Ώρα να συμμετάσχουμε στην παγκόσμια επανάσταση της καινοτομίας

Άρθρο κ. Μάρκου Βερέμη, Προέδρου της Upstream, Partner της BigPi Ventures και Συμπροέδρου της Επιτροπής Καινοτομίας ΣΕΒ, στην Καθημερινή της Κυριακής

Η Ελλάδα μετά από δεκαετίες πλήρους απουσίας έχει επιτέλους εισέλθει στον χώρο της παραγωγής τεχνολογίας και ευρύτερης καινοτομίας. Εταιρίες παραγωγής λογισμικού που δεν υπήρχαν πριν από δέκα χρόνια έχουν πλέον αξία που αγγίζει τα 6δις ευρώ και μερικοί από τους καλύτερους επενδυτές του πλανήτη βρίσκονται εδώ (από την Microsoft, Intel και την Samsung μέχρι την Goldman Sachs, Bain, CVC και BC Partners). Αναπτύσσονται ταχύτατα, έδειξαν μεγάλη αντοχή στην πανδημία και κυρίως δημιουργούν μια νέα γενιά μελλοντικών επιχειρηματιών και στελεχών με μεγάλες φιλοδοξίες και ικανότητες. Οι Blueground, Persado, Peoplecert, Scroutz και Viva είναι πλέον σε επίπεδα αποτίμησης κοντά ή άνω του 1δις ευρώ – τα αποκαλούμενα  και ως “unicorns” (μονόκεροι). Η Ευρώπη συνολικά έχει μόνο 125 unicorns, εκ των οποίων τα 80 έχουν βάση το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν προσθέσει κανείς και τις φαρμακευτικές εταιρίες που δεν είναι πλέον εισαγωγείς αλλά καινοτόμοι παραγωγοί, ο τομέας κατέχει πλέον ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας μας. Η πρόσφατη εξαγορά της Pharmaten σε αξία 1.6δις ευρώ επιβεβαιώνει την δυναμική του τομέα.

Η πρόοδος είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακή και για πρώτη φορά η πολιτεία αναγνωρίζει την σημασία του τομέα για τον μετασχηματισμό της οικονομίας μας και βοηθά ενεργά. Νεότεροι άνθρωποι που έχουν την αίσθηση του επείγοντος διοικούν και στελεχώνουν τα υπουργεία ανάπτυξης και ψηφιακής διακυβέρνησης και επιτέλους υπάρχει μια καλή συνεργασία με τις επιχειρήσεις.

Συνεχίζουμε όμως να χάνουμε έδαφος σε σχέση με άλλες χώρες γιατί απλά αυτές κινούνται γρηγορότερα από εμάς. Από τις 20 μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου πάνω από τις μισές είναι από τον χώρο της τεχνολογίας και υγείας και αποτελούν το 25% του δείκτη S&P500. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο νούμερο είναι ακόμα απογοητευτικό. Oι επενδύσεις σε Venture και Growth Capital είναι πάντα ένας καλός δείκτης για το τι μπορεί να περιμένει κανείς στο μέλλον. Η Γερμανία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως θα επενδύσει 23δις ευρώ σε τεχνολογία μέσω Venture Capital μέσα στα επόμενα χρόνια. Για να προσεγγίσουμε αυτά τα ποσά, βάση του πληθυσμού μας, θα έπρεπε να επενδύουμε 700εκ. ευρώ τον χρόνο όταν το σημερινό νούμερο είναι κάτω από 70εκ ευρώ. Η Ελλάδα έχει 6 εταιρίες Venture Capital, όταν το Ισραήλ έχει 205 που επενδύουν 1.5δις ευρώ τον χρόνο.

Τώρα που έχουμε λάβει ένα πρώτο δείγμα της δυναμικής αυτού του τομέα στην Ελλάδα και έχει αποδειχτεί πως έχουμε την δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε αυτήν την παγκόσμια επανάσταση θα πρέπει να κινηθούμε πιο αποφασιστικά. Να επενδύσουμε περισσότερα και να πάρουμε μεγαλύτερα ρίσκα, σαν να εξαρτιόταν το μέλλον μας από αυτό.

Από την πλευρά μας στον ΣΕΒ, δημιουργήσαμε την Επιτροπή Καινοτομίας, για να δώσουμε ένα θεσμικό “σπίτι” σε όλες αυτές τις εταιρίες και να τις βοηθήσουμε να αναπτυχθούν καλύτερα και γρηγορότερα. Οι εξήντα μεγαλύτερες εταιρίες του τομέα είναι πλέον μέλη μας και κάθε μήνα προστίθενται και άλλες. Έχουμε όλοι έναν κοινό στόχο, να βγουν από την Ελλάδα εταιρίες που θα πρωταγωνιστήσουν διεθνώς και ο τομέας σε πέντε χρόνια να αποτελεί το 10% του ΑΕΠ μας.  Στην Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ οραματιζόμαστε μέσα στα επόμενα χρόνια να δούμε περισσότερα startups με ταχύτατη ανάπτυξη, μεγάλες ξένες εταιρίες να στήνουν κέντρα έρευνας στην Ελλάδα, τις ελληνικές επιχειρήσεις να μετασχηματίζονται σε εξαγωγικές και καινοτόμες, και τα πανεπιστήμιά μας να δημιουργούν έρευνα που μεταφράζεται σε πατέντες με οικονομικό αντίκρισμα.

Σε συνεργασία με την Accenture υλοποιήσαμε τη μελέτη «Destination Greece: Attracting Digital & Innovation Investment» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην καινοτομία και την 1η Δεκεμβρίου διοργανώνουμε το 2ο εμβληματικό συνέδριο του ΣΕΒ και των Innovative Greeks για το 2021. Στο συνέδριο «Reinventing Greece through Investments in Innovation», σημαντικοί ξένοι επενδυτές θα μας πουν γιατί επέλεξαν την Ελλάδα για να επενδύσουν, ποια είναι τα ισχυρά σημεία της χώρας μας σήμερα και ποια η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Σας προσκαλούμε όλους να παρακολουθήστε το μονοήμερο συνέδριο διαδικτυακά και να γίνετε κι εσείς μέρος αυτής της προσπάθειας.

Κάντε την εγγραφή σας στο παρακάτω link.

Περισσότερες πληροφορίες

X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ