδοξες». Προφανώς αυτό δεν ισχύει στην δική σας περίπτωση. Αλλά τι ακριβώς θέλατε να πείτε;

Μια πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ έδειξε ότι η Ελλάδα σήμερα, βρίσκεται στο 53% του γενικού δείκτη ισότητας βάσει του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων, σε σύγκριση με το 68% του μέσου όρου στην Ε.Ε.Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αξιοποιεί μερικώς μόνο το ανθρώπινο κεφάλαιό της, με συνέπεια την αρνητική επίδραση στην παραγωγικότητα και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η ισότητα των φύλων στην εργασία μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε 4 βασικές ενότητες: απασχόληση και αμοιβές, προσλήψεις και επαγγελματική ανάπτυξη, πολιτικές – παροχές – θεσμικό πλαίσιο και βία και παρενόχληση. Όταν μιλάμε για ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα εννοούμε κάτι πολύ μεγαλύτερο από τις ίσες ευκαιρίες των γυναικών στην εργασία. Αναφερόμαστε πρωτίστως στην κουλτούρα και τη συμπεριφορά που αναδεικνύει τις ικανότητες χωρίς αποκλεισμούς, προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Εννοούμε ένα σύστημα αξιών που δημιουργεί δεξαμενές ταλέντων ισότιμα για όλους- γυναίκες, άνδρες και no gender- και σέβεται την προσωπικότητα του καθενός.

Ακούστε, μια επιχείρηση είναι πραγματικά επιτυχημένη όταν ενστερνίζεται την ισότητα και τη συμπερίληψη όχι απλά ως υποχρέωση απέναντι σε ομάδες εργαζομένων, αλλά ως βασικό συστατικό δημιουργικότητας και αλλαγής υποδείγματος λειτουργίας.

Φοβάμαι ότι στη χώρα μας, οι γυναίκες γαλουχούνται δυστυχώς από μικρή ηλικία, να ψαλιδίζουν τα φτερά τους, τις επιθυμίες τους, και να συρρικνώνουν τα όνειρά τους.

Αυτό το συναντούν και αργότερα στη ζωή τους, στον εργασιακό και κοινωνικό στίβο. Υπάρχουν γυάλινες οροφές που πρέπει να σπάσουν, ώστε η γυναίκα να έχει πλέον ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση, τόσο εκπαιδευτικά και κοινωνικά, όσο και τεχνολογικά και μισθολογικά σε σχέση με τον άνδρα. Αρκεί να σας πω, ότι μόνο το 1,6% των γυναικών κατέχει αυτή τη στιγμή δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα. Ποσοστό ωστόσο, που είναι πολύ κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,9%, με τη Γερμανία να έχει το ποσοστό μόλις 2%.

Ας γυρίσουμε λίγο στην δική σας επιχειρηματική δραστηριότητα. Περιγράψτε μου αν θέλετε τον Όμιλο Τσέτη και τα επόμενα βήματα του…

Όλα ξεκίνησαν από την UNI-PHARMA, ναυαρχίδα του Ομίλου Τσέτη, που δημιουργήθηκε το 1963 από τον ανήσυχο φαρμακοποιό και ερευνητή Κλέωνα Τσέτη. Το χαρτοφυλάκιο της βιομηχανίας, περιλαμβάνει πρωτοποριακά φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν και εξακολουθούν να γράφουν ιστορία, όπως Τ4, Apotel, Salospir Trebon, κλπ, ιατροτεχνολογικά προϊόντα,  συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες, προβιοτικά, συμπληρώματα για την διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων και των οστών, την ενίσχυση ανοσοποιητικού και την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Σας μίλησα ήδη για την μεγάλη μας επένδυση, το βιοκλιματικό εργοστάσιο της UNI-PHARMA –το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από το 2015. Οι επενδύσεις συνεχίζονται, ενώ την τελευταία δεκαετία, επενδύσαμε περισσότερα πάνω από 120 εκατ. ευρώ. Την τριετία 2019-2021 οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ με την ολοκλήρωση της ριζικής ανακαίνισης του πρώτου και ιστορικού εργοστασίου της UNI-PHARMA, επί της Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, αλλά και της UNI-HERBO, η επένδυση της οποίας κυμάνθηκε γύρω στα 12 εκατ. ευρώ. Επίσης, αγοράστηκε νέα αποθήκη στην Κ. Κηφισιά για την κάλυψη των αναγκών αποθήκευσης πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων του Ομίλου, ενώ ξεκίνησαν και νέες γραμμές παραγωγής στην InterMed.

Οι σημερινές εγκαταστάσεις παραγωγής της UNI-PHARMA, αξιοποιούν την τελευταία «λέξη» της τεχνολογίας, με ρομποτικά, συστήματα και υψηλό επίπεδο ασφάλειας και Υγιεινής, προέκυψαν από επέκταση των παλαιότερων.

Το 1996 ο Κλέων Τσέτης προχώρησε στη δημιουργία μιας ακόμη βιομηχανίας, της InterMed.  Η InterMed έχει δημιουργήσει μία σειρά απόδυνατά brand names όπως Algofren, Unisept, Chlorhexil, Eva, Eva Belle, Reval, Luxurious, The Skin Pharmacist και πολλά ακόμη, τα οποία έχουν εδραιωθεί όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στις απαιτητικές διεθνείς αγορές, συνολικά σε 72 χώρες στις οποίες εξάγουμε.

Το 2014 δημιουργήσαμε την εμπορική εταιρεία PHARMABELLE  στην Κύπρο. Αντιπροσωπεύει τις κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες  UNI-PHARMA και InterΜed και αναπτύσσει στρατηγικές συνεργασίες με προμηθευτές και επιχειρήσεις υψηλών προδιαγραφών.

Το 2020 ολοκληρώθηκε η νέα μονάδα εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών UNI-HERBO στα Οινόφυτα.  Μπήκαμε δυναμικά σε ένα τομέα με βαθιές ρίζες στην ιστορία της Φαρμακευτικής Επιστήμης, καθώς η χώρα μας έχει να επιδείξει μια εντυπωσιακή βιοποικιλότητα με κρυμμένους θησαυρούς και πολλά να μας διδάξει. Στόχος μας, είναι το δημιουργικό «πάντρεμα» της ελληνικής φύσης με την τεχνογνωσία και εμπειρία της UNI-PHARMA και της InterMed προς την υλοποίηση αποτελεσματικών σκευασμάτων που μπορούν να βοηθήσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς αλλά και του σύγχρονου ανθρώπου.

Αυτή η πρωτοβουλία παράλληλα στοχεύει σε καθετοποίηση της παραγωγής η οποία συνεπάγεται στενή συνεργασία με τους Έλληνες καλλιεργητές και όραμά μας είναι να αποτελέσει εφαλτήριο για τη ραγδαία επαγγελματική και τεχνολογική ωρίμανσή τους όσον αφορά τα ενδημικά φυτά που είναι πλούσια σε βιοδραστικά συστατικά.

Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι τα πρώτα γαληνικά σκευάσματα  βασίστηκαν στα φαρμακευτικά φυτά και εξακολουθούν να αποτελούν τεράστιο πεδίο ενδιαφέροντος, καθώς έχουν σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ευζωία και ενεργό γήρανση και όχι μόνο να διαχειριζόμαστε την ασθένεια.

Θέλω να κλείσω θυμίζοντάς σας, ότι οι βιομηχανίες του Ομίλου UNI-PHARMA & InterMed, είναι διεθνώς αναγνωρισμένες ως επίσημοι προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι μέλη του UN Global Compact και βρίσκονται μετά από αξιολόγηση, στη Χάρτα με τις 35 Most Sustainable Companies in Greece. Επίσης οι UNI-PHARMA & InterMed, είναι οι πρώτες φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα, οι οποίες μετά από μακρά και επίπονη διαδικασία, αξιολογήθηκαν ως Top Employers για το 2023.

Συνεχίζουμε κ. Κώνστα, με υπευθυνότητα, αίσθημα αλληλεγγύης, με στρατηγική, τόλμη και ενσυναίσθηση γιατί θέλουμε να δούμε η κοινωνία μας να προοδεύει, να αναπτύσσεται και να ευημερεί και μαζί με τους πολίτες, όλη η χώρα. Περισσότερο από το επιχειρηματικό αποτύπωμα, τολμώ να πω, ότι μας ενδιαφέρει να αφήσουμε έντονο το κοινωνικό μας αποτύπωμα!

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ