Η συμβολή της επιχειρηματικότητας στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης ήταν και είναι καθοριστική

Άρθρο κ. Δημήτρη Βέργαδου, Διευθυντή Τομέα ΜΜΕ και Ενημέρωσης ΣΕΒ, στο Industry Newsletter

«Η Ημέρα περιβάλλοντος –βασική πλατφόρμα ευαισθητοποίησης των Ηνωμένων Εθνών- αποτελεί  μια ευκαιρία για να αναστοχαστούμε για τις δράσεις και τις πολιτικές με τις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε στο οικουμενικό αίτημα για την προστασία της φύσης και των οικοσυστημάτων με στόχο μια βιώσιμη ανάπτυξη για όλους. Η συμβολή της επιχειρηματικότητας στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης ήταν και είναι καθοριστική. Γιατί αυτή είναι, που αξιοποιώντας την τεχνολογία και καινοτομία, θα κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις για να δημιουργήσει τα πράσινα προϊόντα και τις υπηρεσίες που (ανα)ζητούν η κοινωνία και οι καταναλωτές.

Η Ευρώπη στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης έχει διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πράσινο θεσμικό πλαίσιο με στόχους για την κλιματική ουδετερότητα, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, και την προστασία του περιβάλλοντος.  Κρίσιμο ζητούμενο  σήμερα όμως είναι το πώς θα καταφέρουμε να ισορροπήσουμε την κλιματική φιλοδοξία της ΕΕ με τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, δεδομένου ότι  η Ευρώπη θα αντιμετωπίζει για αρκετά ακόμα χρόνια, δομικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα, σε όρους κόστους ενέργειας και προσέλκυσης πράσινων επενδύσεων, το οποίο μάλιστα επιδεινώνεται μετά την ανακοίνωση του IRA από τις ΗΠΑ.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα στηρίζει την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα. Όπως πρόσφατα επισημάνθηκε από τον ΣΕΒ, σε εκδήλωση στους Δελφούς για τη βιομηχανία 2030,  «η σύγχρονη ελληνική βιομηχανία έχει κάνει άλματα στα θέματα βιωσιμότητας και ESG, στις επενδύσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ανάπτυξη τοπικού οικοσυστήματος και εφοδιαστικής αλυσίδας».  Όμως πολλά εξαρτώνται από τις επιλογές που θα ακολουθήσει η Ε.Ε. που οφείλουν να διασφαλίζουν ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων εντός και εκτός Ευρώπης. Η διαρροή επενδύσεων από την Ε.Ε. είναι μια πραγματικότητα με οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές συνέπειες, αφού η παραγωγή μεταφέρεται σε χώρες με μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα. Η αποανθρακοποίηση της οικονομίας είναι μια μακρά, τεχνικά σύνθετη και ακριβή διαδικασία, η οποία πρέπει να διενεργηθεί με τρόπο που να διασφαλίζει την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητά της. Σ ε αυτή την κατεύθυνση, οι στόχοι και οι πολιτικές για το κλίμα είναι αναγκαίο να συνοδεύονται από αναλυτικές αξιολογήσεις κόστους, οφέλους και επιπτώσεων στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.».

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ