Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις προετοιμασίες ενόψει της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ

Ένα μήνας έχει ουσιαστικά απομείνει από την αναμενόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου χωρίς να διαφαίνεται προς το παρόν πως θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για την αποφυγή μίας άτακτης εξόδου.

Ελλείψει μίας συμφωνίας, το ΗΒ θα αντιμετωπίζεται από τις 30 Μαρτίου 2019 έως τρίτη χώρα που σημαίνει αυτόματα ότι το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και ΗΒ θα υπάγεται σε τελωνειακούς ελέγχους. Το ενδεχόμενο αυτό αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε επιχειρήσεις της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στο ΗΒ και δεν έχουν εμπειρία συναλλαγών με χώρες εκτός της ενιαίας αγοράς.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει την ενημερωτική εκστρατεία της για να ευαισθητοποιήσει την επιχειρηματική κοινότητα της ΕΕ, και ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να προετοιμαστούν για ένα σενάριο «αποχώρησης χωρίς συμφωνία». Στις 18 Φεβρουαρίου, δημοσιοποίησε μία σειρά εγγράφων σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ που έχουν ως στόχο να ενημερώσουν τις επηρεαζόμενες εταιρίες ως προς τα βασικά βήματα στα οποία πρέπει να προβούν σε περίπτωση «αποχώρησης χωρίς συμφωνία».
Μεταξύ άλλων, οι εν λόγω επιχειρήσεις θα πρέπει:
 • Nα αξιολογήσουν κατά πόσο διαθέτουν το απαραίτητο τεχνικό και ανθρώπινο δυναμικό για να εφαρμόσουν τις τελωνειακές διαδικασίες και κανόνες, π.χ. σχετικά με τους «προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής».
 • Να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν διάφορες τελωνειακές άδειες και καταχωρίσεις προκειμένου να διευκολύνουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού τους.
 • Να επικοινωνήσουν με την οικεία εθνική τελωνειακή αρχή για να ενημερωθούν σχετικά με άλλα μέτρα που μπορούν να λάβουν για να προετοιμαστούν.
Προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης που συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΕ και ΗΒ τον Δεκέμβριο αλλά καταψηφίστηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται με στόχο να μπορέσουν να βρεθεί μία χρυσή τομή γύρω από το θέμα του ιρλανδικού backstop, που παραμένει το κύριο αγκάθι για τη βρετανικό κοινοβούλιο.
Η σχετική ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι διαθέσιμη εδώ.
X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ