ΕΣΠΑ: Χρειαζόμαστε νέα προσέγγιση

19 Φεβρουαρίου 2020 | Καμπάνιες

Για δυναμικές επιχειρήσεις, περισσότερη καινοτομία, καλύτερες δουλειές

Το ΕΣΠΑ είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία, βοηθάει τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, και στηρίζει την περιφερειακή ανάπτυξη. Συμβάλει στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αμβλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης, αυξάνει την παραγωγικότητα, και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Σήμερα καλείται να συνδράμει και στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Από τη δεκαετία του 1980, τα διαρθρωτικά προγράμματα της ΕΕ έχουν συνεισφέρει στην Ελλάδα €160 δισ. ή ένα ολόκληρο ΑΕΠ.

Όμως το αναπτυξιακό αποτύπωμα των πόρων τους έχει παραμείνει διαχρονικά περιορισμένο. Η έμφαση στις δαπάνες ως κριτήριο, η γραφειοκρατία, και η έλλειψη ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού έχουν συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Το κριτήριο, όμως, της παραγωγικής μεγέθυνσης και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, που έχει αξιοποιηθεί εκτενώς σε άλλες χώρες, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για καλύτερα αποτελέσματα.

Κεντρικές επιδιώξεις για τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027, πρέπει να είναι ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός, η κυκλική οικονομία, η κάλυψη του χάσματος δεξιοτήτων και η βιομηχανική ανάπτυξη στην περιφέρεια. Η Ελλάδα πρέπει σύντομα να ολοκληρώσει τη διαβούλευση και τον σχεδιασμό για τη νέα περίοδο 2021-2027, με τρόπο που να αντανακλά τις προτεραιότητες και να αξιοποιεί νέες λογικές και εργαλεία συγχρηματοδότησης για μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα των δημοσίων πόρων, καλύτερα αναπτυξιακά αποτελέσματα αλλά και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη μετά κορωνοϊό εποχή.

Γι’ αυτό ο ΣΕΒ συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του διαλόγου και τη διατύπωση ρεαλιστικών προτάσεων για την άμεση βελτίωση των αποτελεσμάτων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ και τον αρτιότερο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η επόμενη δράση σ’ αυτό το πλαίσιο γίνεται σε συνεργασία με τη διαΝΕΟσις και αφορά την παρουσίαση ερευνών και αναλύσεων σχετικά με τη βελτίωση των διαδικασιών, των στόχων και την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.

Εξετάζουμε σε βάθος τη διεθνή εμπειρία, εντοπίζουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα των επιχειρήσεων, εκπονούμε σχέδια μείωσης της γραφειοκρατίας, και διαβουλευόμαστε με επιχειρήσεις και δημόσια διοίκηση τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο με εκδηλώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις. Επίσης, προτείνουμε μια νέα αρχιτεκτονική για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με νέους στόχους, νέα εργαλεία, και πιστεύουμε, νέα αποτελέσματα.

 • Ο ΣΕΒ και η διαΝΕΟσις διοργανώνουν ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση την 30η Ιουνίου 2020, στις 18:00, με θέμα: «Ποιο ΕΣΠΑ χρειάζονται οι επιχειρήσεις στην μετά-covid εποχή». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, εμπειρογνώμονες αλλά και εκπρόσωποι της δημόσιας διοίκησης θα συζητήσουν για την πορεία υλοποίησης και τα προβλήματα του ΕΣΠΑ, τις προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και τις ανάγκες των επιχειρήσεων στην εποχή μετά την υγειονομική κρίση. Η ανταλλαγή απόψεων θα συνεισφέρει στη διατύπωση ρεαλιστικών προτάσεων τόσο για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του σημερινού όσο και το σχεδιασμό του επόμενου ΕΣΠΑ προς όφελος της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Δείτε εδώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ζωντανά τη διαδικτυακή συζήτηση και να υποβάλλετε ερωτήσεις από το κανάλι του ΣΕΒ στο YouTube το κανάλι της διαΝΕΟσις στο YouTube, από τη σελίδα του ΣΕΒ στο Facebook και από τη σελίδα της διαΝΕΟσις στο Facebook.

Σχετικά Νέα

Σχετικές Έρευνες & Εκδόσεις

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ