Το μέλλον μας θα είναι «βιώσιμο» ή δεν θα υπάρχει

6 Ιουνίου 2021 | Άρθρα & Συνεντεύξεις
Θεματικές: Πράσινη Οικονομία

Άρθρο κ. Δημήτρη Βέργαδου, Δ/ντή Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης ΣΕΒ, στη Real News

Τώρα που σιγά σιγά ξεκαθαρίζει ο ορίζοντας με την υγειονομική κρίση της πανδημίας, έχοντας αξιοποιήσει τα πολύτιμα εργαλεία της επιστήμης και της τεχνολογίας, επανέρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο η άλλη μεγάλη κρίση της εποχής μας, αυτή της κλιματικής αλλαγής. Με πολλά κοινά σημεία με την πανδημία, με βασικότερη την κοινή μήτρα, της παραβίασης των ισορροπιών στο φυσικό περιβάλλον, λόγω της αδιάλειπτης ανθρωπογενούς παρέμβασης.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί άμεση δράση. Πρωτίστως, απαιτεί αλλαγή συμπεριφοράς, να αρχίσουμε δηλαδή να κάνουμε πλέον τα πράγματα διαφορετικά. Στον τρόπο που παράγουμε, διανέμουμε και καταναλώνουμε προϊόντα και υπηρεσίες και αναμφίβολα η ψηφιακή τεχνολογία θα συμβάλλει καθοριστικά σε αυτό. Η Ευρώπη έχει, ήδη, αναλάβει ηγετικό ρόλο και προωθεί την «Πράσινη Συμφωνία», έναν οδικό χάρτη για την εκπλήρωση του στόχου να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050, σε συνδυασμό με την δέσμευση για μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση και την ανάγκη υλοποίησης επενδύσεων ύψους €1τρισ. Όπως εύστοχα το έχει θέσει ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, «η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και το πρόγραμμα μετασχηματισμού που τη συνοδεύει είναι μια επίδειξη ηγεσίας», παρόλο που το 90% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα προέρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης.

Η προσαρμογή στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής κοινή ευθύνη και ευκαιρία
Η προσαρμογή θα είναι μια πολύπλοκη άσκηση και οι κυβερνήσεις, η κοινωνία, η βιομηχανία και η ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα, οφείλουν να συνεργαστούν για το κοινό μας, βιώσιμο, μέλλον. Επομένως, το ερώτημα δεν είναι αν, προσαρμοζόμαστε, αλλά πώς μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Για αυτό χρειαζόμαστε μια ευθυγραμμισμένη, ολοκληρωμένη στρατηγική που να εστιάζει στην ενεργειακή πολιτική και σε πολιτικές, με έμφαση στη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και σε ίσους όρους ανταγωνισμού και στην προώθηση των επενδύσεων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουν θεσπιστεί μέτρα στήριξης, όπως ο μετριασμός των αρνητικών επιπτώσεων της «διαρροής άνθρακα» -που αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας- και επενδύσεων, μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα του ενεργειακού μείγματος και προώθησης της κυκλικής οικονομίας. Η ελληνική επιχειρηματικότητα στηρίζει την πράσινη συμφωνία, αναγνωρίζει τις σημαντικές ευκαιρίες που εμφανίζονται και τονίζει την ανάγκη στήριξης της μετάβασης. Από τα €32 δισ. που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, περίπου €12 δισ. θα διατεθούν για την «πράσινη» ανάπτυξη. Η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων αυτών και η αναγκαία επενδυτική κινητοποίηση είναι κρίσιμη προϋπόθεση για μια βιώσιμη ανάκαμψη.

X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ