Οι επενδύσεις και το Φορολογικό Πιστοποιητικό

Άρθρο κ. Κώστα Σφακάκη, Συμβούλου Διοίκησης ΣΕΒ για φορολογική πολιτική, στο Βήμα της Κυριακής

Η καταπολέμηση των καταχρηστικών  επιχειρηματικών φορολογικών πρακτικών βρίσκεται αυτές τις μέρες στην πρώτη γραμμή  του  ενδιαφέροντος με την κατ’ αρχήν  προσπάθεια της Ε.Ε και του G7  να εναρμονίσουν  σε παγκόσμιο επίπεδο την φορολογία των επιχειρήσεων. Αναμένεται η συναίνεση και η προσχώρηση σε αυτή την συμφωνία των χωρών του G20 τον ερχόμενο Ιούλιο για να ακολουθήσει το φθινόπωρο η τελική συμφωνία των 139 χωρών του Ο.Ο.Σ.Α.

Εν όψει όλων αυτών των  επιχειρηματικών φορολογικών αναταράξεων το θέμα του Φορολογικού Πιστοποιητικού γίνεται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε εξαιρετικά επίκαιρο. Κατά την εκτίμησή μας έχει συμβάλει καθοριστικά  στη διαμόρφωση του υψηλού επιπέδου ωρίμανσης του Επιχειρηματικού Φορολογικού πλαισίου της χώρας μας, ικανού να δεχθεί τις επερχόμενες φορολογικές μεταβολές οι οποίες κυριαρχούν αυτές τις μέρες στο παγκόσμιο φορολογικό γίγνεσθαι.

Το σημαντικότερο αποτύπωμα το οποίο έχει αφήσει το Φορολογικό Πιστοποιητικό στα δέκα χρόνια της εφαρμογής του είναι  η  εντυπωσιακή αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων. Η φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την «φορολογική ασφάλεια» του επιχειρηματία η οποία απουσίαζε για πολλά χρόνια και αποτελούσε τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα και βέβαια μέγιστο αντικίνητρο για τις επενδύσεις.

Είναι κοινή η εκτίμηση σήμερα για την  ουσιαστική συμβολή του Φορολογικού Πιστοποιητικού στα θέματα της επιτάχυνσης των φορολογικών ελέγχων των επιχειρήσεων με συνέπεια την αποσυμφόρηση των ελεγκτικών  μηχανισμών από τον μεγάλο αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων.

Παράλληλα  συνεχίζει να αποτελεί εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες στα θέματα της προσέλκυσης νέων επενδύσεων, εξαγορών και συγχωνεύσεων  καθώς πέραν των άλλων δημιουργεί ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας στα εμπλεκόμενα μέρη.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι σε πραγματικά δύσκολες δημοσιονομικά εποχές, και αναφερόμαστε  στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το Φορολογικό Πιστοποιητικό συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των Δημοσίων  Εσόδων  λόγω της επιτάχυνσης των φορολογικών ελέγχων και προ πάντων λόγω  της φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.

Τέλος, εστιάζοντας στις τρέχουσες πρακτικές ανάγκες φορολογικών προσαρμογών  της χώρας μας και λόγω των απαιτήσεων του Tαμείου Aνάκαμψης, θα μπορούσε ίσως το φορολογικό πιστοποιητικό να έχει έναν περισσότερο, ας τον αποκαλέσουμε, «ΘΕΣΜΙΚΟ» ρόλο, ο οποίος θα συνέβαλλε την κρίσιμη αυτή περίοδο στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Παράλληλα θα μπορούσε να έχει έναν σημαίνοντα ρόλο στην υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων κατά την εφαρμογή κινήτρων μεγέθυνσης του τεράστιου αριθμού των πολύ μικρών επιχειρήσεων – με αριθμό απασχολούμενων λιγότερο από 9 άτομα – ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα  του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας για το οποίο απαιτούνται άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιβιώσουν.

X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ