Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να αλλάξει πορεία

Η ΕΕ αποτελεί υπόδειγμα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης για πολλές δεκαετίες. Όμως, για να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας ώστε να συνεχιστεί αμείωτη η κοινωνική και οικονομική προοπτική της απαιτείται, τώρα, επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής μηχανής. Πολλές πρόσφατες πρωτοβουλίες της ΕΕ, όπως το Green Deal Industrial Plan, Net Zero Industry Act, Critical Raw Materials Act, AΙ Act, η Έκθεση για την Ενιαία αγορά, η Στρατηγική για την Ανταγωνιστικότητα μετά το 2030 αποτελούν θετικά βήματα. Ωστόσο, απαιτούνται πειστικές απαντήσεις και λειτουργικές λύσεις για το πώς η ΕΕ θα αναπτυχθεί βιώσιμα, ανθεκτικά, συμπεριληπτικά, με ισχυρή γεωπολιτική παρουσία, δυναμική βιομηχανία, ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), καινοτομία, τεχνολογική εξέλιξη, κοινωνική ευημερία.

H αναπτυξιακή δυναμική της ΕΕ δεν επηρεάζεται μόνο από γεωπολιτικές προκλήσεις. Ενδογενή χαρακτηριστικά όπως η γραφειοκρατία, η υπερ-ρύθμιση της οικονομίας, η έλλειψη συνεκτικής βιομηχανικής πολιτικής, η φθίνουσα προστιθέμενη αξία ειδικά σε τεχνολογίες αιχμής, το έλλειμμα εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και οι δυσλειτουργίες της ενιαίας αγοράς πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα ώστε να μην διευρύνουν την επενδυτική και οικονομική ψαλίδα. Ενδεικτικά, σε όρους αγοραστικής δύναμης, το 2008 η οικονομία της ΕΕ ήταν 5,8% ισχυρότερη των ΗΠΑ, ενώ το 2022 ήταν 4,7% ασθενέστερη των ΗΠΑ.

Το στοίχημα των Ευρωεκλογών

Οι 720 Ευρωβουλευτές αντιπροσωπεύουν το δεύτερο μεγαλύτερο εκλογικό σώμα στον κόσμο. Μέσα σε αυτούς οι 21 Έλληνες Ευρωβουλευτές, θα αναλάβουν την ευθύνη της κατεύθυνσης για το μέλλον της ΕΕ. Η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει στη συζήτηση. Η ανθεκτικότητά της μετά τις κρίσεις, οι μεταρρυθμίσεις, η εμπιστοσύνη των επενδυτών και οι οικονομικές επιδόσεις της, αποτελούν πηγές αισιοδοξίας. Όμως, καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει το μέγεθος να κινηθεί μόνη, πόσο μάλλον οι μικρότερες.

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ