Έγκριση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Σιγκαπούρης

Αντιμαχόμενη το αυξανόμενο κλίμα προστατευτισμού διεθνώς, η ΕΕ συνεχίζει να υπερασπίζεται την ιδέα μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας που βασίζεται σε αμοιβαία επωφελείς εμπορικές συμφωνίες. Ύστερα από τις στρατηγικές συμφωνίες με τον Καναδά και την Ιαπωνία, η ΕΕ ενέκρινε στις 13 Φεβρουαρίου 2019 την εμπορική και την επενδυτική συμφωνία με τη Σιγκαπούρη.

Με συνολικές διμερείς εμπορευματικές συναλλαγές ύψους 53,3 δισ. ευρώ και συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών ύψους 51 δισ. ευρώ, η Σιγκαπούρη είναι μακράν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ μεταξύ των χωρών της ASEAN. Ως στρατηγικός κόμβος στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, η χώρα χρησιμοποιείται μάλιστα ως βάση από περισσότερες από 10,000 εταιρίες της ΕΕ για την εξυπηρέτηση ολόκληρης της περιοχής του Ειρηνικού.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι κύριοι άξονες της εμπορικής συμφωνίας αναμένεται να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις της ΕΕ και της Σιγκαπούρης.
Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει:
 • την άρση όλων των εναπομενόντων δασμών για τα προϊόντα της ΕΕ με δέσμευση μάλιστα να διατηρήσει αμετάβλητη την αδασμολόγητη πρόσβαση που ισχύει σήμερα για όλα τα άλλα προϊόντα της ΕΕ.
 • νέες ευκαιρίες για τους παρόχους υπηρεσιών της ΕΕ, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι υπηρεσίες οικοσυστήματος, τα έργα μηχανικού, η πληροφορική και οι θαλάσσιες μεταφορές.
 • την άρση διοικητικών εμποδίων μέσω της αναγνώρισης των ευρωπαϊκών προτύπων σε στρατηγικούς τομείς όπως την αυτοβιομηχανία και τις ηλεκτρικές συσκευές.

Η συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων θα εξασφαλίσει επίσης ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των επενδύσεων, διασφαλίζοντας ταυτοχρόνως το δικαίωμα κάθε πλευράς να θεσπίζει κανονιστικές ρυθμίσεις σε ευαίσθητους χώρους δημόσιας πολιτικής, όπως π.χ. την προστασία της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας και του περιβάλλοντος.

Ταυτοχρόνως, η συμφωνία θα ωφελήσει και τους καταναλωτές της ΕΕ αφού προβλέπει ότι άνω του 80 % του συνόλου των εισαγωγών από τη Σιγκαπούρη θα εισέρχονται άμεσα στην ΕΕ ατελώς. Για τις υπόλοιπες εισαγωγές, οι δασμοί της ΕΕ θα καταργηθούν μέσα σε τρία ή πέντε χρόνια, ανάλογα με την κατηγορία του προϊόντος. Οι τομείς που θα επωφεληθούν από την άμεση κατάργηση των δασμών είναι τα ηλεκτρονικά είδη, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα πετροχημικά και τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα. Οι δασμοί για ορισμένα είδη υφασμάτων και για τους τάπητες θα καταργηθούν εντός τριών ετών, ενώ οι δασμοί για τα ποδήλατα, τα φρούτα, τα δημητριακά και τα αθλητικά υποδήματα θα καταργηθούν εντός πέντε ετών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά τη συμφωνία διαβάστε εδώ.

X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ