ABB: Τεχνολογία υψηλής ενεργειακής απόδοσης για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη βιομηχανία και τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ν. Ευρώπης

7 Δεκεμβρίου 2021 | Νέα Μελών
 • 45% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιείται από ηλεκτροκινητήρες σε κτίρια ή βιομηχανικές εφαρμογές
 • Η συμβολή της ABB στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσα από έργα που υλοποιήθηκαν στην Νότια Ευρώπη

Με το βλέμμα στραμμένο στην 26η COP, την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στην Γλασκώβη, οι χώρες θεσπίζουν δράσεις για τον περιορισμό των εκπομπών σύμφωνα με τους στόχους που ορίστηκαν στη συμφωνία του Παρισίου με στόχο την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σήμερα, η ανάγκη ενεργειακής απόδοσης είναι πιο επιτακτική από ποτέ, για την απαλλαγή των βιομηχανιών και των υποδομών από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Συχνά παραβλέπεται ότι οι κινητήρες υψηλής ενεργειακής απόδοσης που ελέγχονται από ρυθμιστές στροφών παίζουν καθοριστικό ρόλο στον δρόμο για να εξασφαλίσουμε ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα. Οι ηλεκτροκινητήρες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Παρά το γεγονός ότι δεν τους βλέπουμε, κινούν αντλίες που μας εξασφαλίζουν φρέσκο νερό, οδηγούν συστήματα ψύξης και θέρμανσης, λειτουργούν τις πρέσες που σχηματίζουν το σασί των αυτοκινήτων μας, εξασφαλίζουν βιωσιμότητα στις μεταφορές αλλά και χρησιμοποιούνται εκτενώς στην παραγωγή τροφίμων.

Πολλά από τα συστήματα που οδηγούνται από ηλεκτροκινητήρες και ρυθμιστές στροφών βασίζονται σε παρωχημένες και μη αποδοτικές τεχνολογίες που κατασπαταλούν ενέργεια. «Η επένδυση σε τελευταίες τεχνολογίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης μπορεί να έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο» είπε ο Morten Wierod, Πρόεδρος των Συστημάτων Κίνησης (Motion) της ABB. «Έρευνες έχουν δείξει ότι αν οι 300 εκατομμύρια ηλεκτροκινητήρες και ρυθμιστές στροφών που είναι εγκατεστημένοι παγκοσμίως αντικατασταθούν με βελτιωμένο υψηλής ενεργειακής απόδοσης εξοπλισμό, η παγκόσμια ηλεκτρική κατανάλωση μπορεί να μειωθεί κατά 10%. Η εξοικονόμηση αυτή ισούται με περισσότερο από το 90% της ετήσιας κατανάλωσης όλης της Ευρώπης.»

Η ABB βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εξασφαλίζοντας υψηλού επιπέδου τεχνολογία που βοηθά τους πελάτες της νότιας Ευρώπης να χρησιμοποιήσουν λιγότερη ενέργεια και να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Μια εταιρία κοινής ωφέλειας νερού σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Γαλλίας ολοκλήρωσε ένα μεγάλο έργο ανανέωσης των αντλιοστασίων για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πόσιμου νερού της πόλης. Ανακαινίζοντας περισσότερα από εκατό συστήματα άντλησης, εξοπλισμένα με κινητήρες υψηλής ενεργειακής απόδοσης της ABB IE4, βελτίωσαν την συνολική ηλεκτρική απόδοση του δικτύου κατά 7 – 10%.

Κίνημα Ενεργειακής Αποδοτικότητας

Στη Σερβία, ο δεύτερος μεγαλύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός, HPP Bajina Bašta βελτίωσε την διαθεσιμότητα και αύξησε την συνολική ενεργειακή του απόδοση. Χρησιμοποίησε μετασχηματιστές και μετατροπείς ισχύος MEGADRIVE-LCI της ABB για την ομαλή εκκίνηση δύο σύγχρονων μηχανών ισχύος 315 MW η καθεμία, για την άντληση νερού και την αποθήκευση ενέργειας στον υδροηλεκτρικό σταθμό. Έτσι εξασφαλίστηκαν 5-6 GWh επιπρόσθετης ενέργειας τον χρόνο χάρη στην καλύτερη απόδοση και αξιοποίηση των υφιστάμενων υδροστροβίλων.

Το IKEA βελτίωσε την ενεργειακή απόδοση δύο εκ των μεγαλύτερων καταστημάτων του στην Ισπανία εγκαθιστώντας ηλιακά πάνελ και εξοπλίζοντας τα συστήματα ψύξης και θέρμανσης με 15 ρυθμιστές στροφών εξαιρετικά χαμηλών αρμονικών. Αναβαθμίζοντας τα συστήματα ψύξης θέρμανσης και εξαερισμού εξασφαλίστηκε ενεργειακή εξοικονόμηση της τάξης του 25%. Αυτές οι εξοικονομήσεις αντιστοιχούν στην ετήσια μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα περίπου 425 τόνων, που ισούνται με τις εκπομπές που έχουν ετησίως 95 αυτοκίνητα.

Η Ιταλική εταιρία Farina Presse, ανέπτυξε μια πρέσα με σύστημα ανάκτησης κινητικής ενέργειας, που χρησιμοποιείται σε βαριές βιομηχανίες, όπως αυτές των μετάλλων. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με έναν κινητήρα και ειδικό ρυθμιστή στροφών της ΑΒΒ που επιτρέπει την επιστροφή ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο, περιορίζοντας την κατανάλωση περισσότερο από 40%. Η ενέργεια που ξοδεύεται από μια συμβατική πρέσα υπό μορφή θερμότητας που εκλύεται στο περιβάλλον, αγγίζει τις 388.000 kWh, ενώ η πρέσα που διαθέτει σύστημα ανάκτησης κινητικής ενέργειας περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου κατά 300 τόνους. Το μέγεθος αυτό για να αντισταθμιστεί απαιτούνται 4.500 δέντρα.

Κινητήρες SynRM και Ρυθμιστές Στροφών της ΑΒΒ

Το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό ρυμουλκό σκάφος μηδενικών εκπομπών, ονομάζεται Zeetug30 και βρίσκεται στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Η ABB συνέβαλε στην ενεργειακή αναβάθμιση προμηθεύοντας το σκάφος με 14 ειδικού τύπου μετατροπείς ισχύος για τους κινητήρες πρόωσης, τις πυροσβεστικές αντλίες και τα βοηθητικά φορτία του ρυμουλκού. Με τα παραπάνω, το Zeetug30 εξοικονομεί σχεδόν 210 τόνους CO2 και 9 τόνους μονοξειδίου του αζώτου τον χρόνο, σε σχέση με παρομοίου μεγέθους ρυμουλκά σκάφη με μηχανή diesel.

Στην Ιταλία η Sacmi Packaging and Chocolate ανέλυσε τον κύκλο επεξεργασίας υψηλής ποιότητας μαύρης σοκολάτας που παράγεται σε ένα εργοστάσιο που λειτουργεί σχεδόν 7.000 ώρες το χρόνο. Εκτιμήθηκε ότι αντικαθιστώντας τους ηλεκτροκινητήρες ενεργειακής κλάσης IE3, με σύγχρονους κινητήρες μαγνητικής αντίστασης της ABB ενεργειακής κλάσης IE5, εξασφαλίζει 3-4% εξοικονόμηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 22 τόνους ετησίως.

«Αυτά τα παραδείγματα είναι μια δυνατή απόδειξη της δέσμευσης της ABB για την προστασία του περιβάλλοντος σε στενή συνεργασία με τους πελάτες μας στην βιομηχανία αλλά και τις κτιριακές εγκαταστάσεις» είπε ο Alessandro Pueroni, Lead Business Area Manager Motion Southern Europe & Italy της ABB. Ένας βασικός πυλώνας της στρατηγικής βιωσιμότητας της εταιρίας μας για το 2030 είναι η δέσμευση να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των λειτουργιών των πελάτων μας κατ’ ελάχιστο κατά 100 εκατομμύρια τόνους, συνεργαζόμενοι στενά με ιδρύματα, κυβερνητικούς φορείς και πανεπιστήμια. Με αυτή την προσέγγιση ενθαρρύνουμε όλους τους εμπλεκόμενους στις χώρες μας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων αλλά και των μέσων ενημέρωσης, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να γίνουμε κομμάτι του Κινήματος Ενεργειακής Αποδοτικότητας.

Η ABB είναι μια κορυφαία παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας, που πρωτοπορεί στον μετασχηματισμό της κοινωνίας και της βιομηχανίας, ώστε να επιτύχει ένα πιο παραγωγικό και βιώσιμο μέλλον. Συνδέοντας κατάλληλα λογισμικά με το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων και υπηρεσιών της στους τομείς του Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού Διανομής & Εγκαταστάσεων, του Βιομηχανικού Αυτοματισμού καθώς και των Συστημάτων Κίνησης και Ρομποτικής, η ABB επεκτείνει τα όρια της τεχνολογίας για να οδηγήσει την απόδοση σε νέα επίπεδα. Με μια ιστορία διακρίσεων και υπεροχής που μετρά πάνω από 130 χρόνια, η επιτυχία της ABB καθοδηγείται από 105.000 ταλαντούχους εργαζόμενους σε περισσότερες από 100 χώρες. www.abb.gr

Ο Τομέας Συστημάτων Κίνησης (Motion) της ΑΒΒ διατηρεί τον κόσμο σε κίνηση – εξοικονομώντας ενέργεια καθημερινά. Καινοτομούμε και διευρύνουμε τα όρια της τεχνολογίας για να επιτύχουμε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα για τους πελάτες, τη βιομηχανία και την κοινωνία. Με τις ψηφιακές δυνατότητες των ρυθμιστών στροφών, κινητήρων και υπηρεσιών μας, οι πελάτες και οι συνεργάτες μας επιτυγχάνουν καλύτερες επιδόσεις, ασφάλεια και αξιοπιστία. Προσφέρουμε έναν συνδυασμό υψηλής τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, παρέχοντας τη βέλτιστη λύση σε ρυθμιστές στροφών και κινητήρες, για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους. Μέσω της παγκόσμιας παρουσίας μας, είμαστε πάντα κοντά εξυπηρετώντας τους πελάτες μας. Αξιοποιώντας περισσότερο από 130 χρόνια σωρευτικής εμπειρίας σε ηλεκτρικά συστήματα κίνησης, μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε καθημερινά. new.abb.com/gr/about/our-businesses/motion

ABB

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex). Η ABB είναι μια κορυφαία παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας, που πρωτοπορεί στον μετασχηματισμό της κοινωνίας και της βιομηχανίας, ώστε να επιτύχει ένα πιο παραγωγικό και βιώσιμο μέλλον. Συνδέοντας κατάλληλα λογισμικά με το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων και υπηρεσιών της στους τομείς του Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού Διανομής & Εγκαταστάσεων, του Βιομηχανικού Αυτοματισμού, καθώς και των Συστημάτων Κίνησης και Ρομποτικής, η ABB επεκτείνει τα όρια της τεχνολογίας για να οδηγήσει την απόδοση σε νέα επίπεδα. Με μια ιστορία διακρίσεων και υπεροχής που μετρά πάνω από 130 χρόνια, η επιτυχία της ABB καθοδηγείται από 105.000 ταλαντούχους εργαζόμενους σε περισσότερες από 100 χώρες.

Περισσότερα νέα της Εταιρείας

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ