Η Γραφειοκρατία ένας ελέφαντας στο δωμάτιο της ΕΕ

Άρθρο κ. Δημήτρη Βέργαδου, Διευθυντή Τομέα ΜΜΕ & Ενημέρωσης του ΣΕΒ, στη Deal News

«Για να παραμείνει διατηρήσιμη η αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής βιομηχανίας τα επόμενα χρόνια, και με ορίζοντα το 2030, χρειάζεται να επιταχύνουμε τις δομικές αλλαγές και τους μετασχηματισμούς σε όλα τα επίπεδα, με αιχμή τη συνολική βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας. Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι η συστηματική ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής, και η διασύνδεσή της με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα εφοδιασμού

Αυτά επισημάνθηκαν στο  πρόσφατο βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ. Μια κρίσιμη πρόταση  που αναδείχθηκε ήταν η  δραστική μείωσης τη γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒ Δρ Γιώργο Ξηρογιάννη, τα εργαλεία ψηφιακής διακυβέρνησης έκαναν μια σημαντική αρχή, αλλά καλούνται να ψηφιοποιήσουν την  απέραντη υφιστάμενη γραφειοκρατία. Πλέον, κάθε  νόμος που  ψηφίζεται πρέπει να αφαιρεί και όχι να προσθέτει στη βιομηχανία ακόμη περισσότερη γραφειοκρατία.

Αυτές τις ημέρες, η BusinessEurope (η ευρωπαϊκή εργοδοτική ένωση)  έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μιας νέας σημαντικής έρευνας επιχειρήσεων σε 21 ευρωπαϊκές χώρες, σχετικά με τις εμπειρίες τους με τις διαδικασίες άδειας λειτουργίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ΕΕ.  Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο  Fredrik Persson, πρόεδρος BusinessEurope τόνισε ότι στο σημερινό, εξαιρετικά ανταγωνιστικό παγκόσμιο σκηνικό, η ταχύτητα έχει στρατηγική βαρύτητα. Οι μακρόσυρτες και περίπλοκες διαδικασίες για την αδειοδότηση λειτουργίας αποτελούν φραγμό στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Μία απογοητευτική στατιστική της έρευνας: Περίπου το 60% των εταιρειών που απάντησαν στην έρευνα πρέπει να περιμένει πάνω από έναν χρόνο -και μέχρι και έξι χρόνια- για την έγκριση μιας άδειας λειτουργίας, ενώ  για το 83% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, η πολυπλοκότητα και η μεγάλη χρονική  διάρκεια των αδειοδοτικών διαδικασιών αποτελεί εμπόδιο για τις επενδύσεις στην Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις απαριθμούν προβλήματα με τις δημόσιες αρχές -την ταχύτητα και το έλλειμμα συντονισμού- καθώς και τις περιπλοκές και την αβεβαιότητα γύρω από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Οι βασικοί μας ανταγωνιστές, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα, αλλά έχουν συγκεκριμένες διατάξεις, όπως χρονικά όρια για κάθε βήμα των διαδικασιών αδειοδότησης, προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν. Η ΕΕ έχει και αυτή κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται ακόμη περισσότερα –και άμεσα.  Η βιομηχανία της ΕΕ χρειάζεται ρυθμίσεις έτσι ώστε η «άδεια για τον μετασχηματισμό» της να  δίνεται με ταχύτητα. Η ανάγκη αυτή υπαγορεύει ότι η μεταρρύθμιση της βιομηχανικής αδειοδότησης σε ολόκληρη την ΕΕ πρέπει να είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη κατά την επόμενη περίοδο της ΕΕ.

Σύμφωνα με όσους απάντησαν στην έρευνα, οι 3 κύριες ενέργειες που θα ήθελαν να δουν να υλοποιούνται για τη βελτίωση και επιτάχυνση της αδειοδότησης της ΕΕ είναι: 1) Χρονικά όρια στη χορήγηση άδειας από τις αρχές (86%)· 2) Βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ εταιρειών και αρχών (82%)· και 3) να επιτρέπεται η πρόωρη έναρξη των έργων/κατασκευών (79%).

Η επιτάχυνση της άδειας λειτουργίας είναι κρίσιμη για την αναγέννηση της βιομηχανίας στην Ευρώπη. Πρέπει να αποτελέσει μία από τις κύριες προτεραιότητες της ατζέντας της ΕΕ για την περίοδο 2024-2029.

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ