Συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Mercosur

Κόντρα στο ρεύμα του αυξανόμενου παγκόσμιου προστατευτισμού, η ΕΕ συνεχίζει να υπερασπίζεται και να προωθεί την αξία και τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου. Η τελευταία επιτυχία της ΕΕ είναι η πολιτική συμφωνία με τις χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Περού) για σύναψη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, που οριστικοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2019.

Εκτός από το σημαντικό συμβολισμό της εδραίωσης της ΕΕ ως τον παγκόσμιο υπέρμαχο της νεοφιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης, η εν λόγω πολιτική συμφωνία αναμένεται να ωφελήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ πολλαπλά.
Βάσει της συμφωνίας, θα απαλειφθούν σταδιακά η πλειονότητα των δασμών για τις εξαγωγές της ΕΕ προς τη Mercosur, καθιστώντας τις εταιρείες της ΕΕ πιο ανταγωνιστικές, εξοικονομώντας τους δασμούς ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Πιο συγκεκριμένα:

-στο χώρο των βιομηχανικών προϊόντων, ουσιαστικά ανοίγει σταδιακά μία αγορά 280 εκατ. καταναλωτών που μέχρι σήμερα ήταν κλειστή λόγω των υψηλών και μερικές φορές απαγορευτικών δασμών. Αυτά περιλαμβάνουν τα αυτοκίνητα (35%), τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων (14-18%), τα μηχανήματα (14-20%), τα χημικά (έως 18%), τα φαρμακευτικά προϊόντα (έως 14%), τα είδη ένδυσης και υποδημάτων (35%) ή τα πλεκτά υφάσματα (26%).

-στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής, η ΕΕ θα επωφεληθεί από την περικοπή των υφιστάμενων υψηλών δασμών της Mercosur στα προϊόντα εξαγωγής της ΕΕ, τις σοκολάτες και τα είδη ζαχαροπλαστικής (20%), τους οίνους (27%), τα οινοπνευματώδη ποτά (20 έως 35%) και τα αναψυκτικά (20 έως 35%). Η συμφωνία θα προβλέπει επίσης την απαλλαγή από δασμούς, με την επιφύλαξη των ποσοστώσεων για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ (επί του παρόντος δασμολογικού συντελεστή 28%), ιδίως για τα τυριά.

-η συμφωνία προβλέπει την αμοιβαία αναγνώριση και προστασία των προϊόντων που υπάγονται σε γεωγραφική ένδειξη. Πιο συγκεκριμένα, προστατεύονται πλήρως 357 ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις και 220 της Mercosur.

– η Mercosur θα ανοίξει τις αγορές δημόσιων συμβάσεων στις εταιρείες της ΕΕ σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά αναμένεται επίσης μεγαλύτερη ελευθέρωση σε τοπικό επίπεδο (π.χ. πόλεις).

Τέλος, η συμφωνία κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα των δημόσιων αρχών να ενεργούν για την προστασία της υγείας των ανθρώπων, των ζώων ή των φυτών ή του περιβάλλοντος, όταν κρίνουν ότι υπάρχουν σχετικοί κίνδυνοι ακόμη και στην περίπτωση όπου οι επιστημονικές αναλύσεις για τις δυνητικές επιπτώσεις διίστανται (το λεγόμενο «precautionary principle»).
Οι δύο πλευρές θα προβούν τώρα σε νομική αναθεώρηση του συμφωνηθέντος κειμένου ώστε να παρουσιαστεί η τελική εκδοχή της συμφωνίας και όλες οι εμπορικές του πτυχές. Σε δεύτερη φάση, η συμφωνία θα μεταφραστεί και θα σταλεί για έγκριση στα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δείτε εδώ τα κύρια σημεία της συμφωνίας
X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ