Πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αρθεί το αδιέξοδο με το Brexit

Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Βάσει του σχετικού ψηφίσματος στην Βουλή των Κοινοτήτων στις 29 Οκτωβρίου, οι Βρετανοί πολίτες θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου σε μία ψηφοφορία που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένα άτυπο δημοψήφισμα σχετικά με το Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Οκτωβρίου, το ΗΒ και οι ΕΕ 27 κατέληξαν σε νέα συμφωνία σχετικά την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ. Η κύρια αλλαγή έχει να κάνει με το ιρλανδικό backstop το οποίο, υπό την αρχική μορφή, θα ανάγκαζε το ΗΒ να εισέλθει σε μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ έως ότου βρεθεί εναλλακτικός μηχανισμός ώστε να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Βάσει της νέας συμφωνίας:

– H Βόρεια Ιρλανδία θα αποτελεί επίσημα τμήμα της τελωνειακής ένωσης του ΗΒ αλλά ντε φάκτο θα υπάγεται στους τελωνειακούς κανόνες της ΕΕ.

– Ώστε να αποφευχθεί σκληρό σύνορο, θα πραγματοποιούνται τελωνειακοί έλεγχοι στα λιμάνια της Μεγάλης Βρετανίας πριν φτάσουν στην Βόρεια Ιρλανδία. Εφόσον ο τελικός προορισμός των προϊόντων είναι η Βόρεια Ιρλανδία, τότε δεν θα υπάγονται σε δασμούς. Αν ωστόσο, υπάρχει «ρίσκο» ότι τα προϊόντα θα εισέλθουν στην επικράτεια της ΕΕ, δηλαδή θα περάσουν από τη Βόρεια Ιρλανδία στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, τότε οι Βρετανικές αρχές θα επιβάλλουν κοινοτικούς δασμούς. Τα κριτήρια για τον καθορισμό του εν λόγω «ρίσκου» θα εκπονηθούν από κοινή Επιτροπή ΕΕ- ΗΒ κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η οποία θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο 2020 κατά την οποία το ΗΒ θα συνεχίσει να ακολουθεί τους κανόνες της ΕΕ χωρίς να είναι μέλος. Η εν λόγω περίοδος μπορεί να επεκταθεί έως και δύο χρόνια. Επίσης, οι παραγωγοί της Βόρειας Ιρλανδίας θα εφαρμόζουν τους ενωσιακούς τελωνειακούς και ρυθμιστικούς κανόνες ώστε τα προϊόντα τους να μπορούν να εισέρχονται ελευθέρα στην ΕΕ μέσω της Ιρλανδίας.

– Οι εν λόγω συμφωνία θα έχει ισχύ για τέσσερα χρόνια, δηλ. για την περίοδο 2021-2024. Δύο μήνες πριν τη λήξη της ισχύος της συμφωνίας, η Βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας θα πρέπει να αποφανθεί αν επιθυμεί επέκτασή της. Αν επικυρωθεί με απλή πλειοψηφία, τότε η συμφωνία θα επεκταθεί για 4 χρόνια. Αν υπάρξει στήριξη και από τις δύο κοινότητες (Προτεστάντες και Καθολικούς), τότε θα επεκταθεί για 8 χρόνια που προϋποθέτει ωστόσο στήριξη από το 60% της Βουλής και το 40% από κάθε κοινότητα. Αν δεν εγκριθεί η επέκταση, τότε θα υπάρξει αυτόματη παράταση των κανόνων για δύο χρόνια μέχρι να βρεθεί εναλλακτικός μηχανισμός.

Παρότι η συμφωνία εγκρίθηκε από τους ΕΕ-27, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών και ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση του ΗΒ αναγκάστηκε να ζητήσει παράταση των διαπραγματεύσεων έως τις 31 Ιανουαρίου. Η παράταση εγκρίθηκε από τους ΕΕ στις 29 Οκτωβρίου ωστόσο δίνει τη δυνατότητα το ΗΒ να αποχωρήσει πιο νωρίς αν, εν τω μεταξύ, επικυρωθεί η συμφωνία. Ταυτοχρόνως, οι ηγέτες των ΕΕ-27 ξεκαθάρισαν ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις όσον αναφορά το Brexit καθώς οι θέσεις των κομμάτων διαφέρουν σημαντικά. Παρότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν προς το παρόν ένα σημαντικό προβάδισμα στους Συντηρητικούς, οι εκλογικοί αναλυτές θεωρούν δύσκολη μία ασφαλή πρόγνωση λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ρευστότητας που επικρατεί στο εκλογικό σώμα στην παρούσα φάση.

X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ