“Γιατί χρειαζόμαστε έναν εθνικό στόχο για τη βιομηχανία;” – Άρθρο του Γενικού Διευθυντή του ΣΕΒ, κ. Άκη Σκέρτσου στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 4/2/2018

Την περασμένη Τρίτη με μια κοινή παρέμβαση μας με την BusinessEurope, ο ΣΕΒ και 26 ακόμη κλαδικοί και περιφερειακοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι της χώρας μας, ζητήσαμε από την Πολιτεία να ακολουθήσει το παράδειγμα της υπόλοιπης Ευρώπης και να αυτοδεσμευθεί σε έναν φιλόδοξο στόχο: την αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας από το 8,6% στο 12% του Ελληνικού ΑΕΠ έως το 2020. Διότι περισσότερη βιομηχανία σημαίνει περισσότερες, πιο σταθερές και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, ώστε να ανακοπεί το brain drain, καθώς και περισσότερα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα για το κράτος.

Μπροστά μας βρίσκεται μια στρατηγική απόφαση ως προς το μέλλον της ελληνικής παραγωγής: είτε θα συνεχίσουμε να είμαστε η χώρα του «χύμα», είτε θα επενδύσουμε σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικών ανάπτυξης της μεταποίησης, σε πρότυπα και διαδικασίες ποιότητας και τυποποίησης σε ο,τι αφορά την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας ώστε να κερδίσουμε στον διεθνή ανταγωνισμό.

Ο πρώτος δρόμος είναι πιο εύκολος. Σε αυτόν βαδίζουμε επί πολλά χρόνια τώρα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση της βιομηχανικής βάσης. Ο δεύτερος είναι σαφώς πιο απαιτητικός για όλους μας. Συνδέεται όμως με την ανάπτυξη και την ισχυροποίηση της βιομηχανίας στον διεθνή ανταγωνισμό. Και σε αυτόν πρέπει να επενδύσουμε.

Ένας στόχος από μόνος του φυσικά δεν σημαίνει τίποτα αν δεν συνοδεύεται από τις κατάλληλες πολιτικές αλλά και επιμέρους KPIs για την απασχόληση, την καινοτομία, την κυκλική οικονομία, την ψηφιακή ωρίμανση των επιχειρήσεων, τις δεξιότητες των εργαζομένων, τη χωροθέτηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, το ύψος του ενεργειακού, φορολογικού και μη μισθολογικού κόστους, τη μείωση του διοικητικού βάρους ή την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης. Όλους εκείνους τους παράγοντες δηλαδή που συνθέτουν το προφίλ της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας και μεταποίησης, και αποτελούν ταυτόχρονα βασικά κριτήρια στη λήψη μιας επενδυτικής απόφασης.

Η δέσμευση συνεπώς σε έναν εθνικό στόχο μας αναγκάζει να δεσμευτούμε κατ’επέκταση και σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης ώστε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε όλα τα παραπάνω. Σηματοδοτεί δηλαδή τη βούληση να προχωρήσουμε μπροστά και να αλλάξουμε νοοτροπία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ολοκλήρωση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής στην οποία το πρόσφατο Eurogroup καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα, είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Ούτε βέβαια και να εξαντληθεί στα συνήθη ευχολόγια που διαβάζουμε κατά καιρούς σε αντίστοιχα κείμενα. Διαφορετικά ο επιθυμητός παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας είτε θα αργήσει πολύ είτε δεν θα συμβεί καθόλου.
X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ