Έγκριση της ελεύθερης συμφωνίας ΕΕ-Βιετνάμ σε επίπεδο ΕΕ

Στις 12 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βιετνάμ με άνετη πλειοψηφία, δηλ. 401 ψήφους υπέρ, 192 κατά και 40 αποχές. Με δεδομένο ότι το Συμβούλιο της ΕΕ είχε ήδη εγκρίνει την εν λόγω συμφωνία τον Ιούνιο 2019, η έγκριση από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή μίας φιλόδοξης συμφωνίας που επιβεβαιώνει το σημαντικό ρόλο που συνεχίζει και διαδραματίζει η ΕΕ στην προώθηση της πολυμερούς εμπορικής συνεργασίας εν μέσω αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων.

Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ είναι η πιο ολοκληρωμένη συμφωνία που έχει συνάψει ποτέ η ΕΕ με μια αναπτυσσόμενη χώρα. Θα επιτρέψει σε εξαγωγείς και επενδυτές της ΕΕ να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά 90 εκατομμυρίων ανθρώπων και να εδραιώσει την παρουσία τους σε μια από τις πλέον δυναμικές περιοχές του κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα, το Βιετνάμ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στην Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) μετά τη Σιγκαπούρη, με εμπορεύματα αξίας σχεδόν 50 δισ. ευρώ ετησίως και παροχή υπηρεσιών ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ. Οι κυριότερες εισαγωγές της ΕΕ από το Βιετνάμ περιλαμβάνουν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, είδη ένδυσης και προϊόντα διατροφής και από τη πλευρά της, η ΕΕ εξάγει στο Βιετνάμ κυρίως εμπορεύματα, όπως μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφορών, χημικά προϊόντα και γεωργικά προϊόντα.

Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ θα εξαλείψει σε βάθος χρόνου το 99% των δασμών μεταξύ των δύο μερών. Πιο συγκεκριμένα, το 65% των βιετναμικών εισαγωγικών δασμών θα καταργηθεί με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί από μεταβατικές περιόδους που μπορούν να παραταθούν μέχρι το 2030. Ωστόσο, η προθεσμία αυτή δεν θα ισχύει για τις βασικές ευρωπαϊκές εξαγωγές – φάρμακα, χημικά προϊόντα και μηχανήματα – για τις οποίες η δασμολογική επιβάρυνση θα είναι μηδενική από την έναρξη εφαρμογής της συνθήκης. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές από το Βιετνάμ προς την ΕΕ, το 71% των δασμών θα εξαλειφθούν με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, ενώ το υπόλοιπο θα καταργηθεί σταδιακά εντός περιόδου έως επτά ετών.

Η εμπορική συμφωνία με το Βιετνάμ περιλαμβάνει και μία δεύτερη συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων η οποία, λόγω του κοινού χαρακτήρα της αρμοδιότητάς της, θα πρέπει επίσης να υποβληθεί στις σχετικές εθνικές διαδικασίες επικύρωσης σε όλα τα κράτη μέλη ώστε να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ. Ως εκ τούτου, ο χρονικός ορίζοντας για την εφαρμογή αυτής της πράξης αναμένεται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Tέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ως διμερής συμφωνία «νέας γενιάς», η εμπορική συμφωνία ΕΕ, συμβάλλει επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της κοινωνικής προόδου στο Βιετνάμ, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία περιλαμβάνει διατάξεις για την εφαρμογή των βασικών προτύπων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (για παράδειγμα, σχετικά με την ελευθερία προσχώρησης σε ανεξάρτητες συνδικαλιστικές οργανώσεις και την απαγόρευση της παιδικής εργασίας) και των συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών που αφορούν π.χ. στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ή στην προστασία της βιοποικιλότητας.

Περισσότερα εδώ

X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ