Αποτίμηση Ευρωεκλογών σε επίπεδο ΕΕ

Μεταξύ 23-26 Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη δημοκρατική διαδικασία σε επίπεδο ΕΕ για την εκλογή ευρωβουλευτών για την επόμενη θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο 2019-2024. Παρότι οι ευρωεκλογές παραδοσιακά δεν έχουν την ίδια απήχηση όσο οι εθνικές, η φετινή εκλογική αναμέτρηση είχε ειδικό πολιτικό βάρος, λόγω της γενικής ανόδου λαϊκιστικών/εθνικιστικών δυνάμεων τα προηγούμενα χρόνια σε αρκετές χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για μαζική ενίσχυση ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων. Τα τελικά αποτελέσματα προσδίδουν μία πιο αισιόδοξη εικόνα.

Στα πιο θετικά, υπήρξε μία σημαντική αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στην κάλπη. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είχε μειωθεί σημαντικά την τελευταία εικοσαετία και σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και οι εργοδοτικοί φορείς συμμετείχαν σε συντονισμένες ενέργειες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τη σημασία συμμετοχής στις ευρωεκλογές, όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τα μέλλον των πολιτών. Η συμμετοχή στις φετινές εκλογές άγγιξε το 51% και σηματοδοτεί μία σημαντική μεταστροφή της πτωτικής/στάσιμης κατάστασης που υπήρχε μέχρι σήμερα.

Δεύτερον, κύριο θετικό μήνυμα είναι ότι οι φόβοι για μαζική ενίσχυση των λαϊκιστικών/εθνικιστικών δυνάμεων (ΕΣΜ/EFDP/ΕΕΕ) διαψεύσθηκαν. Παρότι υπήρξε μία μικρή αύξηση των ποσοστών τους, η φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις διατηρούν περίπου τα ίδια ποσοστά σε σχέση με το 2014, δηλαδή 2/3 των ευρωβουλευτών, απομακρύνοντας ουσιαστικά τον κίνδυνο παράλυσης εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα αποτελέσματα πάντως πρέπει να εκληφθούν ως μία αποδοκιμασία των δύο παραδοσιακών πολιτικών ομάδων της κεντροδεξιάς και της κεντροδεξιάς, που είχαν κυριαρχήσει πολιτικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαχρονικά και που είδαν σημαντική συρρίκνωση των ποσοστών τους.

Με το πέρας της διαδικασίας των ευρωεκλογών, ξεκινούν και οι διεργασίες για το διάδοχο του Jean Claude Junker στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται να συμφωνηθεί επίσημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20-21 Ιουνίου 2019.
X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ