Επικυρώθηκε η εμπορική συμφωνία Ιαπωνίας – ΕΕ

Στις 12 Δεκεμβρίου, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την εμπορική συμφωνία Ιαπωνίας – ΕΕ  με μεγάλη πλειοψηφία (474 ψήφους υπέρ, 152 κατά και 40 αποχές).  Η υιοθέτηση της συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούσε το τελευταίο θεσμικό στάδιο ώστε να τεθεί σε εφαρμογή την 1 Φεβρουαρίου, έχοντας ήδη λάβει την έγκριση από την Ιαπωνική βουλή και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Σε μια εποχή όπου λαϊκίστικές δυνάμεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο αμφισβητούν ανοιχτά τα πλεονεκτήματα του διεθνούς εμπορίου και των ανοιχτών αγορών, η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας στέλνει ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.  Σε συμβολικό επίπεδο, και με δεδομένο ότι ΕΕ και η Ιαπωνία είναι η δεύτερη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως,  η έγκριση της εμπορικής συμφωνίας είναι ουσιαστικά η απάντηση των ηγετών της ΕΕ και της Ιαπωνίας στην πολιτική των ΗΠΑ και μπορεί αν ερμηνευτεί ως μία σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης υπέρ της παγκόσμιας φιλελεύθερης τάξης.

Εκτός από τον ισχυρό συμβολισμό, η εμπορική συμφωνία θα ανοίξει και σημαντικές εμπορικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την ΕΕ με δεδομένο ότι η Ιαπωνία αποτελεί ήδη τον έκτο πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο της ΕΕ με συνολικές ετήσιες εξαγωγές € 80 δις.  Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία καταργεί το μεγαλύτερο μέρος των δασμών ύψους 1 δις. που καταβάλουν ετησίως ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.  Αυτό αναμένεται να ωφελήσει κυρίως τις ΜΜΕ, που αντιπροσωπεύουν το 78% των εταιριών που εξάγουν στην Ιαπωνία και για τις οποίες έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένες διατάξεις στη συμφωνία.

Στον τομέα των βιομηχανικών προϊόντων, οι δασμοί θα καταργηθούν πλήρως σε τομείς όπου η ΕΕ είναι πολύ ανταγωνιστική, όπως π.χ. τα χημικά, πλαστικά, καλλυντικά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και είδη ένδυσης. Όσον αφορά στο δέρμα και στην υπόδηση, το ισχύον σύστημα ποσοστώσεων που παρεμποδίζει σημαντικά τις εξαγωγές της ΕΕ θα καταργηθεί κατά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας. Επιπλέον, οι δασμοί για τα παπούτσια θα μειωθούν από 30% σε 21% κατά την έναρξη ισχύος, ενώ οι υπόλοιποι δασμοί θα εξαλειφθούν σε διάστημα 10 ετών. Οι δασμοί για τις εξαγωγές δερμάτινων προϊόντων της ΕΕ, όπως οι τσάντες, θα μειωθούν στο μηδέν σε βάθος δεκαετίας, όπως και για τα προϊόντα που παραδοσιακά προστατεύονται από την Ιαπωνία, όπως τα αθλητικά παπούτσια και οι μπότες του σκι.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία εμπεριέχει και σημαντικές διασφαλίστηκες δικλίδες σε σημαντικούς τομείς όπως τα εργασιακά δικαιώματα, τα πρότυπα ασφάλειας και την προστασία του περιβάλλοντος.   Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία διασφαλίζει ότι οι όλες οι εισαγωγές προϊόντων εντός της επικράτειας της ΕΕ θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρότυπα που είναι από τους πιο ισχυρούς παγκοσμίως.  Ταυτοχρόνως, αναφέρεται ρητά ότι δεν μπορούν να γίνουν “εκπτώσεις” στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών προτύπων ώστε να διευκολυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων.
X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ