Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ώρα να τρέξουμε με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη

Άρθρο κ. Μ. Μητσόπουλου, Δ/ντή Τομέα Επιχ. Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών ΣΕΒ, στη Βραδυνή της Κυριακής

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη  στιγμή όπου όλοι ελπίζουν ότι η ομαλότητα, θα επανέλθει σύντομα στην παγκόσμια οικονομία. Η διαχείριση της πανδημίας μας αφήνει σημαντικά μαθήματα και την αίσθηση ότι με άξονες τη γνώση, την επιστήμη και την κοινωνική αλληλεγγύη, η επόμενη μέρα μπορεί να είναι καλύτερη. Στο πλαίσιο αυτό, η  χώρα μας, αν και τραυματισμένη ακόμα από δυο απανωτές κρίσεις, διαθέτει έναν ιδιωτικό τομέα που έχει γαλουχηθεί σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και είναι πλέον προικισμένη με ένα ιδιαίτερα σημαντικό απόθεμα μεταρρυθμίσεων.

Έχει σημασία να τονιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, ειδικά τον τελευταίο καιρό, ή που βαίνουν προς λειτουργική ολοκλήρωση, διευκολύνουν και την ενδυνάμωση της παραγωγικής μας βάσης. Καταρχήν, η αδειοδότηση μεταποιητικών δραστηριοτήτων τουλάχιστον σε οργανωμένους υποδοχείς όπως τα βιομηχανικά πάρκα έχει πλέον βελτιωθεί αισθητά, ενώ πριν λίγα χρόνια ακόμα και μια άδεια λειτουργίας υποδειγματικής μονάδας εντός ΒΙ.ΠΕ. μπορούσε να αργήσει 3 χρόνια. Επιπλέον, κρίσιμες για την ολοκλήρωση αυτής της μεταρρύθμισης δράσεις όπως η έκδοση νέων Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων και η ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων ήδη υλοποιούνται. Αντίστοιχα, το νέο πλαίσιο χωροταξίας του Ν4759/2020 έχει επιλύσει σημαντικές θεσμικές αντιφάσεις που ορθώνανε ανυπέρβλητα εμπόδια στην υλοποίηση επενδύσεων και έτσι θα επιτρέψει τη σταδιακή αντιμετώπιση σειράς πρακτικών ζητημάτων σε θέματα χωροταξίας και που θα επιτρέψουν την προστασία του περιβάλλοντος παράλληλα με τη διευκόλυνση επενδύσεων.

Άλλο παράδειγμα είναι η φορολογική πολιτική. Αν και μένουν σε εκκρεμότητα αρκετά ζητήματα, τα τελευταία δυο χρόνια έχουν γίνει πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν εκλογικεύσει αρκετές από τις φόρο-υπερβολές του παρελθόντος, με αποτέλεσμα η φορολογική πρόταση της χώρας προς τους επενδυτές πλέον να είναι ουσιαστικά βελτιωμένη και σε αρκετές παραμέτρους διεθνώς ανταγωνιστική. Ενδεικτικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τη φορολογία κερδών και μερισμάτων, την αντιμετώπιση της ανταμοιβής στελεχών με δικαιώματα προαίρεσης, τα πρώτα βήματα μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης εργαζομένων και στελεχών, έστω και προσωρινά, τα κίνητρα προσέλκυσης στελεχών από την αλλοδαπή και σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες όπως ενδεικτικά η φορολογική αντιμετώπιση των διαγραφών οφειλών.

Υπάρχουν και πολλά άλλα κρίσιμα πεδία στα οποία έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος, όπως ενδεικτικά η θεσμοθέτηση ενός λειτουργικού πλαισίου για τη δεύτερη ευκαιρία, η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και η συζήτηση για την ανάπτυξη των υποδομών που είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Σήμερα, η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη μεγάλη πρόκληση του μετασχηματισμού της οικονομίας στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή εποχή αλλά και της διαχείρισης των σημαντικών πόρων που θα κινητοποιηθούν για τον μετασχηματισμό αυτό. Ταυτόχρονα, οι προσπάθειες της τελευταίας δεκαετίες αλλά και ειδικά των τελευταίων ετών έχουν απελευθερώσει τον παραγωγικό τομέα της χώρας, έστω και μερικά από τα δεσμά του παρελθόντος, τώρα που η καταστρεπτική αβεβαιότητα υποχωρεί και η πρόσβαση σε ρευστότητα βελτιώνεται.

Σήμερα η χώρα μας έχει μια μοναδική ευκαιρία να υπερκαλύψει το έλλειμμα παραγωγής, ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής, που ακόμα τη χαρακτηρίζει και να διασφαλίσει τη θέση της ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες με στέρεες βάσεις, εφόσον η μεταρρυθμιστική προσπάθεια συνεχιστεί, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ας την αδράξουμε λοιπόν.

X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ