Να κατακτήσουμε μια ισχυρή βιώσιμη ανάπτυξη για όλους

Τοποθέτηση κ. Αλέξανδρου Χατζόπουλου, Γενικού Διευθυντή ΣΕΒ, στη Deal News

Μετά τα μαθήματα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, και των μεγάλων προκλήσεων που θέτουν η κλιματική αλλαγή, η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ψηφιοποίηση, καθώς και η αναγκαία προσαρμογή των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, η κατάκτηση μιας βιώσιμης, μακροχρόνιας και συμπεριληπτικής ανάπτυξης αποτελεί βασικό ζητούμενο. Η επιχειρηματικότητα της χώρας, όπως εκφράζεται από τον ΣΕΒ, επαναπροσδιορίζει το ρόλο, την αποστολή και τις βασικές της προτεραιότητες για ένα κοινό μέλλον, προϊόν μιας επιχειρηματικότητας που συμπορεύεται με την κοινωνία και το κράτος στη βάση κοινών στόχων. Μια επιχειρηματικότητα που επιδιώκει να είναι δύναμη θετικής αλλαγής και καταλύτης ευημερίας και προόδου για όλους, και που ο ΣΕΒ θα υπηρετήσει συστηματικά και με συγκεκριμένες προτεραιότητες.

Ο ΣΕΒ έχει αποφασίσει να δουλέψει κατά προτεραιότητα το επόμενο χρονικό διάστημα πάνω σε έξι άξονες, που σύμφωνα με τον Πρόεδρό του είναι η ανάπτυξη της δυνατότητας της οικονομίας μας να καινοτομεί, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη ανάπτυξη, η αναβάθμιση της βιομηχανίας και η προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας. Ειδικότερα, η έμφαση στην ανάπτυξη των ανθρώπων, των νέων, των εργαζόμενων κάθε γενιάς και ηλικίας βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων του οργανισμού, για αυτό και η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια αποτελεί μια στρατηγική επιλογή βάθους και προοπτικής.

Για τον πρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, αποτελεί βασική πεποίθηση ότι «οι επιχειρήσεις μπορούν και θέλουν να συμβάλουν στο όραμα της συμπεριληπτικής, μακροχρόνια βιώσιμης ανάπτυξης και να γίνουν καταλύτης ευημερίας και προόδου για όλους» και ότι «όλοι έχουμε να κερδίσουμε όταν, κοινωνία, κράτος και επιχειρήσεις λειτουργούν μαζί».

Από την άλλη, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και αυτές που έχουν δρομολογηθεί, σήμερα συνδυάζονται με την ιδιαίτερα μεγάλη ρευστότητα που πλέον προσφέρεται και στον ιδιωτικό τομέα της χώρας μας. Δημιουργείται έτσι η μεγαλύτερη ευκαιρία των τελευταίων δεκαετιών να καλύψουμε χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, και να διαμορφώσουμε μια χώρα που θα προσφέρει, επιτέλους, ποιότητα ζωής σε όλους τους πολίτες της.
Ενδεικτικά, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης παραγωγικών επενδύσεων που έχει προωθηθεί τα τελευταία χρόνια σημαίνει ότι τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης που θα στηρίξουν το μετασχηματισμό προς τη βιώσιμη παραγωγική ανάπτυξη θα μπορέσουν να μετουσιωθούν, στην πράξη, σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Επιπλέον, το μεγάλο έργο της ολοκλήρωσης του χωρικού σχεδιασμού στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης της χώρας σημαίνει ότι η οικιστική ανάπτυξη, η παραγωγή και κάθε οικονομική δραστηριότητα καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος θα μπορέσουν να συνυπάρξουν αρμονικά, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τις τελευταίες δεκαετίες.

Φυσικά μένουν ακόμη να γίνουν αρκετά σε πολλαπλά επίπεδα. Οι μεταρρυθμίσεις και ειδικά ο χωρικός σχεδιασμός οφείλουν να ολοκληρωθούν, η φορολογία φυσικών προσώπων πρέπει να καταστεί και αυτή ανταγωνιστική, μέτρα όπως η επέκταση του συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη για πέρα από 5 έτη είναι κρίσιμα για την ταυτόχρονη ανάκαμψη αγοράς εργασίας και οικονομίας, μετά τα απανωτά χτυπήματα κρίσης και πανδημίας, και η δημοσιονομικά εφικτή αναβάθμιση αποτελεσματικών κοινωνικών υπηρεσιών αποτελεί μόνιμη πρόκληση σε όλες τις χώρες.

Είναι σαφές πάντως πως η επίτευξη μιας ισχυρής βιώσιμης ανάπτυξης δεν θα επιτευχθεί νομοτελειακά. Θα πρέπει να την κατακτήσουμε. Και σε αυτό, εκτός από πόρους, χρειάζονται τομές, αλλαγές και ρήξεις.
Επιμένοντας, επομένως με συνέπεια στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, με τις κατάλληλες συμμαχίες και συνεργασίες και με προσήλωση στους στόχους ESG από το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να αξιοποιηθεί το δίδυμο του βελτιωμένου θεσμικού πλαισίου και της ρευστότητας που έρχεται για να αλλάξει, πραγματικά και ουσιαστικά, η χώρα προς το καλύτερο.

X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ