6 προτεραιότητες για βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία για όλους

Άρθρο κ. Μιχάλη Μητσόπουλου, Διευθυντή Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ, στη Real News

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε ότι αφορά την αδειοδότηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Μετά από δεκαετίες, κατά τις οποίες «δεν μπορούσε να αδειοδοτηθεί ούτε υπόστεγο σε βιομηχανική περιοχή» χωρίς πολυετείς ταλαιπωρίες, ειδικά οι παραγωγικές μονάδες της μεταποίησης μπορούν να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν όπου προβλέπεται από τη χωροθέτηση. Αυτή η απλή αλλαγή σκηνικού όμως μας επιτρέπει να ελπίζουμε για τα επόμενα χρόνια μια ανάκαμψη της «Ελλάδας που παράγει». Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει τον καταλύτη για την αλλαγή, στην πράξη και όχι τη θεωρία, του «παραγωγικού μοντέλου της Ελληνικής οικονομίας» και θα συμπαρασύρει αντίστοιχα σημαντικές αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο.

Διότι, οι «επιχειρήσεις που παράγουν» αποτελούν ένα μόνο μέρος πολύπλοκων οικοσυστημάτων μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων παραγωγής και υπηρεσιών, σε κάθε σημείο των αλυσίδων αξίας. Μέσα σε αυτά τα οικοσυστήματα βρίσκονται οι θέσεις εργασίας που σήμερα ακόμα απουσιάζουν από τη χώρα μας, συμβάλλοντας στο brain drain των προηγούμενων δεκαετιών. Αυτές, όταν δημιουργηθούν, θα δώσουν επίσης σε πολλούς συμπολίτες μας τα οικονομικά μέσα για αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και ακόμα και για τη δημιουργία οικογένειας. Η ανάταξη αυτών των οικοσυστημάτων θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας μεγαλύτερης ποικιλίας και ενός μεγαλύτερου αριθμού ποιοτικών θέσεων εργασίας και συνεπώς τη στροφή από την αεργία και ανεργία στην απασχόληση ειδικά των νέων και των γυναικών και έτσι στην αλλαγή του ισοζυγίου παραγωγής/ κατανάλωσης λόγω ταχύτερης αύξησης του αριθμητή από τον παρονομαστή.

Η ανάταξη αυτή όμως, γνωρίζουμε σήμερα, πρέπει να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Πρέπει να συμβάλλει στον μετασχηματισμό τόσο της παραγωγής όσο και της κατανάλωσης στη χώρα μας με στόχο την ευθυγράμμιση με μια προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης. Στην μεγάλη αυτή προσπάθεια, θα πρέπει η κυβέρνηση, ως εκπρόσωπος της κοινής βούλησης της κοινωνίας, η κοινωνία και οι επιχειρήσεις να γίνουν συνοδοιπόροι και να συμβάλλουν ο κάθε ένας σύμφωνα με τις δυνατότητες αλλά και τη δικαιοδοσία του.

Ο κάθε ένας θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει, αλλά αξιοποιώντας την καινοτομία, τη γνώση, τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής και τα μέσα που διασφαλίζει η παραγωγική βάση να αναπροσαρμόσουμε την καθημερινότητα μας όλο και περισσότερο στην κατεύθυνση αυτή. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο κέντρο αυτής της προσπάθειας, καθώς η ανάπτυξη που προκαλούν αποτελεί το κύριο μέσο υλοποίησης της στροφής προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Για το λόγο αυτό άλλωστε ο ΣΕΒ έχει αποφασίσει να δουλέψει κατά προτεραιότητα το επόμενο χρονικό διάστημα πάνω σε έξι άξονες/προτεραιότητες, που σύμφωνα με τον Πρόεδρό του, είναι:

1. Να φέρουμε πιο κοντά τις επιχειρήσεις στην κοινωνία, ξεκινώντας από το τι μπορούμε εμείς, οι επιχειρήσεις, να κάνουμε καλύτερα.

2. Να προωθήσουμε τη συλλογική μας ικανότητα σαν κοινωνία και οικονομία να καινοτομούμε σε όλους τους τομείς.

3. Να επενδύσουμε και να συνεργαστούμε για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων όλων των εργαζόμενων και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα.

4. Να δουλέψουμε συστηματικά για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας, με τρόπο που συνδυάζει βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα.

5. Να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να επιταχύνουν το ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

6. Να δουλέψουμε για μια σύγχρονη βιομηχανική πολιτική, ως βάση για μια πιο ανθεκτική οικονομία με καλύτερες θέσεις εργασίας.

Το στοίχημα των επόμενων δεκαετιών είναι συνεπώς η αποτελεσματική συνεργασία όλων μας στους άξονες αυτούς και συνεπώς η ευελιξία προσαρμογής στα δεδομένα που αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να συμβάλλουν τα μέγιστα για την επίτευξη της στροφής προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της ευημερίας όλων μας.

X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ