Η ισότητα είναι θέμα νοοτροπίας

Άρθρο Δρος Γιώργου Ξηρογιάννη, Γενικού Διευθυντή ΣΕΒ, στην Καθημερινή

«Η επένδυσή στην διαφορετικότητα, την ισότητα και την συμπερίληψη είναι συνεχής και υποστηρίζεται ενεργά από την ηγεσία μας. Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο μέχρι σήμερα [….] αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι». Το απόσπασμα από την πολιτική ισότητας που υιοθετούν οι δημιουργοί του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT συνοψίζει κρυστάλλινα τη λογική που πρέπει να διέπει κάθε επιχείρηση και κάθε χώρο εργασίας. Η προσπάθεια για ισότητα στην εργασία πρέπει να είναι συνεχής.

Για τον ΣΕΒ η ισότητα περιέχει κάτι πολύ μεγαλύτερο από τις ίσες ευκαιρίες των γυναικών στην εργασία. Είναι μια κουλτούρα και μια συμπεριφορά που αναδεικνύει τις ικανότητες χωρίς αποκλεισμούς, δημιουργεί δεξαμενές ταλέντου ισότιμα από άντρες ή γυναίκες, σέβεται την προσωπικότητα, απέχει από υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, αναγνωρίζει πλήρως τις ικανότητες και δεν βάζει εμπόδια στην επαγγελματική εξέλιξη. Είναι μια νοοτροπία που έχει ως δεδομένο ότι οι εργαζόμενες λαμβάνουν ίση αμοιβή για ίση εργασία, έχουν ισότιμη συμμετοχή σε θέσεις ευθύνης με μοναδικό κριτήριο την απόδοση και φυσικά οι νέες μητέρες υποστηρίζονται έμπρακτα.

Η υιοθέτηση της νοοτροπίας αυτής απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια απ’ ό,τι μέχρι τώρα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ,  οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το 33% του δυναμικού στις θετικές επιστήμες, στην τεχνολογία, στην μηχανική και στα μαθηματικά. Η συμμετοχή τους στους τομείς αιχμής είναι ακόμη μικρότερη, μόλις μια στους πέντε επαγγελματίες Τεχνητής Νοημοσύνης είναι γυναίκα. Δεν είναι τυχαίο πως η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει θέμα «DIGITALL: Καινοτομία και Τεχνολογία για την Ισότητα των Φύλων».

Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου την τελευταία δεκαετία, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης συγκριτικά με την υπόλοιπη ΕΕ. Σύμφωνα τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου για την Ισότητα των Φύλων, ο γενικός δείκτης ισότητας για την χώρα μας βρίσκεται στο 53%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 68%. Ενδεικτικά, ο επί μέρους δείκτης συμμετοχής στην εργασία είναι μεν 72%, αλλά η μονομέρεια και η ποιότητα της εργασίας για τις γυναίκες βαθμολογείται με 59%. Στον επί μέρους δείκτη της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ισχύος το χάσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο, με βαθμολογία 28%,  στο μισό του μέσου όρου της ΕΕ.

Για τον ΣΕΒ, η πορεία προς την ισότητα δεν πρέπει να εξαντλείται στις θεσμικές υποχρεώσεις κάθε επιχείρησης. Αντιθέτως, για εμάς είναι θέμα διαρκούς προόδου και προσπάθειας ενεργοποίησης του πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου, ανεξαρτήτως φύλου. Στην εσωτερική οργάνωσή μας προσπαθούμε να κάνουμε πράξη αυτή τη νοοτροπία, με τo 55% των διευθυντικών στελεχών μας να είναι γυναίκες. Στις θέσεις αυτές προσθέτουν σημαντική αξία συνδυάζοντας σύνθετες τεχνικές γνώσεις, συναισθηματική νοημοσύνη, εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες και υψηλή ικανότητα διαχείρισης διενέξεων και διαφωνιών.

Έχουμε επιπλέον δημιουργήσει την ομάδα εργασίας για τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη και την ισότητα, με επικεφαλής την κα Ιουλία Τσέτη, CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) και γενική γραμματέα του ΔΣ του ΣΕΒ. Η ομάδα εργασίας προωθεί ενεργητικά πολιτικές και καλές πρακτικές στα  ζητήματα ισότητας, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες με κριτήριο τις ικανότητές τους.

Τα πλεονεκτήματα της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία είναι σημαντικά και εν πολλοίς αυταπόδεικτα. Μια επιχείρηση με ποικιλομορφία στον πυρήνα της εργασιακής κουλτούρας της, αξιοποιεί το πλέον παραγωγικό ανθρώπινο κεφάλαιό της και γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο δημιουργική, πιο κερδοφόρα. Γίνεται καλύτερη για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της.

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ