Η ισότητα των φύλων στην εργασία χτίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Άρθρο κ. Δημήτρη Βέργαδου, Διευθυντή Τομέα ΜΜΕ και Ενημέρωσης ΣΕΒ, στην ATHENS VOICE

«Η ισότητα των φύλων στην εργασία σημαίνει κάτι πολύ μεγαλύτερο από τις ίσες ευκαιρίες των γυναικών. Σημαίνει πρωτίστως μία κουλτούρα και συμπεριφορά που αναδεικνύει τις ικανότητες χωρίς αποκλεισμούς· δημιουργεί δεξαμενές ταλέντου ισότιμα από άντρες ή γυναίκες· και σέβεται την προσωπικότητα όλων των εργαζομένων. Μια επιχείρηση είναι πραγματικά επιτυχημένη όταν ενστερνίζεται την ισότητα και τη συμπερίληψη, όχι απλά ως υποχρέωση απέναντι σε ορισμένες ομάδες εργαζομένων, αλλά ως βασικό συστατικό δημιουργικότητας και αλλαγής υποδείγματος λειτουργίας». Με τα λόγια αυτά, η κα. Ιουλία Τσέτη,  Διευθύνουσα Σύμβουλος των UNI-PHARMA SA & InterMed SA, Γενική Γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΒ και επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΣΕΒ για τη Διαφορετικότητα, τη Συμπερίληψη και την Ισότητα, έδωσε τον τόνο παρουσιάζοντας σε πρόσφατη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, την #Επιχείρηση_Ισότητα, τη νέα πρωτοβουλία του Συνδέσμου για την ισότητα των φύλων στην εργασία.

Από την πλευρά του, ο κ. Αθανάσιος Συριανός,  Πρόεδρος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ), και Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) τόνισε την δυναμική που διαμορφώνει η προώθηση της ισότητας και η  ανατροπή των στερεοτύπων,  που μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο δίκαιη, πολυποίκιλη και αποδοτική επιχειρηματική κοινότητα. «Η παρουσία γυναικών σε θέσεις ευθύνης μπορεί να φέρει νέες ιδέες, προοπτικές και προσεγγίσεις, και να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία μιας επιχείρησης. Επιπλέον, η παρουσία ποικίλων φωνών και απόψεων μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση και εξυπηρέτηση μιας ευρύτερης γκάμας πελατών και καταναλωτών», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέδειξε η έρευνα που υλοποίησε ο ΣΕΒ για τη θέση των γυναικών στις ελληνικές επιχειρήσεις, σήμερα η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στον κόσμο της εργασίαςεκτός από ρυθμιστική προτεραιότητα- είναι κυρίως ζήτημα δικαιοσύνης. Συγχρόνως, επιτρέπει διαφορετικές οπτικές και ανοίγει ορίζοντες σε δεξιότητες, τόσο στην εργασία όσο και στην καθημερινότητα, ενώ συμβάλλει και στην παραγωγικότητα. Για τις επιχειρήσεις, η ισότητα είναι παράγοντας επιβίωσης, ανάπτυξης και θεμελίωσης μιας σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η άποψη των επιχειρήσεων για τα σημαντικά οφέλη που συνεπάγεται η εφαρμογή πολιτικών ισότητας στην εργασία. Συγκεκριμένα, για πάνω από το 90% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα (η συντριπτική πλειονότητα), τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά και επικεντρώνονται στην ικανοποίηση των εργαζομένων, στην ενίσχυση της εικόνας τους, στην προσέλκυση και διατήρηση ικανού ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και στη βελτίωση της παραγωγικότητας. Εντούτοις, μόλις το 17% των επιχειρήσεων απάντησε ότι δρα εστιασμένα -δηλαδή ότι έχει στόχους και παρακολουθεί συγκεκριμένους δείκτες (όπως ενδεικτικά ποσοστά εργαζομένων ανδρών/γυναικών, αμοιβές, ποσοστά στελεχών/ διοίκησης, κλπ.)-  ενώ το υπόλοιπο 83% δεν παρακολουθεί το ζήτημα της ισότητας των φύλων με συστηματικό τρόπο.  Είναι παρήγορο,  ωστόσο, ότι στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό που θέτει και παρακολουθεί στόχους, ανεβαίνει στο 25%.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις σχεδόν καθολικά (84%) αναγνωρίζουν ότι η εφαρμογή ποσοστώσεων για την προώθηση της ισότητας των φύλων στις προσλήψεις και στις προαγωγές συμβάλλει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους· ωστόσο, σε ίδιο ποσοστό 84% δηλώνουν πως προσλαμβάνουν αποκλειστικά βάσει προσόντων, ενώ το υπόλοιπο 16% δηλώνει πως εφαρμόζει θετική ποσόστωση με συγκεκριμένους στόχους.

Τέλος, οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι για την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών, οι 3 αποτελεσματικότεροι τρόποι είναι:

  1. οι δράσεις ενημέρωσης των επιχειρήσεων για το πώς διασφαλίζεται η ισότητα των φύλων στην εργασία (86%)
  2. η οικονομική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα επιτυγχάνουν την ισότητα των φύλων (83%), και
  3. η ενημέρωση μαθητριών και φοιτητριών για την τυπική και τεχνική εκπαίδευση για την εξάλειψη στερεοτύπων (81%).

Εν κατακλείδι, η αξιοποίηση του ταλέντου στο ανθρώπινο κεφάλαιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει ούτε σύνορα ούτε αποκλεισμούς. Οι επιχειρήσεις που το έχουν εγκαίρως αντιληφθεί και το κάνουν πράξη κτίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής  κοινωνίας.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ