Οικοδομώντας μία ισχυρή Ελλάδα, με αυτάρκεια παραγωγής & βιώσιμη ανάπτυξη

Άρθρο κας Ιουλίας Τσέτη, στον Ελεύθερο Τύπο / Οικονομία και Ανάπτυξη 2022

Η Ιουλία Τσέτη, είναι φαρμακοποιός MSc, πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas και μέλος ΔΣ του ΣΕΒ, υπεύθυνη για τη Διαφορετικότητα, την Συμπερίληψη και την Ισότητα

Εάν η σοβαρή παγκόσμια υγειονομική κρίση μας βρήκε ξαφνικά και απροετοίμαστους, η μετά Covid εποχή, επιβάλλει έναν καλά μελετημένο σχεδιασμό, τόσο για την οικονομία, όσο και για την ελληνική κοινωνία.

Η στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, η εξωστρέφεια, η έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην καινοτομία, ο επαναπατρισμός των Ελλήνων ερευνητών αλλά και η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG- που αλλάζουν το τοπίο στο σύγχρονο επιχειρείν- αποτελούν την υγιή πυξίδα για μία νέα Ελλάδα.

Ως άνθρωπος της βιομηχανίας, εκτιμώ ότι το μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησης της οικονομίας, πρέπει να είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας- εκατομμύρια εκ των οποίων χάθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια-  και η στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα σέβεται παράλληλα το περιβάλλον και τους ενεργειακούς μας πόρους.

Επιβάλλεται να οικοδομήσουμε μία ανθεκτική οικονομία, ανεξάρτητα από τις κρίσεις που μας χτυπούν. Χρειαζόμαστε μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τη βιομηχανία, στοχευμένη στην καινοτομία, στη βιωσιμότητα, στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό, στις σύγχρονες δεξιότητες, στις σύγχρονες υποδομές, και στην εξωστρέφεια. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒ, το μερίδιο της μεταποίησης στο Ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να φτάσει το 15% σε βάθος δεκαετίας, δημιουργώντας σταδιακά 550.000 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει τα πολλά συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αναδειχθεί σε Κόμβο Καινοτομίας, Έρευνας και Αριστείας, σε ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο με αυτάρκεια και επάρκεια πρώτων υλών, σε φιλόξενη δεξαμενή νεοφυούς επιχειρηματικότητας και νέων ερευνητών, σε στέγη ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών, βιοτεχνολογίας και βιοεπιστημών, σε ένα οικοσύστημα πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως προτεραιότητά της την ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας, τον επαναπατρισμό της φαρμακευτικής παραγωγής στην Ευρώπη, την ενίσχυση των περιφερειακών ευρωπαϊκών εφοδιαστικών αλυσίδων για φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Επίσης, ως πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas, του Ελληνικού Δικτύου του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, έχει ιδιαίτερη αξία αυτήν την ώρα, να στραφούμε συνειδητά και υπεύθυνα, όλες οι επιχειρήσεις, στις Δέκα Αρχές του UN Global Compact, και παράλληλα συμβάλλοντας στους δείκτες SDGs ιδιαίτερα σε εκείνους που οι επιχειρήσεις μπορούν να ηγηθούν της αλλαγής, όπως είναι ο Στόχος SDG 13- Δράση για το Κλίμα.

Η δημιουργία ενός κόσμου βιώσιμου και συμπεριληπτικού- που μειώνει τις ανισότητες- αποτελεί συλλογική υπόθεση. Προϋποθέτει δε, σχέσεις εμπιστοσύνης, υπευθυνότητα, αξιοπιστία, αλληλεγγύη, διαφάνεια και αποφασιστικότητα. Μία τέτοια ισχυρή Ελλάδα οφείλουμε να οικοδομήσουμε.

X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ