Ετήσια Έρευνα ΣΕΒ «Ο σφυγμός του επιχειρείν» 2018 #SEVbusinesspulse

4 Οκτωβρίου 2018

Το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, με τη συνδρομή της MRB Hellas, πραγματοποίησε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την ετήσια έρευνα γνώμης, με τίτλο «Ο σφυγμός του επιχειρείν», για την αξιολόγηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Στόχοι της έρευνας αποτέλεσαν η συστηματική παρακολούθηση των εμποδίων στο επιχειρείν, η ανάδειξη εφικτών και ρεαλιστικών λύσεων που προτείνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις για ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, η αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών που λαμβάνουν από τη δημόσια διοίκηση και η αποτύπωση της αποτελεσματικότητας των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων.

Επιδίωξη του ΣΕΒ είναι αυτή η ετήσια έρευνα να αποτελέσει ένα αξιόπιστο και επιδραστικό εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση, αλλά και την ίδια την επιχειρηματικότητα, στην αξιολόγηση της προόδου, ή της οπισθοχώρησης, που επιτυγχάνεται σε κρίσιμες παραμέτρους του επιχειρείν.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάδειξη των άμεσα εφαρμόσιμων λύσεων που προτείνει η αγορά για το πώς θα διευκολυνθεί στην πράξη η καθημερινή λειτουργία τους και τί απαιτείται για να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Ειδικά στη φετινή έρευνα, η διεξαγωγή της οποίας συνέπεσε χρονικά με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και την είσοδο στη μεταμνημονιακή εποχή, επιλέξαμε να ζητήσουμε από τους ερωτώμενους να μας υποδείξουν τις αναγκαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα και τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την ισχυρή ανάκαμψη της παραγωγικότητας, που ακόμη παραμένει καθηλωμένη

Χάρη στην ενεργό συμμετοχή περισσότερων από 650 επιχειρήσεων που συμπλήρωσαν φέτος το ερωτηματολόγιο, η επιχειρηματικότητα δίνει τις δικές της εξηγήσεις για το βαθμό ελκυστικότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και προτείνει 39 + 2 συγκεκριμένες προτάσεις άμεσης εφαρμογής που απαιτούνται για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στη δυναμική της οικονομίας και να ξεκλειδώσουν οι επενδύσεις.

 • Δείτε εδώ την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας.
 • Κατεβάστε εδώ το excel αρχείο με τα γραφήματα.
 • Δείτε εδώ το Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική οικονομία – Οικονομία & Επιχειρήσεις: Έρευνα του ΣΕΒ «Ο σφυγμός του επιχειρείν 2018»: «Η δουλειά των μεταρρυθμίσεων δεν τέλειωσε ακόμη».

Για να δείτε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ερευνών του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, επιλέξτε παρακάτω:

Έρευνα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος 2017

Έρευνα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος 2015

Έρευνα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος 2014

Έρευνα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος 2013 

 

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ